Do Le Mans bylo přihlášeno 16 Hypercarů

Do Le Mans bylo přihlášeno 16 Hypercarů

 
  

Porsche, Cadillac, Toyota, Peugeot a Ferrari budou letos v červnu závodit o největší čest v závodech sportovních vozů s celkově 16 vozy.


Automobile Club de l’Ouest konečně odhalil kompletní seznam přihlášených do 24h Le Mans 2023. Jak se očekávalo, znamená to významný zlom od posledního desetiletí závodů a je zvýrazněno největší skupinou prototypů nejvyšší úrovně podporovaných továrnou. 

Špičková třída Hypercar, která se skládá z vozů vyrobených pro sadu pravidel Le Mans Hypercar, se může pochlubit 16 položkami. 12 z nich jsou prototypy podporované továrnou od hlavních výrobců. Soukromé přihlášky jsou opatřeny titulkem zákazníka, což je Porsche 963 přihlášené týmem Jota. Vanwall a Scuderia Cameron Glickenhaus každý přihlásí svůj jeden celosezónní vůz mistrovství světa vytrvalostních závodů s tím, že Glickenhaus přidává další vůz na 24hodinovou klasiku.

S přidáním dalších vozů, které jinak závodí na plný úvazek v IMSA, se tovární programy Porsche a Cadillacu rozrostou na tři vozy pro Le Mans. Porsche Penske Motorsport má své dvě přihlášky do WEC plus další vůz IMSA, do kterého oznámili zatím jen Felipeho Nasra. 

Cadillac má svůj celosezónní vstup do WEC připravený s Chip Ganassi Racing. Na Le Mans bude mít ještě dva vozy z IMSA, jeden operovaný Ganassi Racing a druhý týmem Action Express. Zatímco všechny tři jezdí jako Cadillac Racing v IMSA, pouze vozy řízené Ganassi mají tuto značku na seznamu účastníků Le Mans. Ferrari, Toyota a Peugeot nebudou mít žádné extra přihlášky pro Le Mans.

v Le Mans pojede i vůz NASCAR

Za třídou Hypercar je vrcholem položka „inovativní vozy“, která byla udělena společnosti Hendrick Motorsports a jejich upravenému modelu Camaro pro NASCAR. Tento program Garage56 nebude soutěžit o žádnou konkrétní čest, ale bylo přijato soutěžit v samotné kategorii. Sedminásobný šampion NASCAR Jimmie Johnson, šampion Formule 1 Jenson Button a celkový vítěz Le Mans Mike Rockenfeller již byli oznámeni jako jezdci této položky.

Do závodu je přihlášeno 24 vozů LMP2. Vzhledem k tomu, že profesionální závody GT byly po minulé sezóně oficiálně vyřazeny ze závodů a WEC, 21 vozů GTE-Am tvoří jediné GT starty na startovním roštu. Všechny Ferrari, Porsche a Corvette vstoupily do této třídy se svými bývalými továrními partnery AF Corse, Proton a Pratt & Miller, ale každý z nich bude závodit s amatérskými jezdci po boku svých továrních pilotů.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Translate »