Moto

První víkend Women’s European Cup 2021: První body Šmatové a pole position Pelikánové

Pohárové závodění pro ženy má za sebou úspěšně první víkend letošní sezony, přičemž jsme mohli v italském Mugellu sledovat dva závody. Česká stopa se zde přihlásila o slovo.


České fanoušky určitě potěšila kvalifikace, jelikož si naše závodnice Pelikánová připsala pole position. V první řadě ještě závodnici doplnily Ponziani a Sanchez, což jasně naznačovalo i možný budoucí vývoj situace v Mugellu.

Do souboje o vítězství se zapojila hned pětice závodnic, přičemž bylo na motocyklech obou Češek patrné, že se Yamahy trápí na top speed. Alexandru “Sašu” Pelikánovou to stálo vítězství, protože dokončila čtvrtá, Michaela Šmatová kvůli “trafficu” těsně za body. První místo v cíli nakonec vybojovala Roberta Ponziani, kterou doplnila na druhé pozici Sabrina Della manna, ale byla vyloučena, takže na její místě skončila Sara Sanchez. Bronzový pohár si z Mugella odváží Neila Santos.

„První závod jsem se trochu trápila za soupeřkami a nemohla jsem se dostat dopředu. Velkým problémem totiž byl top speed, který jsem neměla tak dobrý, jako ostatní. Jednoduše řečeno jsem je těžce předjížděla v zatáčkách a ony mi to vracely na rovinkách,” hodnotí Mišule exkluzivně pro True Racing.

Do druhého závodu víkendu startovala Pelikánová taktéž z pole position, ale opět se vytvořila skupinka závodnic, které si nedarovaly ani milimetr.

Šmatová se mezitím po dobrém startu posouvala pozicemi nahoru, až se dostala do skupinky bojující o body. Mladé závodnici se podařilo překonat i soupeřky, které měly vyšší maximální rychlosti na dlouhé rovince v Mugellu, čímž položila základ k zisku bodů.

Pouhá dvě kola do konce ale došlo k incidentu, který způsobil červenou vlajku a předčasné ukončení závodu. Della Manna se v poslední zatáčce snažila předjet Pelikánovou, ale manévr neodhadla a Češku sebou vzala až do kačírku. Saša byla stále ve vysoké rychlosti a následoval tvrdý pád. Della Manna vyvázla z incidentu otřesena, ale s Pelikánovou už to bylo horší.

Víkend v Mugellu tak byl předčasně ukončený, což pomohlo k vítězství Saře Sanchez. Na stupních vítězů jí pak doplnily Neila Santos a Poznani. Šmatová si připisuje v evropském poháru první bod za 15 místo.

„Druhý závod byl mnohem lepší. Měla jsem skvělý start a určitě prospělo i nastavení, na kterém jsme pracovali. Podařilo se mi konečně předjíždět více, díky čemuž si odvážím první bod z WEC,” dodává Šmatová o svém prvním víkendu v poháru.

Jiří Košta

Recent Posts

Valentino Rossi vyhrává v Misanu!

GT World Challenge zamířilo do italského Misana, kde se z vítězství v obou závodech radovala…

1 hodinou ago

Ferrari podalo protest na výsledky závodu 6H Spa

Tým Ferrari AF Corse podal protest proti rozhodnutím sportovních komisařů, že závod bude restartován po…

5 dny ago

Hertz Team Jota vítězí v prodlouženém závodě ve Spa

Dvoučlenná posádka týmu Herzt Team Jota, Callum Ilott a Will Stevens, si připisují vítězství ve…

7 dny ago

Mick Schumacher: Eau Rouge není zatáčka ve formuli 1, ale v Hypercars rozhodně ano

Mick Schumacher letos jezdí v kategorii Hypercars ve WEC s vozem Alpine. Ve Spa absolvoval…

1 týdnem ago

Naše tempo je ve Spa stejné jako v Imole a Kataru, říká Kvyat

Dojmy pilotů po kvalifikaci na šestihodinový závod ve Spa se liší, Toyota se svým tempem…

1 týdnem ago

Ferrari AF Corse s číslem 50 přichází o svou pole position, první je nakonec Porsche

Hypercar Ferrari s číslem 50 získalo pole position do šesti-hodinového závodu ve Spa, avšak bylo…

1 týdnem ago