První bod pro Olivera Königa v MS Superbike

První bod pro Olivera Königa v MS Superbike

 
  

Téměř přesně rok po jeho debutu v mistrovství světa superbike se český jezdec Oliver König mohl radovat ze zisku svého prvního bodu.


Oliver König dostal loni na konci sezony pozvánku do kategorie Superbike, kde mu dal šanci závodit tým Pedercini. Bylo to během víkendu na Mandalice v Indonésii. Ačkoliv pátek pro českého mladíka nebyl špatný, závodní víkend se nakonec nevyvíjel podle jeho představ a navíc zlobilo počasí.

V letošní sezoně už je König stálým jezdcem nejvyšší kategorie v šampionátu Superbiků. Závodí v týmu Orelac na motocyklu Kawasaki.

Většinu závodů se pohybuje kolem 20. místa, ale na druhou stranu je nutné zmínit, že absolvoval přestup z kategorie Supersport 300 a je nejmladším jezdcem v poli.

Blízko k bodům byl v obou závodech v Mostě, kde skončil 16., tedy jen příčku za body. Druhý závod navíc absolvoval se zlomeninou paty (zranění si přivodil v dopoledním závodě Superpole), což ještě ani pořádně nevěděl.

Minulý týden se vrátil na místo, kde to všechno před rokem začalo. Konal se totiž závodní víkend v Indonésii na okruhu Mandalika.

Počasí tentokrát nebylo tak nepříjemné, co se deště týká, jako loni. Na druhou stranu, sice byla trať suchá, ale panovalo obrovské horko, teplota vzduchu přesahovala 36°C!

König už sahal po bodech v sobotním závodě, ale nakonec se musel spokojit opět s 16. příčkou.

V nedělním hlavním závodě už ale všechno vyšlo a český jezdec vybojoval bod za 15. místo. Získal tedy svůj první bod v kategorii Superbike. Stal se po více než čtyřech letech dalším Čechem, který dokázal v nejvyšší kategorii bodovat.

Naposledy to byl před ním Karel Hanika, který skončil 13. a 14. v závodech v USA v roce 2018.

„Jsou závody, na které by člověk nejradši zapomněl. Předposlední závod WorldSBK 2022 v Mandalice v Indonésii k nim patřit určitě nebude,“ uvedl König na své facebookové stránce.

 „Opravdu velmi náročný závod v hrozném horku, kdy podmínky na samotné trati nebyly zrovna ideální a mimo závodní stopu to byla velká loterie. I tak to pro mne bude už navždycky závod, kde přišel první bod ve WorldSBK.“

“Všem moc děkuju za podporu a gratulace. Moc si toho vážím a vidíme se v Austrálii,“ dodal a připomněl, že superbiková sezona ještě není u konce.

Závěrečný podnik MS Superbike se jede o tomto víkendu na australském Phillip Islandu a čeští fanoušci tak budou moct držet palce našemu jezdci, který se pokusí svou bodovou sbírku ještě o něco rozšířit.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Translate »