Senna jednal před osudnou Imolou o místě u Ferrari

Senna jednal před osudnou Imolou o místě u Ferrari

 
  

Bývalý prezident Ferrari Luca di Montezemolo potvrdil informaci, která putovala paddockem formule 1 dlouhé roky. Ayrton Senna chtěl odejít z Williamsu k Ferrari.

Trojnásobný šampion formule 1 Ayrton Senna odešel po špatných letech McLarenu k týmu Williams, kde doufal v zisk titulu. Kvůli zákazu aktivního zavěšení a dalších technických vychytávek ale nebyla stáj už tak silná, jako předtím.

Hned v úvodu sezony 1994 dvakrát nedokončil. Brazilec se proto začal poohlížet po jiných možnostech. Podle di Montezemola se ale Senna měl pokusit o zisk místa pro následující rok právě u legendární stáje Ferrari.

„Přišel na návštěvu do mého domu v Bologni těsně před incidentem v Imole a řekl mi, že za každou cenu chce závodit u nás a odejít od Williamsu. Domluvili jsme se na schůzce po Imole, ale stalo se to, co se stalo. Chtěl pro nás jezdit a já bych ho opravdu rád měl v týmu,” říká bývalý dlouholetý prezident Ferrari.

„Mohla to být pomyslná třešnička na dortu, kterou se poté stal Michael Schumacher, protože ten dokázal to, co nikdo předtím.”

Schumacher se připojil k Ferrari od sezony 1996. První roky mu tituly unikaly doslova o fous, ale poté jich získal pět v řadě. Dodnes je nejúspěšnějším jezdcem celé historie formule 1.

Ferrari ale bylo před příchodem Schumachera hodně skeptické. Montezemolo učinil velký risk, který se ale neuvěřitelně vyplatil.

„Na Začátku to trochu náročné, ale já věděl, že to bylo správné rozhodnutí. Dva roky předtím jsme neměli vůz na vítězství, ale přišel Michael a po skvělé reorganizaci jsme zaznamenali rozdíl. Byl to obrovský pokrok tehdy v roce 1996 s nějakými dvěmi až třemi náročnými závody v Kanadě a Francii. Poté ale vítězství ve Spa a Monze nastartovalo triumfální roky.”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Translate »