Toyota bude mít od roku 2026 ve WEC vůz GT3

Toyota bude mít od roku 2026 ve WEC vůz GT3

 
  

Závodní vůz, založený na konceptu Toyota GR GT3, měl původně začít závodit v roce 2025, podle zprávy, která cituje ředitele týmu Toyota WEC Roba Leupena. Ale zpoždění u silničního vozu, který bude založen na závodním voze, znamenalo, že musel být odsunut.


Lexus RC F je v současné době homologován pro kategorii GT3, ale koncept GR GT3 poskytl silnou nápovědu, že největší japonský výrobce automobilů plánuje změnu v GT3. Patentové nákresy, které se objevily několik měsíců po debutu konceptu, byly dalším náznakem, že Toyota pokračuje ve výrobě GR GT3.

Třída GT3 vyžaduje, aby byla založena na silničních verzích, takže bylo nevyhnutelné, že GR GT3, která nevychází z žádného současného modelu Toyoty, s sebou přinese také silniční auto. Toto silniční auto by mohlo být označeno jako Lexus, což by umožnilo GR GT3 převzít za stárnoucí RC F. 

Pokud jde o důvod, proč GR GT3 není založen na jedné ze stávajících platforem automobilky, Toyota již dříve uvedla, že umožňuje inženýrům testovat nové technologie pro potenciální použití v jiných programech silničních vozů a závodních vozů.

Toyota již nabízí závodní vůz Supra GT4 pro zákazníky a také závodní vozy s odznakem Supra pro japonský šampionát Super GT. Svou účast ve WEC ve třídě Hypercarů také udržuje.  Nový závodní vůz GT3 tedy vyplní mezeru mezi nižší úrovní tříd GT4 a cestovních vozů a prototypy, čímž umožní Toyotě vstup na téměř všechny úrovně závodů sportovních vozů.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Translate »