Moto

Sezona šampionátu superbiků začíná. Bude opět v režii Jonathana Rey?

O tomto víkendu bude zahájena letošní sezona mistrovství světa superbike. Začátek sezony ve druhé polovině května je poměrně pozdě, fanoušci tohoto šampionátu jsou tak určitě rádi, že vše konečně začíná. Na co se můžeme těšit?


Jako obhájce titulu vstupuje do sezony 2021 britský jezdec Jonathan Rea. Toho opět uvidíme s číslem jedna na kapotě své Kawasaki. Rea je šestinásobným mistrem světa a letos se pokusí získat svůj sedmý titul. Jeho bilance je opravdu neuvěřitelná a bude zajímavé sledovat, zda to v jeho podání bude suverénní sezona jednoho muže nebo se přeci jen objeví nějaký rival.

Už teď je Rea nejúspěšnějším superbikovým jezdcem všech dob, protože šest titulů mistra světa nikdo jiný nezískal. Zároveň také drží rekord v počtu vyhraných závodů a troufáme si tvrdit, že tento rekord se ještě v následující sezoně bude měnit.

Druhou sezonu na Kawasaki má před sebou Alex Lowes, který tedy opět bude týmovým kolegou Jonathana Rea. Loni se Lowesovi povedlo jeden závod vyhrát a ani další závody sezony nebyly v jeho podání úplně špatné. Nyní, po roce zkušeností na tomto motocyklu, se bude chtít pokusit atakovat podiová umístění pravidelně.

Scott Redding zůstává také letos v týmu Aruba Ducati a právě on by mohl být hlavním Reovým soupeřem v boji o titul mistra světa. Už loni se mu snažil být vyrovnaným soupeřem, když vyhrál několik závodů, ale Rea měl nakonec přeci jen navrch.

Druhým jezdcem týmu Aruba Ducati je letos Michael Ruben Rinaldi. Italský jezdec loni v barvách týmu GoEleven slavil své první vítězství v kategorii superbike, takže má potenciál na to, aby se i on v hlavním týmu Ducati pokusil zapojit do bojů o podium.

V týmu Aruba loni závodil Chaz Davies, na kterého letos místo v hlavním týmu Ducati nezbylo, ale Brit získal závodní sedačku u týmu GoEleven, takže vlastně došlo k výměně s Rinaldim. Rozhodně to ale neznamená, že bychom s ním měli přestat počítat. Davies může překvapit a může se v některých závodech zapojit do souboje o umístění na stupních vítězů.

Změny před touto sezonou proběhly také u týmu Pata Yamaha. Fanoušci se mohou těšit, že v barvách tohoto týmu opět uvidí Topraka Razgatliogla, který by měl patřit do širšího okruhu favoritů. Jeho novým týmovým kolegou se stává Andrea Locatelli, který loni získal titul v kategorii supersport, když tuto kategorii zcela ovládl. Uvidíme tedy, jak si zvykne na novou kategorii.

Michael van der Mark, který několik let závodil v barvách Yamahy, totiž dostal nabídku od BMW, kterou přijal. Nizozemského jezdce tak letos uvidíme v barvách této německé značky. Pro mnohé to byl překvapivý přestup, o to zajímavější ale bude sledovat, jak se van der Markovi bude na tomto motocyklu dařit. Druhým jezdcem týmu zůstává Tom Sykes.

Beze změn pro letošní sezonu zůstává tým HRC, tedy tým Hondy. Opět v barvách tohoto týmu uvidíme Álvara Bautistu a Leona Haslama. Loni jejich sezona určitě nebyla podle představ, takže oba jezdci letos cílí na zlepšení situace.

Ve startovním poli uvidíme také Garretta Gerloffa a Kohtu Nozaneho v barvách týmu GRT Yamaha, další Yamahu v poli pak bude pilotovat ještě Christophe Ponsson, který pojede v týmu Alstare.

Z kategorie supersport přicházejí Isaac Viñales, který pojede v týmu Orelac, a Lucas Mahias, který pojede v týmu Puccetti, oba budou závodit na motocyklech Kawasaki. Značka Kawasaki bude mít v poli ještě tým Pedercini, ve kterém se představí dva mladí jezdci Loris Cresson a Samuele Cavalieri.

Zajímavým jménem je pro mnoho fanoušků Tito Rabat, který přichází z MotoGP. V kategorii superbike bude závodit na Ducati týmu Barni a všichni jsou plní očekávání, co tento španělský jezdec předvede a jak se s touto změnou šampionátu vypořádá.

První sezona v kategorii superbike čeká také na Axela Bassaniho, který se loni objevil v kategorii supersport. Letos pojede v týmu Motocorsa na motocyklu Ducati.

Aby byl souhrn všech jezdců kompletní, tak nesmíme zapomenout zmínit Leandra Mercada na motocyklu Honda týmu MIE Racing. Zajímavé také je, že značka BMW bude mít letos v poli rovnou čtyři motocykly, kromě těch dvou týmu BMW Motorrad se na těchto motocyklech představí také zkušený Eugene Laverty v týmu RC Squadra Corse a Jonas Folger v týmu Bonovo MGM. Jonas Folger pojede svou první sezonu v superbicích a také jeho bude zajímavé sledovat.

Sezona 2021 tedy začíná o tomto víkendu závody v Aragónu. Pro připomenutí dodáváme, že superbikový víkend obsahuje tři závody. V sobotu se jede první hlavní závod, v neděli dopoledne se jede tzv. Superpole závod, poté se odpoledne jede druhý hlavní závod.

Český fanoušek se může těšit zejména na víkend od 6. do 8. srpna, kdy superbikový šampionát zavítá do České republiky. Závodit se bude na okruhu v Mostě.

administrator

Recent Posts

Estre, Lotterer a Vanthoor potřebují k zisku titulu pouhých pět bodů

Porsche Penske 6 vede už od prvního závodu letošní sezony, jelikož jezdci v Kataru zvítězili.…

15 hodinami ago

Porsche Penske 6 slaví druhé letošní vítězství ve FIA WEC

Lídři šampionátu odjíždějí z Japonska s plným počtem bodů. Estre, Lotterer a Vanthoor ovládli předposlední…

15 hodinami ago

Pepper a Wittmann kritizují Rasta, komisaři ale trest nedali

Tovární jezdec Lamborghini Jordan Pepper reagoval na Reneho Rasta po jejich kolizi v nedělním závodě…

1 týdnem ago

Mercedes se po roce dočkal vítězství v závodě DTM!

Luca Stolz vrací slávu Mercedesu. Němec přivezl značce vítězství na Sachsenringu poté, co startoval jako…

1 týdnem ago

Jack Aitken vítězí na Sachsenringu

Britský pilot Jack Aitken zvítězil na Sachsenringu po startu z pole position. Stupně vítězů doplnili…

1 týdnem ago

Jules Gounon se vrací do WEC pro Fuji

Jules Gounon se vrátí do sestavy hypercarů FIA WEC příští týden pro 6h Fuji, kde…

1 týdnem ago