Moto

Od roku 2023 se v MotoGP pojede sprintový závod

Během minulého víkendu bylo oznámeno, že od sezony 2023 se v MotoGP pojede sprintový závod. Ten bude zařazen na sobotní odpoledne.


O zařazení sprintového závodu do programu MotoGP se spekulovalo už několik sezon. Spekulace v médiích se ještě více rozhořely během uplynulé Velké ceny Rakouska. Dorna poté narychlo svolala tiskovou konferenci, na které tyto spekulace potvrdila.

Oznámeny byly také bližší detaily blížících se změn.

Sprintový závod pojede pouze kategorie MotoGP a bude součástí každého závodního víkendu. Závod se odehraje vždy v sobotu v 15 hodin místního času.

Tento závod bude mít poloviční délku nedělního závodu a bodovat v něm bude prvních devět jezdců v cíli. Bodování bude uděleno následujícím způsobem. Vítěz získá 12 bodů, druhý v pořadí bude brát 9 bodů, třetí získá 7 bodů, dále to bude odstupňované po bodu až k deváté příčce.

Výsledky závodu nebudou mít vliv na startovní rošt hlavního nedělního závodu. Rošt pro sobotní sprintový závod i pro nedělní hlavní závod bude určen na základě výsledků kvalifikace, která se pojede taktéž v sobotu a jejíž formát se oproti letošku nezmění.

Vzhledem k tomu, že sobotní závod má být zařazen na odpoledne, tak se počítá s mírnou úpravou časového harmonogramu. V pátek by měly být klasicky dva volné tréninky, jejichž délka ale bude pravděpodobně protažena. Desítka jezdců, která automaticky postoupí do druhé části kvalifikace, bude určena kombinací těchto dvou tréninků.

V sobotu ráno se pojede třetí trénink, který by měl plnit funkci toho, co teď plní čtvrtý trénink. Na výsledky pořadí o postup do Q1/Q2 už nebude mít vliv. Předpokládá se, že bude trvat 30 minut.

Jestli tyhle změny nějak ovlivní harmonogram kategorií Moto3 a Moto2, zatím nebylo upřesněno. Očekává se, že Dorna a Mezinárodní motocyklová federace FIM ještě do konce této sezony vydají podrobnější plán.

Nicméně, Dorna by ráda sjednotila časový harmonogram závodní neděle a ráda by, aby se každý závodní víkend jel v pořadí Moto3, Moto2 a MotoGP, a to bez výjimek.

Zatím ještě panují domněnky ohledně toho, jestli se vítězství ve sprintovém závodě bude počítat do statistik výher. Představitelé Dorny a Mezinárodní motocyklové federace se k tomu, a také k některým dalším otázkám, zdráhají definitivně vyjádřit. Na finální podobu této novinky si tak týmy, jezdci i fanoušci budou zřejmě muset nějaký čas počkat.

Dorna a Mezinárodní motocyklová federace si od tohoto kroku, zařadit do programu sprintový závod, slibují větší zájem fanoušků, větší návštěvnost okruhů a větší televizní sledovanost během celého víkendu, ne jen v neděli.

administrator

Recent Posts

Estre, Lotterer a Vanthoor potřebují k zisku titulu pouhých pět bodů

Porsche Penske 6 vede už od prvního závodu letošní sezony, jelikož jezdci v Kataru zvítězili.…

3 dny ago

Porsche Penske 6 slaví druhé letošní vítězství ve FIA WEC

Lídři šampionátu odjíždějí z Japonska s plným počtem bodů. Estre, Lotterer a Vanthoor ovládli předposlední…

3 dny ago

Pepper a Wittmann kritizují Rasta, komisaři ale trest nedali

Tovární jezdec Lamborghini Jordan Pepper reagoval na Reneho Rasta po jejich kolizi v nedělním závodě…

1 týdnem ago

Mercedes se po roce dočkal vítězství v závodě DTM!

Luca Stolz vrací slávu Mercedesu. Němec přivezl značce vítězství na Sachsenringu poté, co startoval jako…

2 týdny ago

Jack Aitken vítězí na Sachsenringu

Britský pilot Jack Aitken zvítězil na Sachsenringu po startu z pole position. Stupně vítězů doplnili…

2 týdny ago

Jules Gounon se vrací do WEC pro Fuji

Jules Gounon se vrátí do sestavy hypercarů FIA WEC příští týden pro 6h Fuji, kde…

2 týdny ago