Jordi Torres je dvojnásobným šampionem MotoE

Jordi Torres je dvojnásobným šampionem MotoE

 
  

Před dvěma týdny skončila letošní sezona šampionátu MotoE. Byla to sezona opět napínavá až do samotného závěru a jejím vítězem se nakonec stal španělský závodník Jordi Torres.


Torres do sezony 2021 vstupoval jako šampion MotoE 2020. Pro letošní rok nic neměnil, opět se objevil v barvách týmu Pons.

V letošní sezoně měl šampionát MotoE na programu sedm závodů během šesti víkendů. Všechny závodní víkendy se jely jako doprovodná série MotoGP.

Úvodní závod se jel ve španělském Jerezu. Torres do svého domácího závodu startoval ze druhé řady na roštu. Během závodu bojoval o umístění na stupních vítězů, které nakonec i získal, když skončil třetí.

Další zastávkou bylo francouzské Le Mans. Kvůli deštivému počasí a změnám v podmínkách na trati se nejelo E-Pole tak, jak je v této kategorii zvykem, ale jela se kvalifikace na 12 minut. Torres v ní obsadil až 11. místo.

V závodě se snažil dostat dopředu, jak jen to šlo. Nakonec mu jeho výkon stačil na 5. místo v cíli.

Následně se závodilo na okruhu v Katalánsku. Jordi Torres do závodu startoval ze 2. místa. V závodě bojoval v hlavní skupině, která jela o vítězství. V závěru však ztratil a nakonec si dojel pro 3. místo.

Do Velké ceny Nizozemska v Assenu pak startoval ze 4. místa. Opět patřil k favoritům závodu a opět svou roli potvrdil. Byl to v jeho podání další dobrý závod a znovu se ocitl v souboji o umístění na stupních vítězů. Cílem projel na 2. místě.

V polovině sezony mu v pořadí šampionátu patřila 2. příčka, když na tou dobou vedoucího Alessandra Zacconeho ztrácel 7 bodů.

Druhá polovina sezony odstartovala v Rakousku, na okruhu Red Bull Ring. Torres tentokrát startoval až ze 7. místa, byla to tedy pro něj až 3. řada na roštu.

Samotný závod se pak jel na mokré trati, což trochu ovlivnilo jeho průběh a jeho výsledky. Torres projel cílem jako 7. V pořadí šampionátu se tak propadl na 3. místo, stále ale byl v kontaktu se svými hlavními soupeři. Těmi v tu chvíli byli hlavně Alessandro Zaccone a Eric Granado, ale bodově daleko nebyl ani Dominique Aegerter.

Závěr sezony patřil dvojitému závodnímu víkendu v Misanu. Jeden závod se jel v sobotu, druhý v neděli. Jordi Torres do obou závodů startoval z pole position.

Španělský jezdec měl do prvního závodu dobrý start. Celý závod bojoval ve skupině na čele a v závěru se dostal do vedení. Cílem nakonec projel jako 1. a dojel si tak pro své první vítězství v této sezoně.

Jelikož Zaccone havaroval, nedojel do cíle a nebodoval a ostatní jezdci skončili až za Torresem, tak se Španěl rázem dostal do vedení šampionátu.

Nedělní závod nabídl velké drama. Zaccone kvůli zranění nemohl startovat, takže vypadl ze hry o titul. Hlavními protagonisty se tak stali Jordi Torres a Dominique Aegerter. Malou matematickou šanci na titul měl ještě Eric Granado.

Od začátku závodu bylo jasné, že Torres si bude chtít dojet pro vítězství, aby si titul zajistil tím nejlepším možným způsobem. Nicméně, Aegerter se nehodlal vzdát a svého soupeře stíhal.

Vše vygradovalo v posledním kole, kdy mezi Torresem a Aegerterem došlo ke kontaktu. Torres havaroval. Aegerter dojel do cíle jako první a začal slavit titul. Torres se dokázal dostat do cíle, ale pozice, na které dojel, mu titul nezaručovala. Zničeně a v slzách se vrátil do boxů. To byl ale jen začátek zápletky.

Ředitelství závodu vydalo zprávu, že tento incident vyšetřuje. V parc ferme se u Aegertera a týmu Dynavolt Intact slavilo, v boxech týmu Pons naopak vládla ponurá nálada. Trvalo to, ředitelství závodu si dalo načas, přeci jen se nerozhodovalo jen o výsledcích závodu, ale o celém šampionátu.

Nakonec byl Aegerter označen za viníka kolize a dostal penalizaci v podobě 38 vteřin, což byl ekvivalent za penalizaci průjezd boxovou uličkou. Tato penalizace ho odsunula až na 12. místo. Sice to stále bylo o místo před Torresem, ale bodově už to Aegerterovi nestačilo.

Jordi Torres se tak mohl začít radovat ze zisku svého druhého titulu v MotoE. Chvíli to sice trvalo, než se k němu tato informace dostala, pak už se ale nálada v týmu Pons pomalu začala měnit ze zklamané na veselou.

Jordi Torres svůj bodový zisk zaokrouhlil na 100 bodů. Druhým v pořadí byl Dominique Aegerter, který získal 93 bodů. Na třetí místo v šampionátu se nakonec, i díky připadlé výhře z druhého závodu v Misanu, vyhoupnul Matteo Ferrari, který měl 86 bodů.

V Top 5 šampionátu ještě skončili Eric Granado, který měl 84 bodů, a nešťastník Alessandro Zaccone, který vedl šampionát celou sezonu, až do osudné nehody v Misanu. Ital měl na svém kontě 80 bodů.

Jestli bude Jordi Torres pokračovat v MotoE i v příští sezoně, zatím není jisté a oficiálně nic ještě oznámeno nebylo. Je ale pravděpodobné, že bude chtít v tomto šampionátu setrvat.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Translate »