Mercedes není první černou formulí 1, historie ukázala několik ikonických týmů v této barvě

Mercedes není první černou formulí 1, historie ukázala několik ikonických týmů v této barvě

 
  

Všechny překvapila informace ohledně černého monopostu Mercedesu, který je už od vstupu do formule 1 stříbrný. I když to vyvolává řadu emocí, protože se tým snaží bojovat proti rasismu, tak černé monoposty jsme vídali na roštu běžně.


Historie přinesla mnoho týmů a zbarvení, my jsme se rozhodli vybrat pět těch nejikoničtějších.

Lotus / Lotus 79 – 1978 a 1979

Monopost, který získal první a čtvrté místo v poháru konstruktérů se svým černozlatým písmem zapsal do srdcí mnoha fanoušků. V Česku se mu bohužel trochu nešťastně přezdívalo rakev, jelikož v Lotusu zahynul na Monze Ronnie Peterson.

Walter Wolf Racing / WR1 – 1977

Monopost, který vyhrál svůj první závod jsme si už připomněli. Design byl hodně podobný Lotusu, i když to nijak nesouviselo. Monopost dokončil v poháru konstruktéru při premiéře týmu na čtvrté pozici.

Arrows / A19 – 1998

Monopost postupně umírajícího týmu Arrows zvolil pro ročník 1998 hodně jednoduché barvy. Pokud tomu vůbec barvy můžeme říkat, jelikož stáj měla pouze čistě černý monopost s bílými logy. A19 získal alespoň jedno čtvrté místo, nicméně hned v prvních čtyřech závodech nedokončil ani jeden vůz.

Minardi / PS01 – 2001

Premiérová sezona Fernanda Alonsa byla v černém monopostu týmu Minardi, i když italská stáj roky předtím barvy hodně měnila. Viděli jsme stříbrnou i žlutou, přesto následující roky byly v černé. Podobně jako osud týmu, který zanikl v roce 2005.

Haas / VF-19 – 2019

Haas a Rich Energy nesmí v našem výčtu chybět. Americká stáj změnila kvůli hlavnímu partnerovi svůj design na černozlatou, což se ale nevyplatilo.

Po zvláštním chování ředitele Williama Storeyho se poroučel Rich, ale monoposty závodily až do konce roku ve stejném zbarvení. Stáj skončila v poháru konstruktérů předposlední.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Translate »