Stirling Moss nikdy titul nezískal, ale patřil mezi nejlepší

Stirling Moss nikdy titul nezískal, ale patřil mezi nejlepší

 
  

Dnes ve věku devadesáti let zemřela legenda motoristického sportu Sir Stirling Moss.


Otec britského pilota absolvoval několik závodů jako amatér, což přirozeně vedlo i mladého Stirlinga k závodní sedačce.

Moss je podle mnohých závodníkem, který si zasloužil nejvíce ze všech mistrovský titul formule 1, ale nedosáhl na něj. Byl zařazen do mezinárodní síně slávy motorismu a ze svých 529 závodů napříč všemi kategoriemi získal 212 vítězství.

Pilot během let 1948 až 1962 startoval právě v 529 závodech včetně formule 1, kde získal šestnáct výher. Během jednoho roku odjel až neuvěřitelných 62 závodů.

Od sezony 1955 se ve formuli 1 umístil v šampionátu čtyřikrát za sebou na druhém místě, poté skončil třikrát po sobě třetí. Mistrovské koruně byl nejblíže v sezoně 1958, kdy byl poražený o pouhý bod Mikem Hawthornem. Hawthorn měl být diskvalifikovaný za jízdu v protisměru, ale Moss se ho zastal a tím přišel o mistrovský titul. Opravdový gentleman motorsportu!

Jeho závodní kariéru předčasně ukončila vážná havárie při závodě Glover Trophy v Goodwoodu roku 1962. Moss byl po nehodě měsíc v kómatu a půl roku byl částečně ochrnutý. Uzdravil se, ale z profesionálního závodění odstoupil. Dokonce později ještě testoval monopostu Lotusu 19. Jeho časy nebyly špatné, ale podle vlastních slov už se ve voze necítil tak dobře, jako předtím.

Přesto se závodník následující roky ještě několikrát svezl a nevedl si špatně. Podle vlastních slov ukončil kariéru oficiálně až v roce 2011 ve věku jednaosmdesáti let.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Translate »