Světové superbiky zpět v Česku!

Světové superbiky zpět v Česku!

 
  

Mistrovství světa superbiků se po třech letech vrací do České republiky! Závody se však neuskuteční na okruhu v Brně, nýbrž na Autodromu Most. Tato trať navíc získala smlouvu na 5 let.


Mezinárodní motocyklová federace FIM, Autodrom Most a Dorna s radostí oznamují novou smlouvu na superbikový závodní víkend v České republice, která začíná rokem 2021, stojí v oficiálním prohlášení.

Smlouva s okruhem Most byla dohodnutá na pět let, motocykly WSBK bychom tedy měli v Česku vidět mezi lety 2021 až 2025. Letošní závodní víkend je naplánován na 6. až 8. srpna. Součástí závodního víkendu budou nejen všechny tři hlavní kategorie, tedy Superbike, Supersport a Supersport 300, ale v Mostě pojede také pohár Yamaha R3 bLU cRU European Cup.

Kvůli současné pandemické situaci zatím není jisté, zda se letošní ročník uskuteční s diváky nebo se pojede za zavřenými dveřmi.

Autodrom Most se nachází zhruba hodinu jízdy od Prahy. Svůj provoz zahájil v roce 1983. Okruh již hostil mnoho motoristických akcí, včetně národních a evropských motocyklových podniků. Letos poprvé ve své historii přivítá mistrovství světa.

„Jde o milník a jedinečnou událost v bezmála čtyřicetileté historii autodromu. Poprvé se ujímáme pořadatelství závodů mistrovství světa. Klade to na nás vysoké technické i organizační nároky, nicméně výzvu rádi přijímáme,“ řekl předseda představenstva společnosti Autodrom Most Josef Zajíček.

„Naším cílem je zpřístupnit areál široké veřejnosti, svým příznivcům tak musíme nabídnout to nejlepší. Světový šampionát takovým podnikem bezesporu je. Uděláme všechno pro to, aby jezdci, týmy, partneři, sponzoři i diváci byli u nás maximálně spokojení a těšili se na další ročník úžasné podívané na silné stroje a neohrožené jezdce,“ dodal Zajíček.

Celou akci podpořilo jak ministerstvo pro místní rozvoj, tak také Národní sportovní agentura (NSA).

„Obě instituce přislíbily podporu, a to morální i finanční,“ uvedl prezident AČR Jan Šťovíček.

„Chtěl bych tímto poděkovat paní ministryni, která je srdcem velikým fanouškem zejména motocyklového sportu. Zasloužila se velkou měrou o to, že nám byl přislíben příspěvek, což posvětil i premiér. I jemu tedy velký dík. Také NSA v čele s jejím předsedou se postavila k této výzvě čelem. Všichni dělají maximum pro to, aby se vše podařilo,“ doplnil Šťovíček.

Z nového okruhu v kalendáři má radost také výkonný ředitel WSBK Gregorio Lavilla. „Jsme nadšeni, že můžeme v našem kalendáři na příštích pět sezon přivítat autodrom v Mostě. Dnešní oznámení, že se Světové superbiky vrací po třech letech do České republiky, odráží pokračující popularitu šampionátu mezi českými fanoušky.“

„S českými týmy a jezdci v paddocku jde o skvělou příležitost představit Českou republiku na světové scéně. Věřím, že mostecký autodrom se zhostí své pořadatelské role se ctí a světový šampionát superbiků si čeští fanoušci vychutnají naživo i v dalších letech.“

Z českých zástupců se ve WSBK letos objeví Oliver König a Petr Svoboda, kteří budou závodit v kategorii Supersport 300. Kromě toho se v této kategorii objevuje také český tým Jakuba Smrže.  

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Translate »