Moto2 a Moto3: Na co se těšit v sezoně 2021?

Moto2 a Moto3: Na co se těšit v sezoně 2021?

 
  

Šampionát mistrovství světa silničních motocyklů není jenom o MotoGP, ale součástí jsou samozřejmě také kategorie Moto2 a Moto3. V obou nižších třídách bývají velmi zajímavé závody, takže se pojďme podívat, na co se těšit v sezoně 2021.


Moto2

Předsezonní testy v Kataru sice ovlivnilo větrné počasí, přesto testování napovědělo, kteří jezdci by se v závodech kategorie Moto2 měli utkat o vítězství a o případný titul mistra světa. Jsou to jezdci, o kterých se jako o favoritech mluvilo už před začátkem testování. Sam Lowes, Marco Bezzecchi a Remy Gardner si vedli výborně loni, takže asi pro nikoho nebude překvapením, pokud budou o titul bojovat letos.

Zatímco Lowes a Bezzecchi zůstávají ve stejných týmech, tedy v týmech Marc VDS a Sky VR46, tak Gardner pro letošek tým změnil, bude hájit barvy týmu Red Bull KTM Ajo.

Z dalších jezdců, kterým se během testování velmi dobře vedlo, musíme jmenovat dvojici z týmu Petronas. Jak Xavi Vierge, tak Jake Dixon zajížděli dobré časy a v celkovém hodnocení testů skončili za výše zmíněnou trojicí jezdců. Dvojice od Petronasu tak může patřit k černým koním letošního ročníku. Dixon měl navíc loni problémy s rukou, dokonce byl ve hře konec jeho kariéry, takže, pokud v závodech potvrdí formu z testů, tak to pro něj bude výborné.

Za dalšího černého koně letošní sezony by mohl být považován Aron Canet. Loni ve své nováčkovské sezoně předváděl výborné výkony, před touto sezonou se v testech také dobře uvedl, takže Canet může klidně patřit mezi širší okruh favoritů na vítězství.

Americký jezdec Joe Roberts změnil pro letošní sezonu barvy, letos bude jezdit za tým Italtrans. V testování si špatně nevedl a během sezony bude také patřit k jezdcům, které by fanoušci měli sledovat.

Příjemně v testech překvapil Bo Bendsneyder, který na motocyklu týmu SAG zajel šestý nejlepší čas. Z dalších jezdců, kterým se testy vyvedly, bychom mohli jmenovat Nicolò Bulegu nebo Augusta Fernándeze. Jorge Navarro se také poměrně dobře předvedl, tak jeho fanoušci určitě věří, že jeho sezona 2021 bude lepší než ta předchozí.

Někteří jezdci neměli úplně top časy, co se týče celkového pořadí testů, nicméně dlouhodobě patří ke stálým jezdcům v Top 10 kategorie Moto2. To se týká zejména Marcela Schröttera a Thomase Lüthiho.

Trochu za očekáváním zatím zůstal Fabio Di Giannantonio, ale jak se už několikrát ukázalo, slabší výsledky v testování nemusí znamenat špatnou závodní sezonu.

Zajímavě se začíná jevit souboj o titul nováčka roku. V kategorii Moto2 je letos dohromady osm nováčků, což je opravdu slušné číslo. Během předsezonních testů byl z nováčků nejlepší Raúl Fernández v týmu Ajo. Těsně za ním skončil úřadující mistr světa Moto3 Albert Arenas, který jede v týmu Aspar. Pomyslnou Top 3 doplnil Ai Ogura z týmu Honda Asia.

Dalšími letošními nováčky jsou Cameron Beaubier (American Racing), Tony Arbolino (Liqui Moly Intact GP), Celestino Vietti (Sky VR46), Yari Montella (Speed Up) a Barry Baltus (NTS RW Racing).

Moto3

Kategorie Moto3 měla testování ve stejných dnech jako kategorie Moto2, takže také jezdce nejnižší kubatury potrápil vítr.

Nejlepší čas si po třech testovacích dnech připsal Jaume Masia, který loni odešel od Hondy a od týmu Leopard, aby letos závodil na KTM týmu Ajo. Takže se zdá, že jeho adaptace z Hondy na KTM probíhá velmi dobře. Ačkoliv se to tak možná nejprve ani nezdálo, nyní je Masia zařazen do okruhu favoritů na titul.

Na druhém místě v testech skončil Masiův týmový kolega Pedro Acosta, což je letošní nováček Moto3, takže na něj pozor. Loňský šampion Rookies Cupu se zatím uvedl výborně, a to v Kataru nikdy dřív nejel.

Velmi dobrý test zažil bývalý Masiův týmový kolega Dennis Foggia, který v barvách týmu Leopard získal konečné třetí místo. Už v minulosti Foggia naznačoval potenciál, ale jeho výsledky bývaly nestálé. Zda bude rok 2021 jeho sezonou, to se teprve ukáže v nadcházejících měsících.

Mezi favority této sezony bychom mohli zařadit také Gabriela Rodriga z týmu Gresini a dvojici jezdců z Petronasu Johna McPhee a Darryna Bindera. Nejen, že jsou to všechno zkušení závodníci, kteří se v Moto3 pohybují již několik let, ale jejich předsezonní testování vypadalo velmi nadějně.

Zmínit musíme českého zástupce Filipa Salače, kterému se v testech také dařilo. Jezdec týmu Rivacold Snipers zajel během prvního dne testů třetí nejlepší čas, během druhého dne byl pátý. Třetí den testů panovaly nejlepší podmínky a zajížděly se rychlé časy, Filip byl devátý a devátý skončil také celkově. Salač už zbyl v celém seriálu MotoGP jako jediný Čech, takže snad každý český fanoušek si přeje, aby se mu v závodní sezoně dařilo.

Z dalších jezdců, které bychom mohli jmenovat jako případné favority, to jsou Jeremy Alcoba, Romano Fenati, Sergio García nebo Salačův týmový kolega Andrea Migno. Jak ale fanoušci vědí, Moto3 je nevyzpytatelná kategorie a dostat do čela se může kdokoliv.

Dobré výkony předváděli v testech někteří nováčci. Pedro Acosta už byl zmíněn, dobře si ale vedl také Izán Guevara z týmu Aspar, který nakonec skončil celkově čtvrtý. Dalším nováčkem, který zajížděl dobré časy, byl Xavier Artigas z týmu Leopard.

O nováčcích Moto3 už jsme psali dříve, nicméně můžeme si zrekapitulovat, že dalšími nováčky v této kategorii letos jsou Lorenzo Fellon, Adrián Fernández a Andi Farid Izdihar.

Předsezonních testů se vůbec neúčastnil jeden z favoritů Moto3 Tatsuki Suzuki, který má koronavirus a je v karanténě. S velkou pravděpodobností bude muset vynechat také úvod sezony. Přejeme mu tedy brzké uzdravení a bezproblémový návrat na závodní trať!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Translate »