Ukončí Valentino Rossi závodní kariéru nebo bude ještě závodit dál?

Ukončí Valentino Rossi závodní kariéru nebo bude ještě závodit dál?

 
  

Už od přestupu Valentina Rossiho do týmu Petronas Yamaha se mezi motocyklovými fanoušky vznáší otázka, zda je to Rossiho poslední sezona v MotoGP v roli závodního jezdce. On sám si však s rozhodnutím a oznámením své budoucnosti dá pravděpodobně na čas.


Valentino Rossi má roční smlouvu s týmem Petronas. K dispozici má aktuální model motocyklu Yamaha. Přesto jeho výsledky nejsou takové, jaké by si italský fenomén představoval. Jeho nejlepším výsledkem sezony 2021 je 10. místo z jeho domácí Velké ceny Itálie. V pořadí šampionátu mu patří 19. místo s aktuálním ziskem 17 bodů.

O jeho konci závodní motocyklové kariéry se hovoří už několik let, Rossi ale zatím vždy v minulosti ujistil, že ještě chce závodit dál. V letošní sezoně jsou ale spekulace pravděpodobně nejsilnější.

Samotný Rossi se již dříve vyjádřil ve smyslu, že rozhodne první polovina letošní sezony. Oznámení o jeho budoucnosti tak fanoušci mohou očekávat během letní přestávky nebo spíše krátce po jejím skončení.

Jak již bylo řečeno v úvodu, Rossi má roční smlouvu s týmem Petronas. Vzhledem k tomu, že se mu zatím příliš nedaří, tak se asi nedá moc očekávat, že by Ital chtěl v tomto týmu setrvávat i nadále. Mnoho fanoušků si myslí, že to je Rossiho poslední sezona.

Valentino Rossi provozuje závodní akademii a také samozřejmě stojí za svým týmem SKY VR46, který aktuálně závodí v Moto2. V předchozích letech se tento tým účastnil také kategorie Moto3. Od příští sezony bude Rossiho tým součástí královské kubatury MotoGP. Z toho spousta lidí usuzuje, že by Rossi skončil se závoděním a věnoval se vedení týmu a vedení mladých jezdců.

Rossiho tým bude příští rok závodit v MotoGP pod názvem Aramco Racing Team VR46 a bude používat motocykly Ducati, ačkoliv zatím není jasné, jaké specifikace tyto motocykly budou.

Společnost Aramco je ze Saúdské Arábie, je to největší ropná společnost na světě z hlediska těžby i zásob ropy. V oficiálním oznámení týmu o účasti v MotoGP a o spolupráci s továrnou Ducati se tak objevila také slova saúdského prince Abdulazize bin Abdullaha Al Sauda.

Ten mimo jiné prohlásil, že „pro mě by bylo skvělé, kdyby Valentino Rossi mohl závodit v příštích několika letech jako jezdec našeho týmu Aramco Racing VR46 společně se svým bratrem Lucou Marinim, který už letos závodí se sponzorskou podporou našich značek KSA New Cities, MAIC Technologies, TANAL Entertainment Sport & Media.“

Tím nasadil brouka do hlavy nejen novinářům, ale také fanouškům. Že by Rossi přeci jen ještě závodil a to navíc pro svůj vlastní tým? Kdyby Rossi utvořil týmovou dvojici se svým bratrem, tak to by pro něj byl určitě splněný sen a byla by to hezká tečka za jeho obrovskou kariérou.

V jeho rozhodování ale určitě bude hrát roli více faktorů než jen to, že by bylo hezké, kdyby s Marinim byli týmoví kolegové. Zatím není jasné, jakou specifikaci motocyklů Ducati budou v týmu používat, není také jasné, zda vůbec Rossi by měl zájem v týmu závodit. Všechny tyto spekulace by se ale měly v následujících týdnech začít rozkrývat.

Rozhodnutí je samozřejmě na něm, ale fanoušci MotoGP na toto rozhodnutí budou netrpělivě čekat. Jisté je, že pokud se rozhodne ukončit závodní kariéru v MotoGP, tak to neznamená, že by ze sportovního světa zmizel. Už dříve řekl, že by se věnoval třeba rallye nebo okruhovému závodění v automobilech.

Ve sportovních pravidlech MotoGP stojí, že maximální věk pro závodění v královské kubatuře je 50 let. Rossimu je 42, takže pokud se na to bude fyzicky i psychicky cítit, tak v mistrovství světa silničních motocyklů klidně ještě pár let zůstat může.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Translate »