Dokáže Shwartzman získat další titul?

Dokáže Shwartzman získat další titul?

 
  

Robert Shwartzman exceloval ve všech juniorských kategoriích, ve kterých závodil. Letos by mohl vyhrát šampionát Formule 2.


Jedním z největších favoritů na letošní mistrovský titul ve Formuli 2 je bezpochyby ruský závodník Robert Shwartzman. Už v loňské sezoně se významně prokázal, když skončil čtvrtý v celkovém pořadí šampionátu se čtyřmi výhrami. Pro letošní sezónu Robert zůstává s týmem Prema Racing, loňskými vítězi poháru konstruktérů.

Robert je vítězem formule 3 v roce 2019 a Toyota Racing Series 2018. V Italské Formuli 4, Formula Renault Eurocup a Evropské Formuli 3 se umístil na třetím místě v celkovém pořadí šampionátů. Mimo jiné je Robert také součástí jezdecké akademie Ferrari a SMP racing.

Jeho nejvíce úspěšnou sezonou byla sezona formule 3 v roce 2019, kde z celkových 16 závodů nebodoval pouze jednou, 3 z nich vyhrál a celkově se devětkrát postavil na stupně vítězů. Šampionát vyhrál s 54 bodovým náskokem před svým týmovým kolegou Marcusem Armstrongem, a tak pro nikoho nebylo překvapením, že se dostal do formule 2.

Loňskou sezonu formule 2 začal velice dobře, hned v prvním závodě na Red Bull Ringu se mu podařilo získat třetí místo a jen o týden později vyhrál na tom samém okruhu sobotní závod. V prvních 6 závodech z celkových 18 dojel nejhůře na 4. místo, to se ale změnilo na okruhu v Silverstonu kde ze všech čtyř závodů bodoval pouze jednou. Od té doby se pravidelnost jeho bodování zmenšila, a začala kolísat. I přesto však ukončil svou první sezonu ve formuli 2 na čtvrtém místě v celkovém pořadí s čtyřmi výhrami, což se nikomu jinému nepodařilo.

Očekávání fanoušků jsou na Roberta letos vysoká a předpokládá se, že bude i letos bojovat mistrovský titul. V prvním závodním víkendu této sezony se mu příliš nedařilo; v kvalifikaci měl poruchu, první závod dojel na čtvrté místo, druhý závod nedojel po kolizi s Danem Ticktumem a ve třetím závodě skončil sedmý. Prozatím je na osmém místě v celkovém pořadí šampionátu, 25 bodů za aktuálním lídrem, Guanyu Zhouem.

Stále zbývá ještě 21 závodů ve kterých Robert může převzít vedení šampionátu, a nejspíš tomu tak i bude. Další závodní víkend bude v Monaku od  20. – 22. května, kde velká část letošní sestavy F2 ještě nejela, tam by Robert mohl mít výhodu, jelikož má s touto tratí zkušenosti.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Translate »