Danilo Petrucci zazářil na Rally Dakar

Danilo Petrucci zazářil na Rally Dakar

 
  

Bývalý jezdec MotoGP a dvojnásobný vítěz závodů Grand Prix Danilo Petrucci se letos vrhnul na Rally Dakar. Představil se v kategorii motocyklů a na své KTM předváděl neuvěřitelné věci.


Úvod do Rally Dakar měl Danilo Petrucci velmi dobrý. V prologu získal 23. místo, v první opravdové etapě závodu bral dokonce 13. pozici. Vzhledem k tomu, že se jednalo o jeho první Dakar, tak motoristické fanoušky jeho výkon zaujal hned od začátku soutěže.

Nutno dodat, že díky Petrucciho účasti v letošní Rally Dakar o tuto soutěž projevilo zájem mnoho motocyklových fanoušků a jeho cestu závodem sledovali i fanoušci MotoGP, kteří obvykle takovýto typ závodů nevyhledávají. Petrucciho jméno bylo určitě jedním z těch, které letošní slavnou soutěž táhly.

Druhou etapu měl italský jezdec rozjetou výborně, útočil dokonce na podiové umístění. Jenže ho během jízdy postihly technické problémy a Petrucci tuto etapu nedokázal dojet do cíle. Snažil se svůj motocykl opravit, ale závada byla takového rozsahu, že si s ní sám nedovedl poradit. Musel tedy zavolat leteckou službu pořadatelů, která odtáhla jeho motocykl. To znamenalo, že naděje na dobrý výsledek v celkovém hodnocení byly pryč.

Nějakou dobu to vypadalo, že druhá etapa byla zároveň jeho poslední. Nakonec ale dostal šanci v závodě pokračovat, i když s velkou ztrátou v celkovém pořadí.

Nicméně, ve třetí etapě získal slušné 22. místo. V následující čtvrté etapě předvedl výborný výkon a získal třetí místo. Po skončení etapy byl dodatečně penalizován, takže se propadl na 15. místo, i přesto ale jeho výkon zanechal velký dojem.

Následovala etapa číslo pět a v ní se děly věci. Danilo Petrucci dojel na fantastickém druhém místě. Po skončení etapy byl ale penalizován její vítěz Toby Price, což znamenalo, že to Petrucciho posunulo na první místo. Danilo tak psal historii, neboť se stal prvním bývalým jezdcem MotoGP, který vyhrál etapu na Rally Dakar!

Následující etapa ale pro něj byla velmi náročná. Jakožto vítěz předchozí etapy musel do té šesté startovat jako první. Hledat tu nejlepší možnou cestu pro ostatní nikdy není výhoda. Navíc Petrucci hodně bojoval s povrchem této etapy. V písku bylo kamení, které ale nebylo pořádně vidět a někteří závodníci na to doplatili. Problémy měl také Petrucci, který najel na kámen, který neviděl, a havaroval. Naštěstí se nijak vážně nezranil (přivodil si ale nějaké bolestivé odřeniny), na svůj motocykl KTM nasedl a byl schopný etapu dojet do cíle.

Během etapy se nakonec rozhodlo, že pro motocykly a čtyřkolky je to nebezpečné a etapa byla předčasně ukončená. Petrucci byl v ní nakonec klasifikovaný na 39. pozici.

V polovině závodu mu patřilo 124. místo se ztrátou 19 hodin, 21 minut a 24 vteřin na lídra Sama Sunderlanda.

V sedmé etapě získal 44. místo, následně byl 25. v etapě číslo osm. V deváté etapě skončil Petrucci na 17. místě i přesto, že se potýkal s problémy s elektronikou na svém motocyklu.

Desátá etapa se mu vydařila, vybojoval v ní jedenácté místo. Také v jedenácté etapě získal velmi slušný výsledek, když byl šestnáctý.

V závěrečné, tedy dvanácté, etapě bral 34. místo. V závěru závodu ho potkalo několik nepříjemných pádů, v tom v poslední etapě si poranil zápěstí.

V celkové klasifikaci závodu skončil na 90. místě, což nakonec koresponduje s jeho závodním číslem na motocyklu, jel totiž s číslem 90.

Jeho ztráta na vítěze Sama Sunderlanda činila 20 hodin, 28 minut a 32 vteřin. Hrdě ale o sobě mohl říct, že dokončil Rally Dakar.

„Jsem velmi šťastný, že jsem dokázal závod dokončit a splnil jsem tak cíl, který jsem si dal. Bylo to náročné, a to jak přípravy na závod, tak závod samotný. To, že jsem dokončil můj první Dakar, je ale skvělé. Mám radost ze svého výkonu, ale v posledních několika dnech jsem měl několik pádů a jsem docela potlučený. Děkuji celému svému týmu za jejich tvrdou práci, byla to úžasná zkušenost a jedna z nejtěžších věcí, jakou jsem kdy udělal,“ shrnul svou účast v závodě Petrucci.

Letošní ročník byl pro něj spíš seznamovací a o získávání zkušeností. Petrucci se plánuje Rally Dakar zúčastnit také příští rok, to už ale jeho cíle budou asi o něco vyšší.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Translate »