Moto

Lorenzo Baldassarri si věří v boji o titul

Bývalý závodník mistrovství světa silničních motocyklů Lorenzo Baldassarri, který své dosavadní nejlepší úspěchy slavil v kategorii Moto2, se letos přesouvá do šampionátu superbiků, konkrétně do kategorie supersport, a jeho ambice nejsou nikterak malé.


Lorenza Baldassarriho znají fanoušci motocyklů zejména z jeho působení v MotoGP. Do mistrovství světa se dostal poté, co v roce 2011 vyhrál titul v Rookies Cupu.

Poté krátce prošel kategorií Moto3 a hned zamířil do Moto2, kde strávil 8 sezon. Během té doby získal 5 výher a dalších 7 umístění na stupních vítězů. Baldassarriho nejlepší sezona byla ta v roce 2018, kdy skončil na 5. místě v pořadí šampionátu. Většinu času své kariéry závodil na motocyklu Kalex, ale loni si vyzkoušel MV Agustu.

Letos se 26letý italský jezdec přesouvá do šampionátu superbiků. Závodit bude v kategorii supersport, kde bude reprezentovat barvy jednoho z nejlepších týmů této kategorie Evan Bros. K dispozici bude mít motocykl Yamaha.

Minulý týden si Ital během testů v Jerezu poprvé vyzkoušel motocykl Yamaha. Jeho hlavním záměrem bylo zjistit, jak se bude na motocyklu cítit, a zapracovat na takovém nastavení, které by mu vyhovovalo. S přibývajícími koly na trati přibývala také jeho sebedůvěra.

Nakonec test zakončil s časem 1:41.844, což je jen o 0.069 vteřiny pomalejší čas než je pole position rekord, který na této trati zajel v roce 2019 Randy Krummenacher právě pro tým Evan Bros.

„Jsem velmi spokojený s tím, jak vše během testů šlo. Jsem také velmi spokojený se svým vstupem do týmu Evan Bros. Od samotného začátku se cítím velmi dobře jak na motocyklu, tak v týmovém boxu. Pracuje se nám společně dobře. Už se nemůžu dočkat, až se znovu dostanu na svou motorku a až začne sezona,“ okomentoval Baldassarri své pocity z testování.

Baldassarri byl z oficiálního webu WSBK dotázán, zda cítí nějaký tlak, když se podívá na to, že spousta jezdců, která přešla z Moto2 do supersportů, uspěla.

„Do šampionátu půjdu s hlavním cílem vyhrát,“ odpověděl. „Vím, jak jsem silný. Loňský rok pro mě byl náročný, ale nyní jsem znovu nabitý energií. Ta baterie je plná na 100 % a já jsem připravený bojovat o přední pozice.“

„Myslím, že společně s týmem nám to půjde dobře, protože mě velmi podporují. Lépe trénuji. Budu připraven bojovat o vítězství. Hlavním cílem je, být rychlý od začátku, bojovat o vedení v závodech, měl bych být nejlepším jezdcem Yamahy.“

„Domi (pozn. Aegerter) byl loni velmi rychlý, odvedl skvělou práci. To je důležité. Uvidíme, jaké to bude s novými pravidly a jak šampionát bude vypadat,“ pokračoval Baldassarri, který zmínil i nedávné úspěchy Dominique Aegertera, který přišel z kategorie Moto2 a ve WSSP loni s motocyklem Yamaha získal titul mistra světa.

Lorenzo Baldassarri vstupuje do týmu, který v posledních třech letech získal dva mistrovské tituly. V roce 2019 slavil v týmu Evan Bros. titul Randy Krummenacher, o rok později se z vítězství v šampionátu s tímto týmem radoval Andrea Locatelli, oba bývalí jezdci Grand Prix.

O tom, jaké to je, vstoupit do týmu, který má za sebou řadu úspěchů, Baldassarri odpovídal pro web WSBK.

„Začali jsme pracovat v Jerezu. Do toho, co dělají, vkládají hromadu vášně, a to je důležité, protože tuhle vášeň sdílíme. Budeme na to tlačit v každém závodě, v každém tréninku. Je to, jako když jdete do práce. Pokud odvádíte svou práci a vstáváte každé ráno s vášní, tak vždy dostanete 100 %,“ odpověděl.

Sezonou 2022 se v kategorii supersport mění pravidla a do šampionátu vstupují značky Ducati a Triumph, navíc MV Agusta bude mít novou verzi svého motocyklu. Očekává se tedy, že konkurence bude letos velká.

„Pro mě bude rok 2022 po příchodu z Moto2 novou výzvou. Bude to pro nás s týmem Evan Bros. a Yamahou zajímavá sezona. Myslím, že to bude skvělá spolupráce. Také myslím, že to bude zajímavé z hlediska šampionátu, protože přichází několik nových jezdců z Moto2, a také, protože jsou tu nová pravidla. Je to jako nová kategorie. Opravdu myslím, že to bude zajímavé,“ dodal na závěr.

administrator

Recent Posts

Jack Aitken vítězí na Sachsenringu

Britský pilot Jack Aitken zvítězil na Sachsenringu po startu z pole position. Stupně vítězů doplnili…

14 hodinami ago

Jules Gounon se vrací do WEC pro Fuji

Jules Gounon se vrátí do sestavy hypercarů FIA WEC příští týden pro 6h Fuji, kde…

2 dny ago

Sebastien Ogier by se rád vrátil do DTM

Legenda mistrovství světa v rallye Sebastien Ogier vyjádřil přání startovat v DTM poprvé od jeho…

3 dny ago

Robert Kubica hodnotí své druhé největší vítězství od toho ve Formuli 1

Posádka AF Corse s číslem 83 se konečně dočkala. Žluté Ferrari bylo vidět vysoko prakticky…

3 dny ago

Kubica, Shwartzman a Ye slaví vítězství v Austinu

Jezdci vítězného Ferrari v nedělním kole mistrovství světa vytrvalostních závodů (FIA WEC) v Austinu popsali…

6 dny ago

Engel a Auer vítězí v Magny Cours

Přestože získal pole position pro nedělní závod Jules Gounon, z vítězství se radoval druhý Mercedes.…

2 týdny ago