Izán Guevara potvrdil svůj talent a stal se mistrem světa Moto3

Izán Guevara potvrdil svůj talent a stal se mistrem světa Moto3

 
  

Jezdec týmu GasGas Aspar Izán Guevara se stal mistrem světa kategorie Moto3 a potvrdil tak svůj talent.


Osmnáctiletý Izán Guevara dokazuje, že se jedná o velmi talentovaného motocyklového závodníka. Své jezdecké kvality ukazoval už jako dítě, když se závoděním začínal. V juniorských kategoriích si vedl velmi dobře.

Jedná se o dalšího výborného jezdce, který pochází z Mallorky.

Výrazněji o sobě dal vědět v roce 2019, když zvítězil v Evropském talentovém poháru. Z 11 závodů jich vyhrál 6 a o šampionovi nebylo pochyb.

V roce 2020 postoupil do Juniorského mistrovství světa Moto3, kde hájil barvy týmu Aspar. Na nováčka si v nabité konkurenci vedl výborně a dostal se do boje o titul mistra světa. Tento titul nakonec ve své debutové sezoně opravdu získal. Během sezony byl osmkrát na stupních vítězů, z toho pět závodů vyhrál.

Tým Aspar na nic nečekal a v roce 2021 si talentovaného závodníka přesunul do Mistrovství světa Moto3. S novým šampionátem se Guevara sžíval postupně, nakonec se ale i na stupně vítězů prosadil a to rovnou na stupeň nejvyšší, když vyhrál závod v Austinu.

V konečném pořadí šampionátu mu patřilo 8. místo, byl druhým nejlepším nováčkem (za suverénním Pedrem Acostou, který toho roku získal titul).

Do sezony 2022 vstupoval Guevara jako jeden ze spolufavoritů šampionátu. Sice se mezi fanoušky i médii možná více věřilo jeho týmovému kolegovi Sergiovi Garcíovi či Dennisovi Foggiovi z týmu Leopard, ale Guevara během sezony ukázal svůj talent a své odhodlání.

Titul mistra světa Moto3 si zajistil dva závody před koncem sezony 2022. Během sezony předvedl mnoho skvělých výkonů a jen ukázal, že by se s ním mělo do budoucna počítat. Cestu až do MotoGP začíná mít otevřenou.

Zároveň tak v jejich druhé sezoně v Grand Prix zajistil první titul pro značku GasGas. GasGas už je jistým držitelem trofeje za nejlepšího konstruktéra, GasGas Aspar má jistotu ceny pro nejlepší tým.

Izán Guevara k dnešnímu dni získal letos v Moto3 11 umístění na podiu, z toho bylo 6 výher.

Sezona 2022 ještě není u konce, na jezdce čeká závěrečná Velká cena Valencie, na kterou je třeba se soustředit. Potom ale bude na Guevaru čekat nová výzva, neboť v sezoně 2023 sice bude i nadále startovat pro tým Aspar, avšak už jako jezdec kategorie Moto2. Jeho cestu bude zajímavé sledovat.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Translate »