Jonathan Rea překonal další milník

Jonathan Rea překonal další milník

 
  

Během uplynulého závodního víkendu mistrovství světa superbike, který se konal v nizozemském Assenu, vyhrál Jonathan Rea svůj 100. závod na Kawasaki. Je prvním jezdcem, který na jedné značce motocyklu pokořil takový významný milník.


Během minulého víkendu se konal další závodní podnik v rámci mistrovství světa superbike. Závodilo se na legendární nizozemské trati v Assenu. Jonathan Rea byl před tímto víkendem jen krůček od toho, aby překonal další výrazný milník své kariéry. Pak během závodního víkendu se mu to opravdu podařilo.

Společná éra Jonathana Rea a Kawasaki začala roku 2015. Navíc začala velmi výrazným způsobem, když britský závodník vyhrál hned svůj první závod na tomto motocyklu. Postupem času začalo být spojení Rea a Kawasaki přímo legendární.

V roce 2018 překonal Jonathan Rea první velký milník, když získal své 60. vítězství v superbicích, čímž se stal nejúspěšnějším jezdcem historie WSBK. Čeští fanoušci si tento moment možná pamatují, protože tohoto rekordu dosáhl právě v Brně.

V roce 2019 pak oslavil už svůj pátý titul mistra světa a tím se stal výjimečným, protože takový počet titulů nezískal v tomto šampionátu ještě nikdo před ním. Navíc v roce 2020 tohle číslo ještě zvýšil na šest.

V roce 2021 se dostal na další velký milník, když získal své 100. vítězství ve WSBK. Před tímto víkendem pak na něj čekalo překonání dalšího rekordu, a sice, mohl se dostat na 100 vítězství na motocyklu stejné značky. Něco takového se ještě nikdy nikomu nepodařilo.

Co k tomu potřeboval? Vyhrát během víkendu v Assenu dva závody. To nakonec opravdu dokázal, takže on a Kawasaki získali společně už 100 výher. Troufáme si tvrdit, že to nebude konečné číslo a že Rea do konce této sezony ještě nějaká vítězství přidá.

Tohle je opravdu velký zápis do historie WSBK, protože ještě nikdo nevyhrál 100 závodů na jedné značce motocyklu. Vlastně, nikdo se ani pořádně k takovému číslu nepřiblížil. Na druhém místě za Reou je nyní Carl Fogarty, který získal 55 výher pro Ducati, za ním následuje Troy Bayliss s 52 výhrami pro tutéž továrnu.

Když se podívám blíže na další značky, tak nejúspěšnějším jezdcem na Hondě je Colin Edwards, který pro tuto továrnu vyhrál 31 závodů. U Yamahy to je Noriyuki Haga s 27 výhrami, ale už za ním se nachází Toprak Razgatlioglu, který má 16 vítězství pro Yamahu. Vzhledem k tomu, jaký počet závodů se momentálně během sezony jede, je teoreticky možné, že Turek japonského jezdce letos přeskočí.

Nejvíce vítězství pro BMW má pak Marco Melandri, a to 9.

Z továren, které se v současné době ve WSBK nevyskytují, jmenujme Aprilii, se kterou byl nejvíce úspěšný Max Biaggi. Tento italský jezdec získal pro továrnu z Noale 18 výher. Nejvíc výher pro Suzuki získal Troy Corser, a to 10. V tabulkách najdeme také Bimotu, pro kterou získal nejvíc výher, tedy 5, Davide Tardozzi.

Z dostupných čísel je zřejmé, že Reových 100 výher na Kawasaki je výjimečným počinem. Samotný jezdec se k takovým rekordům ale staví s pokorou.

Když se před závodním víkendem dozvěděl z médií, že tento rekord je nadosah, tak řekl: „To by bylo úžasné! Nikdo v týmu se o tom nezmínil. Vyhrát ve WSBK dva závody je náročné, pokusím se udělat maximum, to je mým cílem, ale nyní není nic jisté. Bylo by hezké, kdyby se to v neděli podařilo. Doufám, že na to myslí, možná by mohli připravit dort nebo něco takového, to by bylo hezké!“

Jak Rea řekl, tak se také stalo. V neděli dopoledne, když získal svou 100. výhru pro Kawasaki v závodě Superpole, tak ho po příjezdu do parc fermé tým překvapil dortem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Translate »