Ducati dosáhla na 1000 podií ve WSBK

Ducati dosáhla na 1000 podií ve WSBK

 
  

Během minulého víkendu vyhrál Álvaro Bautista sobotní závod na okruhu v Mostě a tím získal pro továrnu Ducati podium s pořadovým číslem 1000.


Ducati je první továrnou, která se v šampionátu superbiků na tento milník dostala.

Mistrovství světa superbike vzniklo v roce 1988 a značka Ducati patřila od samotného začátku k protagonistům tohoto šampionátu. Za tu dobu získala Ducati 383 vítězství, 14 jezdeckých titulů a 17 titulů pro továrnu.

Nejúspěšnějším jezdcem Ducati je Carl Fogarty, který pro továrnu z Boloně získal rovných 100 umístění na podiu, z toho 55 vítězství. V letech 1994, 1995, 1998 a 1999 získal titul mistra světa.

Druhým nejúspěšnějším mužem je Troy Bayliss, který má na svém kontě 94 podiových umístění pro Ducati, z toho 52 výher. Získal tři tituly mistra světa a to v letech 2001, 2006 a 2008. Bayliss a Fogarty jsou jediní dva jezdci, kteří dokázali pro továrnu získat více než 50 vítězství.

Za ním se v této statistice nachází Chaz Davies, který pro značku Ducati získal 89 podií, z toho 28 vítězství.

Dalšími jezdci, kteří výrazně přispěli k úspěchu Ducati, jsou Raymond Roche (mistr světa 1990), Doug Polen (mistr světa 1991 a 1992), Troy Corser (mistr světa 1996), Neil Hodgson (mistr světa 2003), James Toseland (mistr světa 2004) a Carlos Checa (mistr světa 2011).

V rodině Ducati je ale spousta dalších jezdců, kteří sice titul mistra světa nezískali, ale dokázali se dostat na stupně vítězů a tím tak přispěli k této – nyní ohromující – statistice, ať už to jsou Fabrizio Pirovano, Pierfrancesco Chilli, Ben Bostrom, Ruben Xaus, Regin Laconi, Noriyuki Haga, Marco Melandri či Scott Redding nebo aktuální dvojice týmu Aruba Álvaro Bautista a Michael Ruben Rinaldi.

Dohromady získalo pro Ducati umístění na podiu ve WSBK 52 různých závodníků. Zároveň Ducati získala alespoň jedno umístění na stupních vítězů ve 34 po sobě jdoucích sezonách. To se žádné jiné továrně nepodařilo.

Ducati získala vítězství na 46 různých okruzích v šampionátu WSBK, to je víc, než má na svém kontě kterákoliv jiná továrna. Jedinými tratěmi, na kterých se jim (prozatím) nepodařilo vyhrát, jsou Mandalika, Oran Park, Paul Ricard, Moscow Raceway, Albacete a Istanbul Park.

„Dosáhli jsme historického výsledku, a být jezdcem, který získal podium číslo 1000, mě naplňuje hrdostí. Dosáhnout toho na prvním místě je navíc něco úžasného,“ zhodnotil po závodě Álvaro Bautista.

K tomuto velkému milníku se vyjádřila také řada bývalých hvězd.

„Ducati dominovala téměř ve všech letech v superbicích a je těžké uvěřit, že nezískali titul od roku 2011, kdy vyhrál Carlos Checa, motocykl Panigale ještě nezískal titul a přitom se do závodění ve WSBK zapojil v roce 2013,“ sdílel své myšlenky nejúspěšnější jezdec Ducati Carl Fogarty.

„Přemýšlíte o Ducati a přemýšlíte o WSBK a co víc k tomu můžete říct? Je to neuvěřitelné, pro mě byli tím nejlepším motocyklem a tou nejlepší značkou. Nyní jsem u nich zpět, jsem ambasadorem pro skupinu Ducati v Manchesteru. Takže jsem trochu pod střechou Ducati, spolupracuji na pořádání událostí pro Ducati Week a pro Ducati ve Spojeném království, je hezké být zpátky doma, tam, kam patřím, a je úžasné vidět 1000 podií,“ doplnil Fogarty.

Svou reakci na dosažení 1000 podií přidal také druhý nejúspěšnější muž této továrny, Troy Bayliss.

„Získat tisíc podií, to je velké číslo. Když jsem získal 94 podií, tak je to z toho hezké malé procento. Vážím si toho, že mohu být součástí něčeho takového. Je to skvělé pro značku a pro každého, kdo je nějak spojen s Ducati.“

„Je to úžasné,“ přidal se Chaz Davies, který sice titul mistra světa nezískal, ale i tak je v tabulkách třetím nejúspěšnějším jezdcem na Ducati, co se podiových umístění týče.

„Získat tisíc podií, to není nic malého, je to ohromné číslo. Je to pro mě speciální a cítím se být pyšný na to, že mohu být součástí historie a úspěchů Ducati, ale také šampionátu superbike. Jsem hrdý na to, že jsem k tomu také přispěl. Je to velký milník a já k tomu Ducati gratuluji,“ dodal.

Se svou gratulací přispěchal také Davide Tardozzi, současný manažer Ducati MotoGP a bývalý závodník, který pro Ducati ve WSBK získal 11 umístění na stupních vítězů.

„Je to něco, co si Ducati zaslouží, protože si myslím, že je velkou součástí historie superbiků. “

Ducati se poté, v probíhajícím víkendu WSBK v Mostě, přes číslo 1000 dostala, když Álvaro Bautista skončil na stupních vítězů jak v Superpole závodě, tak také ve druhém závodě víkendu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Translate »