James Hunt byl za vstupem Gillese Villeneuva do formule 1, McLaren o závodníka ale moc nestál

James Hunt byl za vstupem Gillese Villeneuva do formule 1, McLaren o závodníka ale moc nestál

 
  

Britský šampion formule 1 ze sezony 1976 pomohl ke vstupu do královny motorsportu jednomu z nejlegendárnějších jezdců. Všechno to začalo celkem nevinně.


Gilles Villeneuve získal své jezdecké dovednosti během juniorských formulí, ale i v závodech se sněžnými skútry. Kanaďan se tak naučil skvěle ovládat vůz především v deštivých podmínkách, což se mu zúročilo.

Během nemistrovského závodu formule Atlantic roku 1976 na trati Trois-Rivieres si skvělé jízdy všiml i přihlížející Hunt. Brit byl pozvaný jako týmový kolega Villeneuva pro tento podnik. Závodníkovi se mladíkův styl hodně líbil, proto oslovil McLaren a doporučil stáji právě kanadského jezdce.

Všechna jednání proběhla dobře a Villeneuve přijal nabídku McLarenu na pozici třetího vozu sezony 1977 se starým monopostem M23 po Huntovi z předchozí sezony.

Kanaďan se adaptoval rychle a dokonce porazil svého týmového kolegu Jochena Masse s novějším monopostem M26. V závode se pohyboval dokonce na sedmé pozici, ale kvůli přehřívání vozu musel do boxů a ztratil dvě kola.

V cíli se Villeneuve objevil na jedenácté pozici, ale dojem zanechal veliký. Asi i proto je překvapivé, že se s McLarenem nedohodl na další spolupráci, ale přešel k Ferrari, kde odjel ještě poslední dva závody sezony 1977.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Translate »