Jak se formuje startovní rošt WSBK na sezonu 2023

Jak se formuje startovní rošt WSBK na sezonu 2023

 
  

Sezona 2023 v mistrovství světa superbike se začíná přibližovat. Do začátku nové sezony zbývají 2 měsíce a zdá se, že i startovní rošt je kompletní.


Po vánočních svátcích byla vydaná provizorní startovní listina WSBK na sezonu 2023. V ní vidíme 23 jezdců v 15 týmech.

Co se týče továren, tak těch je zastoupeno 5: Yamaha, Ducati, Kawasaki, Honda, BMW. Nejvíce motocyklů v poli bude mít Yamaha a to 6.

Hlavním týmem Yamahy bude opět tým Yamaha WorldSBK, který však zatím ve startovní listině figuruje bez svého sponzora z minulých let Pata. Jezdci zůstávají stejní, v těchto barvách opět pojedou Toprak Razgatlioglu (který se po roce vrací k číslu 54) a Andrea Locatelli.

Dalším týmem Yamahy bude opět GRT, ve kterém pro sezonu 2023 došlo k jezdecké změně. Nově budou barvy tohoto týmu hájit dvojnásobný mistr světa supersport a šampion MotoE Dominique Aegerter a mistr světa Moto2 z roku 2021 Remy Gardner.

Další motocykl Yamaha bude provozovat tým GMT94, který vstupuje do WSBK a jehož jezdcem bude Lorenzo Baldassarri, který letos svedl souboj s Aegerterem o titul ve WSSP.

Šestou motorku Yamaha bude mít k dispozici tým Motoxracing, se kterým do světového šampionátu vstupuje Bradley Ray, letošní mistr britských superbiků.

Pět motocyklů bude mít v poli značka Ducati. Hlavním týmem bude ten tovární Aruba. it, ve kterém se představí stejné tváře jako letos. Titul se pokusí obhájit Álvaro Bautista, který zůstává u čísla 19 na své kapotě, jeho týmovým kolegou bude opět Michael Ruben Rinaldi.

V týmu Motocorsa na Ducati se opět představí Axel Bassani. Zajímavou posilou Ducati ve WSBK bude příští rok Danilo Petrucci, který pojede v barvách týmu Barni. Na další Ducati bude závodit Philipp Oettl, který pojede pro tým GoEleven.

Po 4 strojích v poli budou mít Kawasaki, Honda i BMW.

Tovární tým Kawasaki budou stejně jako letos reprezentovat Jonathan Rea a Alex Lowes. S Kawasaki se tradičně představí také tým Puccetti, který pro rok 2023 angažoval Toma Sykese, který se tak vrací na světovou scénu. Čtvrtý stroj Kawasaki bude v týmu Orelac řídit český jezdec Oliver König.

U Hondy se příští rok nic nemění, opět v poli bude hlavní tým HRC a poté tým MIE Honda. V HRC pojedou opět Iker Lecuona a Xavi Vierge. U týmu MIE Honda došlo k jezdecké změně, v roce 2023 tu budou závodit Hafizh Syahrin a Eric Granado.

V hlavním týmu BMW pojedou v příští sezoně opět Scott Redding a Michael van der Mark. V týmu Bonovo BMW zůstává Loris Baz, jeho novým týmovým kolegou bude Garrett Gerloff.

V provizorní startovní listině chybí tým Pedercini. Spekulovalo se o tom, že by měl do sezony 2023 opět nasadit motocykl Kawasaki a jezdcem by mohl být Tetsuta Nagashima, ale zatím tedy nic nebylo potvrzeno.

Také se spekulovalo o účasti týmu Gil Motor Sport, ale i tento tým v provizorní startovní listině chybí.

Sezona 2023 začíná o víkendu 24. až 26. února závodním víkendem na australské trati Phillip Island. Kalendář závodů ještě není kompletní, nicméně čeští fanoušci už si mohou ve svých diářích zaškrtnout data 28. až 30. července, kdy se bude závodit v Mostě.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Translate »