„Nemám co na práci, tak pojedu.” Andretti vzal nečekaně na jeden závod nabídku od Williamsu

„Nemám co na práci, tak pojedu.” Andretti vzal nečekaně na jeden závod nabídku od Williamsu

 
  

Argentinský závodník Carlos Reutemann se po své těsné prohře mistrovské titulu v sezoně 1981 rozhodl, že nebude pokračovat ve formuli 1, to otevřelo dveře šampionovi ze sezony 1978.


Pouhých pět dní po závodu v Brazílii sezony 1982 přišlo oznámení, že se pilot Williamsu loučí s formulí 1. Závodník se údajně chtěl vrátit do rodné Argentiny, kde vypukla válka s Velkou Británii. Neoficiálně ale bylo všem u Williamsu jasné, že už pilot ztratil lásku k závodění. Britská stáj musela narychlo vzít někoho, kdo bude mít rychlost. Mario Andretti tak byl jasnou volbou.

Americký závodník byl po sezoně u Alfy Romeo bez místa, proto byl rád, že je o něj stále v Evropě zájem. Šampion ze sezony 1978 měl už smlouvu v Indy, ale nebylo problémem všechno zkombinovat.

„Neměl jsem co dělat, takže jsem s tím souhlasil,” řekl tehdy Andretti

Williams s číslem 5 se kvalifikoval až na čtrnácté pozici, o šest míst za týmovým kolegou Kekem Rosbergem. V závodě bohužel Andretti po nehodě nedokončil. Po zbytek sezony byl za volantem monopostů FW07D a FW08 Derek Daly, který získal pouhých osm bodů. Náhradník u Williamsu odjel kvůli svým špatným výsledkům poslední sezonu ve formuli 1.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Translate »