Kalendář WEC pro sezónu 2024 – pojedeme v Kataru

Kalendář WEC pro sezónu 2024 – pojedeme v Kataru

 
  

ACO/WEC oznámilo kalendář pro rok 2024 na tiskové konferenci ACO den před slavným 24 hodinovým závodem 24h Le Mans. Čtyři tzv. tradiční závody, tedy závody, které jsou v současném kalendáři zůstavají, doplňovat je budou 4 nové závody. Jeden se však kříží s 24 hodinovým závodem na Nürburgrignu, tovární týmy budou muset prioritizovat.


Oficiálně prvním závodem sezony bude 1812 km v Kataru, který nahrazuje tradičních 1000 mil v Sebringu. Prolog, tedy předsezónní testování, se také přesune do Kataru.

Druhým závodem sezony bude 6 hodin v Imole, už v dubnu. Doposud šampionát WEC závodil na Monze v červenci, od příští sezony se na Monzu už vracet nebude. V květnu se pojede 6 hodin ve Spa, závod, který je v kalendáři již několik let. Avšak v roce 2024 se bude křížit se slavným 24 hodinovým závodem na Nürburgringu, což ho může významně ovlivnit.

K tomuto problému se vyjádřil i manažer týmu Porsche Penske exkluzivně pro vybraná media před závodem v Le Mans, den po zveřejnění kalendáře: „Zatím jsme to nezkoumali. Budeme mít prostě nějaké piloty, kteří nebudou moct závodit na Nürburgringu. WEC je pro nás tovární program, je to naše hlavní priorita. Bylo by to zklamáním, kdybychom museli výrazně zmenšit naše působení na Nürburgringu na úkor WEC. Ale bohužel to budeme muset naplánovat okolo těchto dvou závodů.”

Porsche není jediným továrním týmem, který bude muset prioritizovat. Třída GT3 bude postihnuta nejvíc, jelikož od příštího roku bude třída LMGTE nahrazena LMGT3 budou se týmy WEC a jiných GT šampionátů více prolínat. 24 hodin v Le Mans zůstavá tradičně ve stejném termínu. Dalším závodem však bude 6 hodin v Sao Paulu v Brazílii. WEC kdysi závodil v Brazílii a po několikaleté pauze se vrací zpět na ikonický okruh. V Září se pojede závod v USA, na okruhu Circuit of the Americas. Doposud se závodilo v Sebringu na Floridě, tentokrát však WEC bude debutovat v Texasu. Poslední dva závody sezony zůstavají tradičně ve Fuji a v Bahrajnu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Translate »