Jednorázová zabarvení vozů Red Bull fanoušci milují. Kolik jsme jich vlastně viděli?

Jednorázová zabarvení vozů Red Bull fanoušci milují. Kolik jsme jich vlastně viděli?

 
  

Pravidla FIA nařizují stálé zabarvení vozů během sezony. Stejně zabarvena musí být navíc obě auta týmu, pokud tým nedostane výjimku, kterou musí odsouhlasit ostatní stáje. Přesto Red Bull už několikrát odhalil skvělé návrhy.


Stáj z Milton Keynes si vždy připraví něco speciálního, my se podíváme na všechny jednorázové záležitosti tohoto dnes už legendárního týmu.

Red Bull/Jaguar R5 – Jerez 2004

Úplně první vůz pod názvem Red Bull Racing byl ještě upravený monopost stáje Jaguar ze sezony 2004. Tradiční barvy plechovek Red Bull jsme mohli vidět právě zde.

Foto: pinterest.co.uk

Red Bull RB1 – Monako 2005

Hned v první sezoně Red Bull nezahálel, když se pro GP Monaka spojil s Georgem Lucasem k prezentaci nového filmu Star Wars: Epizoda III – Pomsta Sithů. Podobně jako u Jaguaru, tak i tady na sebe film strhl obrovskou pozornost.

Foto: pinterest.co.uk

Red Bull RB2 – Monako 2006

Monako podruhé. Tentokrát Red Bull opět prezentoval film, ale jednalo se o snímek se Supermanem. Závod byl dokonce prvním, kdy tým vystoupil na stupně vítězů. David Coulthard si na oslavu třetí příčky vzal na stupně vítězů kápi.

Red Bull RB3 – Velká Británie 2007

Následující sezonu se opět jedinečné zabarvení u Red Bullu opakovalo. Tentokrát ale nešlo o propagaci filmu, ale design s fotkami fanoušků. Každý fanoušek mohl přispět určitou částkou na charitu. Údajně byl na jednom z monopostů i obrázek Fernanda Alonsa.

Red Bull RB4 – Brazílie 2008

Vítěz třinácti závodů formule 1 David Coulthard oznámil konec své kariéry ve formuli 1. Pro jeho poslední závod dostal Red Bull od FIA povolení změnit design na Coulthardově voze. Nadace Wings for life tak změnila tradiční barvy Red Bullu na krásnou kombinaci bílé a hnědé.

Red Bull RB8 – Velká Británie 2012

Trvalo dlouhé čtyři sezony, než se Red Bull opět odvázal. Úřadující šampioni z předchozích dvou ročníků zkrátka začali brát svět formule 1 vážně a mohli se propagovat výsledky, nejen designem. Pro domácí Velkou cenu Velké Británie stáj zopakovala myšlenku z roku 2007, tedy obrázky fanoušků s účelem přispět na charitu.

Red Bull RB11 – Jerez 2015

V podání Red Bullu jsme ještě mohli vidět další tři jedinečné návrhy, bohužel v závodě už ne. První černobílé maskovací zabarvení stáj použila během testování před sezonou 2015.

Red Bull RB14 – Silverstone 2018

Druhé maskovací zabarvení přišlo o tři roky později, ale už nebylo ani v rámci oficiálního testování. Pro shakedown nového vozu RB14 si stáj vybrala deštivý Silverstone, kde přitáhla hodně pozornosti.

Red Bull RB15 – Silverstone 2019

Pravděpodobně to nejhezčí zabarvení si Red Bull schoval nakonec. Stejně jako v roce 2018, tak i o rok později se v rámci shakedownu ukázal tým v originálním designu. Max Verstappen měl čest červenomodrou bestii otestovat jako první. Kromě speciálního vzhledu stáj poprvé nasadila pohonnou jednotku od Hondy.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Translate »