“U McLarenu jsem nikdy nejel naplno,” vzpomíná Kovalainen

“U McLarenu jsem nikdy nejel naplno,” vzpomíná Kovalainen

 
  

Bývalý pilot formule 1 Heikki Kovalainen prozradil, jaké psychologické bitvy dokázal hrát jeho tehdejší týmový kolega z McLarenu Lewis Hamilton.


Kovalainen působil u McLarenu pouhé dvě sezony v letech 2008 a 2009. Kvůli jeho nevýrazným výsledkům byl nahrazen Jensonem Buttonem. Fin zavzpomínal na tehdejší souboje.

„Byli jsme ve Spa a první trénink měl začít. Lewis ke mně přišel a řekl mi: Chceš se vsadit, kdo bude v zahřívacím kole po výjezdu z boxů rychlejší v Eau Rouge?,” vzpomíná závodník.

„Tehdy to nebylo tak snadné, během pátečního rána projet zatáčku na plno. Nicméně jsem řekl: Jasně, jasně, jdeme do toho. Poté to zkrátka projel naplno hned ve výjezdovém kole. Já lehce ubral, takže jsem sázku prohrál. To jen ukázalo, jaký byl…”

Finský závodník přišel k McLarenu už po jedné sezoně u Renaultu, kde získal dokonce stupně vítězů během závodu v Japonsku. Ve své druhé sezoně zvítězil, ale poté to šlo z kopce.

„Věděl jsem, že přijdu o peníze, nikdy jsem to nemohl vyhrát. Měl zkrátka neuvěřitelného bojovného ducha. Byl stále o trochu rychlejší, musel jsem ho dotahovat každou část víkendu. Bylo to tak už během zimních testů, víte, bylo to tak prostě pokaždé…

Mohl jsem se s ním občas měřit, ale průměrná kola nebyla dostatečně dobrá. Když se snažíte rok a půl, tak vám zkrátka dojde energie. Musím přiznat, že ve druhé polovině sezóny 2009 jsem u McLarenu jel pod hranicí svých možností. Místo toho, abych se soustředil na svůj vlastní závod a na moje výsledky, tak jsem se snažil přiblížit Lewisovi a začal jsem to přehánět. Byl jsem frustrovaný, ztráta se zvětšovala a já dělal chyby.”

Pilot nakonec musel vzít za vděk místo u nového týmu Lotus (později Caterham), kde nezískal ani jeden bod.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Translate »