Jan Marschalkowski: Závodit v ADAC GT Masters je splněným snem

Jan Marschalkowski: Závodit v ADAC GT Masters je splněným snem

 
  

Jan Marschalkowski podepsal s týmem Drago Racing team Zvo pro letošní sezonu ADAC GT Masters. Závodit bude po boku bývalého závodníka DTM, Daniela Juncadelly. Exkluzivně pro True Racing nám Jan sdělil své dojmy.


Minulý rok Jan závodil v ADAC GT4 Germany, kde až do posledního závodu bojoval o šampionát. Kvůli špatnému rozhodnutí však šampionát spolu s Theem Nouetem nevybojovali a skončili druhý.

„Víkend na Nürburgringu byl velmi nešťastný. Do víkendu jsme šli s malou nadějí a po velmi špatném startu do prvního závodu se to zdálo téměř nemožné. Pak samozřejmě Gabriele (Piana) udělal tu chybu v boxech, což nám dalo trochu výhodu. 

Celkově byl ale víkend velmi frustrující, protože kdybychom neudělali ty chyby v prvním závodě, byli bychom ve druhém závodě mnohem blíž a mohli bychom na ně (Pianu a Schreye) vyvinout větší tlak.

A pak nás samozřejmě chyba v závodě 2 se špatnou volbou pneumatik stála náš šampionát. Kdybychom měli slicky, pravděpodobně bychom byli šampioni. Nakonec to byl docela těžký víkend, abych byl upřímný, ale i tak to byla úžasná sezóna.”

Ke konci sezony již začal přemýšlet nad svým dalším krokem. GT Masters podle něj byla jasná volba, ale najít tým nebylo jednoduché. 

„Když jsem začínal v GT4, bylo mým snem se dostat GT Masters, zdálo se mi to ale tak daleko, že jsem o tom moc nepřemýšlel, dokud neskončil loňský rok. Na konci loňského roku to byl rozhodně můj cíl, samozřejmě jsme nevyhráli šampionát, ale bojovali jsme o něj až do konce. Takže si myslím, že dalším nejlogičtějším krokem pro mě bylo přejít do GT3.”

Na začátku tohoto roku se s nabídkou v GT Masters ozval majitel týmu Drago Racing Team Zvo, Phillip Zakowski, se kterým Jan v minulosti spolupracoval. 

„V polovině roku 2020 jsem přešel do Zakspeedu. Tehdy byl Phillip samozřejmě také součástí Zakspeedu. Ve skutečnosti Phillipa znám už docela dlouho.

Jednoho dne mi Phillip zavolal a tak se naskytla příležitost tento sen zrealizovat. Protože ho znám tak dlouho, je celkem jasné, proč bych šel do jeho týmu.

Byly i jiné možnosti, ale dát někoho, jako jsem já, do GT3, je velký risk a málokdo je ochotný tento risk podstoupit. Phillip mě také zná dlouho a byl pravděpodobně jediný, kdo chtěl tento risk udělat. Jsem za to nesmírně vděčný a nemůžu se dočkat, až s ním zase začnu pracovat.” 

Janovým týmovým kolegou bude Daniel Juncadella, španělský závodník s úspěšnou minulostí v juniorských kategoriích formulí ale také DTM. Jednu dobu byl dokonce testovacím pilotem Williamsu ve formuli 1. 

„Nemohl jsem tomu uvěřit. Můj táta mi jednoho dne řekl, že by se to pravděpodobně mohlo stát, a já řekl, že neexistuje způsob, jakým by se to mohlo stát. Mít tohle auto s tovární podporou Mercedesu a Danielem jako mým týmovým kolegou, myslím, že si nemůžete přát nic jiného. 

Během posledních let nasbíral mnoho zkušeností v monopostech a DTM. Byl dokonce rezervním a testovacím jezdcem F1, takže na světě není absolutně žádný lepší týmový kolega, od kterého bych se mohl učit v prvním roce v GT3. A samozřejmě je to také super úžasný kluk.“

Juncadella je rovněž továrním jezdcem Mercedesu, což je dobré znamení pro Jana, jehož cíl je dosáhnout stejné pozice. 

„Od dětství bylo mým snem stát se továrním jezdcem. Dostat příležitost, jako je tato, být v autě podporovaném továrnou je prostě neuvěřitelné. Vím, že Mercedes mě bude velmi pozorně sledovat, proto chci letos předvést co nejlepší výkony. Konečným cílem je stát se továrním jezdcem Mercedesu a dělat to po zbytek svého života.”

V půlce března čeká Jana testování na německém Hockenheimu. Bude to tak poprvé, co usedne do vozu GT3. 

„Máme naplánovaný poměrně silný testovací program, díky kterému se také cítím docela sebevědomě. Před sezónou mohu strávit v autě spoustu času, což je skvělé. 

Také mám kolem sebe tolik talentovaných jezdců a není to jen Daniel, ale také Jules Gounon a Fabian Schiller. Takže si myslím, že i pouhé testování bude s těmito kluky úžasné. Jsem velice rád.”

I celkové dojmy z nadcházející sezóny jsou pro Jana pozitivní. 

,,Zatím jsem nikdy neseděl v autě GT3. Nikdy jsem taky nebyl člověk, který by měl velká očekávání. Ale teď mám samozřejmě super silného týmového kolegu a vím, že Daniel a tým jsou určitě schopni vyhrávat závody. Takže je to trochu na mně, jak dobře se mi bude dařit v GT3. 

Dostat se do top 10 v sérii je už obrovský úspěch, ale samozřejmě chceme víc a doufám, že dokážeme víc. Možná se nám podaří získat jedno nebo dvě pódia. Není ničím cílem být v takové sérii poslední, ale je důležité být skromný. Tolik jezdců v této sérii jsou placení tovární jezdci a byli po celý život, a když se do této série dostanete jako nováček, neměli byste očekávat, že hned vyhrajete šampionát.”

„Nedokážu to slovy vyjádřit, jak moc se těším na letošní sezónu. Byl to sen už dlouho, pořád tomu nemůžu uvěřit. Jsem neuvěřitelně nadšený, těším se až nasednu do auta a uvidím, jak to půjde.”

Sezona ADAC GT Masters začíná na německém okruhu v Oscherslebenu 22. dubna. Jan v ní pojede jako nováček po boku zkušeného Daniela Juncadelly za tým Drago Racing Team Zvo. 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Translate »