Je Velká cena Finska v ohrožení?

Je Velká cena Finska v ohrožení?

 
  

Velká cena Finska na nově vybudovaném okruhu KymiRing se měla jet poprvé už v roce 2018. Je rok 2022 a, nejen, že šampionát MotoGP se na tuto trať stále ještě nedostal, ale vypadá to, že jeho účast v Grand Prix je ohrožena.


Okruh KymiRing se nachází poblíž obce Kausala, která patří pod okres Iitti. Název dostal podle řeky Kymi, která protéká údolím, kde se trať nachází. Okruh byl oficiálně otevřen 19. srpna 2019.

Trať měří 4,6 km a obsahuje 18 zatáček. Kromě asfaltové tratě jsou součástí areálu i tratě na motocross či rallycross.

Trať byla vybudována s ambicí dosáhnout na homologaci jak pro pořádání závodů MotoGP, tak také pro pořádání závodů vozů Formule 1.

Už v roce 2018 oznámila Dorna, že s okruhem uzavřela smlouvu na pořádání závodů MotoGP na následujících pět let. To znamenalo potenciální návrat závodů MotoGP do Finska poprvé od roku 1982.

Kvůli zpoždění některých prací a průtahům s udělením homologace se premiéra MotoGP na této trati posunula na rok 2019.

V roce 2019 se na okruhu svezli testovací jezdci některých týmů MotoGP, nakonec se ale šampionát do Finska nepodíval a debut této tratě v mistrovství světa se přesunul na rok 2020.

Jenomže potom přišla pandemie covid-19 a trať stále neměla udělenou platnou homologaci. Kvůli problémům s cestováním ji ani představitelé Mezinárodní motocyklové federace udělit nemohli a bylo jasné, že se na KymiRingu nebude závodit ani v roce 2020.

Celá událost se začala znovu odsouvat a jako datum prvního závodního víkendu MotoGP na této trati byl nakonec stanoven víkend 8. až 10. července 2022.

Na začátku sezony 2022 vše nasvědčovalo tomu, že jezdci MotoGP se konečně na KymiRing dostanou. Dokonce bylo naplánováno, že se tam jako doprovodné série představí jak MotoE, tak Rookies Cup.

Během roku 2022 se však začaly dít události, které Dornu a Mezinárodní motocyklovou federaci přinutily o situaci znovu přemýšlet.

Rusko napadlo Ukrajinu a situace v regionu začala být nestabilní. To byl také oficiální důvod, proč Dorna rozhodla, že se ani letos ve Finsku závodit nebude. O přesunutí závodu na rok 2023 bylo rozhodnuto v květnu. Navíc okruh stále nemá kompletní homologaci.

V nedávné době se objevily náznaky, že se možná jezdci MotoGP nedočkají nového závodního víkendu ani v roce 2023. Finská média přišla s informací, že dvě stavební firmy Maanrakennus Pekka Rautiainen a Macra podaly žádost o vyhlášení konkurzu na KymiRing kvůli nezaplaceným účtům.

Generální ředitel KymiRingu se k celé záležitosti nechtěl vyjadřovat, protože, dle jeho slov, zatím žádnou žádost o konkurz neobdržel.

KymiRing získal dotaci od státu v hodnotě 6,5 milionu eur.

Původní plán a původní smlouva s Dornou a MotoGP na této trati na roky 2018 až 2022 tak vzala za své. Pět let uběhlo a na KymiRingu nikdo neviděl ani závodní stroje MotoGP, ani fanoušky.

Oficiálně zatím platí, že se ve Finsku v roce 2023 bude závodit, ale provizorní kalendář na další sezonu bude vydán až na konci této sezony a do té doby se ještě situace může mnohokrát změnit.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Translate »