Moto

Kdo jsou nejmladší vítězové závodů Grand Prix?

Během Velké ceny Doha vyhrál Pedro Acosta závod v kategorii Moto3. Nejen, že to byla velká událost, protože se jedná o letošního nováčka v mistrovství světa, ale také se Acosta stal desátým nejmladším vítězem závodu Grand Prix. Kteří jezdci byli v den svého premiérového vítězství ještě mladší?


Když se podíváme na nejnižší kategorii a budeme počítat Moto3 a 125cc dohromady, tak nejmladším vítězem v historii Grand Prix je k dnešnímu dni turecký závodník Can Öncü, který vyhrál v Moto3 Velkou cenu Valencie 2018, když jel navíc na divokou kartu. Tehdy mu bylo 15 let a 115 dní.

V této tabulce jsou pak za ním Scott Redding a Marco Melandri, oba svých vítězstvích dosáhli v kategorii 125cc. Redding vyhrál svou domácí Velkou cenu Velké Británie 2008, když mu bylo 15 let a 170 dní. Melandri vyhrál v roce 1998 Velkou cenu Nizozemska ve věku 15 let a 324 dní.

Momentálně je těžké tyto rekordy překonat, protože minimální povolený věk pro start v kategorii Moto3 je 16 let. Výjimku má pouze vítěz Red Bull MotoGP Rookies Cupu, který může do šampionátu přijít i před svými 16. narozeninami (což byl právě případ Cana Öncü).

Dalším jménem v této statistice je Romano Fenati, kterému při výhře ve Velké ceně Španělska 2012 bylo 16 let a 105 dní. Následuje Maverick Viñales, který, když zvítězil ve Francii v roce 2011, měl 16 let a 123 dní.

Dále následují Jorge Lorenzo, Ivan Goi, Héctor Barberá, Dani Pedrosa a právě již v úvodu zmíněný Pedro Acosta, který navíc vyhrál po startu z boxové uličky. Acostovi v době výhry bylo 16 let a 315 dní.

Když budeme tedy počítat pouze kategorii Moto3, tak na prvním místě je Can Öncü, za ním následují Romano Fenati, Maverick Viñales a Pedro Acosta.

Jak je to vlastně v královské kubatuře? Historicky nejmladším vítězem závodu Grand Prix v nejvyšší kategorii je Marc Márquez, který vyhrál Velkou cenu na Okruhu Amerik v roce 2013, když mu bylo 20 let a 63 dní.

Když budeme počítat královskou kubaturu celkově, a ne jen éru MotoGP, tak druhým nejmladším vítězem je Freddie Spencer, kterému v době svého vítězství ve Spa-Francorchamps v roce 1982 bylo 20 let a 196 dní. Třetí místo statistik drží Norifumi Abe, který doma na Suzuce v roce 1996 vyhrál ve věku 20 let a 227 dní.

V Top 10 nejmladších vítězů Grand Prix v královské kubatuře jsou také Dani Pedrosa, Randy Mamola, Jorge Lorenzo, Mike Hailwood, Fabio Quartararo, Valentino Rossi a Casey Stoner.

Když se podíváme na opačný konec těchto statistik, tak zjistíme, že nejstarším vítězem závodu Grand Prix je Arthur Wheeler, který vyhrál závod v Argentině kategorie 250cc a v té době mu bylo 46 let a 70 dní. Nejstarším vítězem závodu královské kubatury je Fergus Anderson, který vyhrál Velkou cenu Španělska v roce 1953 ve věku 44 let a 237 dní.

administrator

Recent Posts

Ferrari podalo protest na výsledky závodu 6H Spa

Tým Ferrari AF Corse podal protest proti rozhodnutím sportovních komisařů, že závod bude restartován po…

5 dny ago

Hertz Team Jota vítězí v prodlouženém závodě ve Spa

Dvoučlenná posádka týmu Herzt Team Jota, Callum Ilott a Will Stevens, si připisují vítězství ve…

7 dny ago

Mick Schumacher: Eau Rouge není zatáčka ve formuli 1, ale v Hypercars rozhodně ano

Mick Schumacher letos jezdí v kategorii Hypercars ve WEC s vozem Alpine. Ve Spa absolvoval…

1 týdnem ago

Naše tempo je ve Spa stejné jako v Imole a Kataru, říká Kvyat

Dojmy pilotů po kvalifikaci na šestihodinový závod ve Spa se liší, Toyota se svým tempem…

1 týdnem ago

Ferrari AF Corse s číslem 50 přichází o svou pole position, první je nakonec Porsche

Hypercar Ferrari s číslem 50 získalo pole position do šesti-hodinového závodu ve Spa, avšak bylo…

1 týdnem ago

Vettelův start ve WEC s Porsche Penske není vyloučen

Sebastian Vettel testoval Hypercar Porsche, Porsche 963 LMDh, minulý měsíc v Aragonu. Spekulace o jeho…

1 týdnem ago