Nico Lapierre oznamuje okamžitý odchod z motorsportu

Nico Lapierre oznamuje okamžitý odchod z motorsportu

 
  

Čtyřnásobný vítěz třídy Le Mans Nicolas Lapierre potvrzuje okamžitý závodní odchod. Posledního kola šampionátu FIA WEC v Bahrajnu se už nezúčastní. Povinnost za něj převezme rezervní jezdec Alpinu, Jules Gounon.


Nicolas Lapierre oznámil, že okamžitě odchází z motorsportu, čímž ukončí kariéru, která zahrnovala čtyři vítězství ve třídě 24 hodin Le Mans. Jak již dříve uvedl, uvažoval o tom, že by si sundal helmu ve prospěch manažerské role v programu Hypercar společnosti Alpine.

Ve středečním videu zveřejněném na sociálních sítích Lapierre oznámil, že odstoupí před finálem mistrovství světa FIA World Endurance Championship v Bahrajnu.

„Dnes je pro mě velmi důležitý den,” řekl Lapierre. „Jsem tady, abych oznámil, že Fuji byl můj poslední závod jako jezdec. Je čas, abych pověsil helmu a ukončit tuto kapitolu svého života. Bylo skvělé dokončit tuto cestu na pódiu a ještě jednou nastříkat šampaňské. Bylo pro mě ctí žít pro svou vášeň tolik let a dělat to, co miluji.“

Lapierre získal třetí místo v 6 hodinách ve Fuji, během kterých si zajistil první umístění na stupních vítězů pro Alpine A424 spolu s Mickem Schumacherem a Matthieu Vaxivierem. Po úspěšné kariéře v juniorských monopostech, Lapierre přešel do závodů sportovních vozů a strávil první fázi své kariéry v týmu Oreca.

Následně zahájil tříleté působení v programu Toyota Gazoo Racing LMP1, než v roce 2015 odešel a přešel do LMP2. Sezóna 2016 pak byla svědkem začátku úspěšného vztahu s provozem Philippe Sinault’s Signatech, který trvá až do současnosti.

K vrcholům Lapierrova působení za volantem patří čtyři vítězství ve třídě Le Mans v LMP2, z nichž tři jezdil pro Signatech, a dvojice celkových vítězství v 12h vSebringu. V letech 2016 a 2018-19 navíc získal se Signatechem mistrovství světa LMP2.

Ve svém videu o odchodu do důchodu Lapierre dále naznačil, že pravděpodobně převezme manažerskou roli u Alpine, když řekl: „Nyní je čas na novou kapitolu mého života. Nová kapitola na druhé straně jámy – straně, kterou miluji. Miluji to stejně jako závodění, takže nebudu daleko.”

Dosud nebylo oznámeno, kdo nastoupí na Lapierrovo místo na palubě 36. Alpine v Bahrajnu, i když lze předpokládat, že ho nahradí právě rezervní jezdec Alpinu, Jules Gounon, který letos v Hypercaru Alpinu odjel už 3 závody.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Translate »