Formule 2 v Monaku: 17letý Pourchaire přepsal historii

Formule 2 v Monaku: 17letý Pourchaire přepsal historii

 
  

Šampionát formule 2 zavítal tento víkend do Monaka, kde přivítal svého nejmladšího vítěze za celou historii. Jeden závod ovlivnil i déšť a penalizace, protože původně radující se Liam Lawson byl vyloučený. Dan Ticktum se místo něj postavil na nejvyšší stupínek.


Mezi nejúspěšnější jezdce tohoto víkendu patří bez pochyby Theo Pourchaire, kterému se podařilo vyhrát sobotní hlavní závod. Již ve čtvrtek se teprve sedmnáctiletému jezdci podařilo vyhrát kvalifikaci, tudíž do prvního sprintového závodu startoval jako desátý a dojel sedmý. Do druhého závodu startoval ze čtvrtého místa a stejně tak i dojel. Poslední závod tohoto víkendu vyhrál, po startu z prvního místa, a stal se nejmladším vítězem formule 2 za celou historii šampionátu. Za celý víkend si připsal 29 bodů a posunul se na třetí místo v průběžném pořadí šampionátu. 

Oscar Piastri již v loňském roce ve formuli 3 předvedl jaké umí získávat konzistentní výsledky. I letos už třikrát zavítal na stupně vítězů, a v Monaku rovnou dvakrát. Ve druhém sprintovém závodě skončil druhý a v hlavním závodě skončil taktéž druhý. Mladý Australan rozhodně ukázal že bojuje o šampionát a prozatím má slušný náskok před svým týmovým kolegou, který je jeden z největších favoritů tuto sezonu.

Robert Shwartzman je bez pochyby favoritem na mistrovský titul tento rok, avšak ani tento víkend pro něj nebyl příliš přínosný. Z prvního závodu odstoupil po nárazu do bariéry, do druhého závodu tedy startoval jako dvaadvacátý. Tam se mu podařilo dostat na desáté místo ale připsal si pouze 2 body za nejrychlejší kolo. Do hlavního závodu startoval z druhého místa, bohužel se po nepovedené boxové zastávce propadl na čtvrté místo. Tyto výsledky nejsou špatné, ovšem očekávání od fanoušků Roberta Shwartzmana jsou vyšší.

Felipe Drugovich se tento víkend dostal na podium rovnou dvakrát, v prvním sprintovém závodě na druhou příčku a v hlavním závodě na třetí. V druhém závodě bohužel nebodoval kvůli nepovedené strategii přezutí z mokrých pneumatik na suché. Ale i přesto se Drugovich dostal na šesté místo v průběžném pořadí šampionátu, jeden bod za Shwartzmanem. 

Víkend jako na kolotoči zažil v Monaku Dan Ticktum, který se kvalifikoval na čtvrtou pozici do hlavního závodu. První závod dojel na šesté místo. Druhý sprintový závod dojel druhý a později mu dokonce bylo přiděleno vítězství, po diskvalifikaci Liama Lawsona. Ve třetím, hlavním závodě bojoval o stupně vítězů s Oscarem Piastrim, bohužel se dostal mimo trať a ťuknul do bariéry, tudíž závod nedokončil.

Roy Nissany tento víkend příjemně překvapil hned v prvním sprintovém závodě, kde se mu podařilo získat třetí místo a poprvé ve své kariéře ve formuli 2 se postavil na stupeň vítězů. 

Naopak mezi největší smolaře víkendu patří Liam Lawson, kterému se podařilo zvítězit ve druhém sprintovém závodě, avšak výhra mu byla odebrána ne dlouho po tom. Lawson byl ze závodu diskvalifikován kvůli špatnému nastavení mapy plynového pedálu na začátku závodu. V průběžném pořadí šampionátu je tedy prozatím pátý, 6 bodů za Robertem Shwartzmanem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Translate »