Historie - formule

Zanardi vstoupil do F1 s Jordanem jako náhrada za Michaela Schumachera

Bývalý pilot formule 1 Alex Zanardi vstoupil do šampionátu ke konci roku 1991, jelikož stáj Jordan stále hledala náhradníka za vězněného Bertranda Gachota respektive jednorázového Michaela Schumachera.


Rok 1991 vypadal pro nový tým Jordan solidně. Tým mohl získat v Belgii i stupně vítězů, ale technika zkrátka nepřála. Jordan tak v prvním roce ukazoval slušnou rychlost, ale problémem byli jezdci, kterých se celkem vystřídalo pět.

Zkušený Andrea de Cesaris byl v týmu číslem 1, i když ho porážel mladší a méně zkušený kolega Gachot. Cesaris získal dvě čtvrtá místa v Kanadě a Mexiku, přičemž stupně vítězů také nebyly daleko.

Gachot byl ovšem v průběhu roku uvězněn za údajnou potyčku s taxikářem. Jordan proto musel hledat náhradu. Jedním z jezdců byl i Michael Schumacher, který se u stáje příliš neohřál, jelikož startoval pouze v Belgii. Pro následující dva závody zaujal jeho sedačku Roberto Moreno, který také mnoho neukázal.

Po testování s týmem Footwork a dobrém roce ve formuli 3000 zazvonil telefon tehdy neznámému pilotovi, který se jmenoval Alessandro Zanardi. Jordan dal italskému jezdci šanci startovat u týmu až do konce sezony 1991. I když naskočil závodník do rozjeté sezony, nevedl si špatně. Získal dvě devátá místa, která tehdy bohužel nebyla bodovaná. Přesto předvedl něco mimořádného a dokázal na sebe upoutat.

Přesto dostal u Jordanu pro následující sezonu prostor Mauricio Gugelmin a Stephano Modena. Zanardi tak musel za vděk vzít alespoň místo testovacího jezdce u Benettonu po boku právě Schumachera. Během roku přišla menší příležitost na závodění u italského Minardi, které v roce 1992 zažívalo doslova katastrofální sezonu. Do dvou ze tří závodů se pilot nedokázal ani kvalifikovat. Situace se ale začala zlepšovat, když podepsal s týmem Lotus.

Forza Alex

Jiří Košta

Recent Posts

Estre, Lotterer a Vanthoor potřebují k zisku titulu pouhých pět bodů

Porsche Penske 6 vede už od prvního závodu letošní sezony, jelikož jezdci v Kataru zvítězili.…

4 dny ago

Porsche Penske 6 slaví druhé letošní vítězství ve FIA WEC

Lídři šampionátu odjíždějí z Japonska s plným počtem bodů. Estre, Lotterer a Vanthoor ovládli předposlední…

4 dny ago

Pepper a Wittmann kritizují Rasta, komisaři ale trest nedali

Tovární jezdec Lamborghini Jordan Pepper reagoval na Reneho Rasta po jejich kolizi v nedělním závodě…

2 týdny ago

Mercedes se po roce dočkal vítězství v závodě DTM!

Luca Stolz vrací slávu Mercedesu. Němec přivezl značce vítězství na Sachsenringu poté, co startoval jako…

2 týdny ago

Jack Aitken vítězí na Sachsenringu

Britský pilot Jack Aitken zvítězil na Sachsenringu po startu z pole position. Stupně vítězů doplnili…

2 týdny ago

Jules Gounon se vrací do WEC pro Fuji

Jules Gounon se vrátí do sestavy hypercarů FIA WEC příští týden pro 6h Fuji, kde…

2 týdny ago