Formule 2 v Abú Dhabi: Piastri vyhrává poslední závod a s ním i šampionát

Formule 2 v Abú Dhabi: Piastri vyhrává poslední závod a s ním i šampionát

 
  

Poslední víkend formule 2 této sezóny se odjel na okruhu Yas Marina v Abú Dhabi. Oscar Piastri vyhrál šampionát, Shwartzman se stal vicemistrem a 5 pilotů se oficiálně loučí s tímto šampionátem.


Oscar Piastri si již v pátek vybojoval pole position, po páté v řadě. V prvním závodě si dojel pro třetí místo, se kterým rovnou vyhrál šampionát. Ze druhého závodu odstoupil po kolizi s Jürim Vipsem a Royem Nissanym. Třetí závod vyhrál, čímž krásně ukončil svou kariéru ve formuli 2.

Jüri Vips měl opět smolný víkend. V kvalifikaci postrádal rychlost, druhý závod nedokončil kvůli kolizi a ve třetím závodě byl roztočen, za což ještě dostal penalizaci, protože jako následek jeho roztočení roztočil i Christiana Lundgaarda.

Robert Shwartzman si vybojoval druhé místo v celkovém pořadí šampionátu. Ve druhém závodě se postavil na druhé místo na pódiu. Ve třetím si nedokázal udržet třetí pozici a závod dokončil jako pátý.

Jehan Daruvala startoval jako první do prvního závodu a závod se mu podařilo vyhrát. Druhý závod vyhrál Guanyu Zhou, ve třetím se spolu s Felipem Drugovichem postavili na stupně vítězů, čímž získali druhé místo v poháru konstruktérů.

Tento víkend se s formulí 2 oficiálně rozloučilo 5 pilotů; Oscar Piastri, Robert Shwartzman, Dan Ticktum, Guanyu Zhou a Christian Lundgaard. Oscar Piastri je již potvrzený jako rezervní jezdec Alpinu a jakožto šampion teď nesmí jezdit ve formuli 2. Dan Ticktum míří do formule E s týmem Nio 333, zatím co Guanyu Zhou pojede ve formuli 1 s Alfou Romeo. Christian Lundgaard bude s týmem Rahal závodit v americkém šampionátu Indy Car. Robert Shwartzman zatím jen potrvdil svůj odchod, ale žádné plány na příští rok neoznámil.

Další sezona F2 odstartuje v Bahrajnu ke konci března. 14 závodních víkendů, tedy 28 závodů bude tvořit kalendář příštího roku. Formát závodních víkendů se vrací k těm původním, tedy formule 2 a formule 3 budou opět startovat po boku, se dvěma závody za víkend.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Translate »