Moto

Nové tratě v kalendáři MotoGP na rok 2023

Mezinárodní motocyklová federace a Dorna vydaly provizorní kalendář závodů MotoGP na sezonu 2023. Mezi 21 Velkými cenami se nachází také dvě nové – Velká cena Kazachstánu a Velká cena Indie.


Sokol International Racetrack

O vstupu kazašské tratě do šampionátu MotoGP už se hovořilo řadu let. Nyní to vypadá, že opravdu nastal ten okamžik a na okruhu Sokol pojedou jezdci MotoGP.

Sokol je součástí celého motoristického komplexu, ve kterém jsou kromě závodní asfaltové tratě také  motokárová trať a tratě pro drifting či pro drag racing. Prvotní plány na stavbu se objevily už v roce 2012, nicméně stavět se začalo až o dva roky později.

Ovšem v roce 2019 práce na stavbě byly výrazně omezené, údajně to bylo z důvodu politické situace. Následně se ale práce opět rozeběhly, i když koronavirová pandemie vše ještě o něco víc zpozdila, a počítá se s tím, že okruh bude otevřen v roce 2023 a ve stejný rok hned přivítá MotoGP. Podmínkou pro pořádání závodu MotoGP je ale homologace, kterou okruh zatím nemá.

Trať nenavrhoval nikdo jiný než Hermann Tilke, který zůstal věrný svému stylu. Její délka je 4495 metrů a šířka je 15 metrů. Trať obsahuje 13 zatáček, 5 pravých a 8 levých.

Okruh leží zhruba 76 km severozápadně od největšího města Kazachstánu Almaty.

Kromě motoristického komplexu je v areálu vyžití i pro fanoušky jiných sportů, protože se tam nachází golfové hřiště, hřiště na paintball či plocha určená ke kempování a venkovním aktivitám.

Buddh International Circuit

Okruh Buddh v Indii je motoristickým fanouškům mnohem více známý než trať Sokol. V Indii se v minulosti konaly závody vozů Formule 1. Do kalendáře MotoGP se tento okruh dostává pro sezonu 2023.

Okruh byl otevřen v roce 2011 a ještě téhož roku pořádal závod Formule 1. Tento šampionát zavítal na Velkou cenu Indie ještě v dalších dvou letech, pak byla trať z kalendáře F1 vyřazena. Důvodem byl daňový spor s místní vládou. Formule totiž byly v zákoně definovány jako zábava, nikoli jako sport.

Kromě F1 se na trati konaly také závody asijských automobilových šampionátů. V současnosti se toho na trati moc nekoná, pro letošní sezonu se tam plánovaly odjet formulové závody indických šampionátů F4 a Formule 3.

Nově byl údajně motorismus zařazen mezi sporty, takže by se na něj žádné speciální daňové poplatky neměly vztahovat a šampionát MotoGP tak doufá, že se do Indie opravdu dostane a to už příští rok.

Stejně jako trať Sokol, také Buddh navrhoval Hermann Tilke. Trať měří 5125 metrů a zahrnuje celkem 16 zatáček.

Trať se nachází ve státě Uttar Pradesh, u města Greater Noida, které leží ve správní oblasti Gautam Buddha Nagar.

Velká cena Kazachstánu je naplánovaná na víkend 7. až 9. července, zatímco Velká cena Indie by měla ve dnech 22. až 24. září otevírat dlouhou asijsko-australskou část sezony 2023.

administrator

Recent Posts

Estre, Lotterer a Vanthoor potřebují k zisku titulu pouhých pět bodů

Porsche Penske 6 vede už od prvního závodu letošní sezony, jelikož jezdci v Kataru zvítězili.…

14 hodinami ago

Porsche Penske 6 slaví druhé letošní vítězství ve FIA WEC

Lídři šampionátu odjíždějí z Japonska s plným počtem bodů. Estre, Lotterer a Vanthoor ovládli předposlední…

15 hodinami ago

Pepper a Wittmann kritizují Rasta, komisaři ale trest nedali

Tovární jezdec Lamborghini Jordan Pepper reagoval na Reneho Rasta po jejich kolizi v nedělním závodě…

1 týdnem ago

Mercedes se po roce dočkal vítězství v závodě DTM!

Luca Stolz vrací slávu Mercedesu. Němec přivezl značce vítězství na Sachsenringu poté, co startoval jako…

1 týdnem ago

Jack Aitken vítězí na Sachsenringu

Britský pilot Jack Aitken zvítězil na Sachsenringu po startu z pole position. Stupně vítězů doplnili…

1 týdnem ago

Jules Gounon se vrací do WEC pro Fuji

Jules Gounon se vrátí do sestavy hypercarů FIA WEC příští týden pro 6h Fuji, kde…

1 týdnem ago