Iván Palazzese – nejmladší jezdec, který vystoupal na stupně vítězů v Grand Prix

Iván Palazzese – nejmladší jezdec, který vystoupal na stupně vítězů v Grand Prix

 
  

V minulém článku o motocyklové Grand Prix jsme se zaměřili na nejmladší vítěze. Při té příležitosti jsme ve statistikách objevili také nejmladšího jezdce, který se probojoval na stupně vítězů. Tím byl Iván Palazzese z Venezuely. Jaký byl jeho životní příběh?


Iván Palazzese se narodil v lednu roku 1962 v italském městě Alba Adriatica na pobřeží Jaderského moře. Když byl malý, tak jeho rodina emigrovala do Venezuely a on dostal venezuelské občanství.

Palazzese projevil zájem o motocykly a nakonec se z něj stal profesionální motocyklový závodník. Svůj debut v mistrovství světa zažil na motocyklu Morbidelli ve své domácí Velké ceně Venezuely roku 1977, kde jel na divokou kartu v kategorii 125cc. Jeho debut byl velmi úspěšný, neboť při svém prvním startu rovnou vybojoval umístění na stupních vítězů. Dojel do cíle jako třetí ve věku 15 let a 77 dní a dodnes je nejmladším jezdcem Grand Prix, který získal umístění na podiu.

Do Grand Prix se pak vrátil v roce 1980 a jeho kariéra začala nabírat zajímavý směr. Závodil v kategorii 125cc a na motocyklu Morbidelli získal v každé sezoně od roku 1980 do roku 1982 nějaké umístění na stupních vítězů. Jeho nejlepší sezonou byla rozhodně ta v roce 1982, ve které dokázal vyhrát závody ve Švédsku a ve Finsku, k tomu přidal další podium v České republice. V šampionátu skončil na třetím místě za Ángelem Nietem a Eugeniem Lazzarinim.

Od roku 1983 závodil v kategorii 250cc, kde pilotoval Yamahu. Hned ve svém prvním roce v této kubatuře získal podium, když dojel druhý ve Velké ceně Nizozemska. Ten závod vyhrál jeho týmový kolega a krajan Carlos Lavado, takže to byl velký den pro Venezuelu, která slavila double.

V následujících sezonách už se Palazzese na stupně vítězů nedostal. Po několika letech na Yamaze přestoupil v roce 1989 na Aprilii. Jeho sezona měla vzestupnou tendenci, nicméně bohužel všechno zastavila tragická nehoda.

Ve Velké ceně Německa na okruhu Hockenheim měl jeden z jezdců, který jel před ním, problémy s motorem a náhle zpomalil. Palazzese do jezdce narazil a havaroval. Když se pokoušel zvednout ze země, tak ho zasáhli dva další jezdci, kteří jeli za ním, a oba havarovali. Palazzese utrpěl vážná zranění hrudníku a na místě zemřel. Bylo mu 27 let.

Jeho památku připomíná jeho socha, kterou mu vztyčili v jeho rodném městě Alba Adriatica v Itálii.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Translate »