Moto

Andrea Dovizioso definitivně končí v MotoGP

Italský jezdec Andrea Dovizioso oznámil, že po letošní Velké ceně San Marina definitivně ukončí svou závodní kariéru v šampionátu MotoGP.


Na Doviziosa tak čekají poslední dva závody – Velká cena Rakouska a Velká cena San Marina. Se svou kariérou se chce rozloučit na domácí trati v Misanu.

Dovizioso tak ani nedokončí letošní sezonu. Ve zbytku sezony 2022 ho v týmu RNF Yamaha nahradí testovací jezdec Yamahy Cal Crutchlow.

„Bohužel v posledních letech se MotoGP nesmírně změnilo. Situace je odlišná od té, jaká bývala dřív. Nikdy jsem se na motocyklu necítil pohodlně, nedokázal jsem z motocyklu dostat potenciál, i když mi celý tým a celá továrna Yamaha pomáhali,“ uvedl Andrea Dovizioso k situaci v posledních letech, kdy se spíše trápil.

„Výsledky byly špatné, ale i přesto to hodnotím jako důležitou životní zkušenost. Když existuje spousta potíží, tak musíte prokázat schopnost tuto situaci a své emoce zvládnout,“ pokračoval Ital.

„Nedosáhli jsme vytoužených výsledků, ale konzultace s techniky Yamahy a s lidmi v mém týmu byly vždy pozitivní a konstruktivní a to jak pro ně, tak pro mě. Náš vztah zůstal loajální a profesionální a to i v těch nejkritičtějších okamžicích,“ vyprávěl.

„Děkuji Yamaze, svému týmu a sponzorovi WithU a také dalším sponzorům, kteří byli do tohoto projektu zapojení. Nedařilo se mi tak, jak jsme doufali, ale udělal jsem správně, že jsem to zkusil. Moje cesta skončí v Misanu, ale vztahy se všemi lidmi, kteří byli zapojení do této výzvy, zůstanou navždy.“

Andrea Dovizioso vstoupil do MotoGP v roce 2001, když se zúčastnil závodu kategorie 125cc v Mugellu. Závod nedokončil. Od roku 2002 byl stálým jezdcem šampionátu.

Mezi lety 2002 a 2004 závodil v kategorii 125cc, vždy na motocyklu Honda. Své první umístění na stupních vítězů získal ve Velké ceně Jihoafrické republiky 2003, kde skončil druhý. Svou první výhru vybojoval ve Velké ceně Jihoafrické republiky 2004. Toho roku se nakonec stal mistrem světa.

V roce 2005 už byl jezdcem kategorie 250cc, kde zůstal až do roku 2007. Ve všech letech opět závodil na Hondě. Své první podium získal ve Velké ceně Portugalska 2005, tedy ve svém druhém závodě v této kategorii. Na své první vítězství si ale musel počkat až do Velké ceny Katalánska 2006.

Jeho cesta střední kategorií byla úspěšná, když jednou skončil v celkovém pořadí druhý a dvakrát třetí.

V roce 2008 vstoupil do kategorie MotoGP. Závodil na motocyklu Honda týmu Scot Racing Team. Jeho vstup do MotoGP byl působivý, když ve svém prvním závodě – Velké ceně Kataru – dojel jako čtvrtý. První podium v MotoGP získal ještě téhož roku, na konci sezony skončil třetí ve Velké ceně Malajsie.

V roce 2009 přestoupil do týmu Repsol Honda, kde závodil až do roku 2011. Svou první výhru v MotoGP oslavil ve Velké ceně Velké Británie 2009.

Jeho éra u Hondy byla zakončena celkovým třetím místem v šampionátu v roce 2011. Od následujícího roku už reprezentoval barvy Yamahy, když závodil pro tým Tech 3. V sezoně skončil na čtvrtém místě. Po sezoně ale od Yamahy odešel, neboť dostal nabídku z Ducati.

Mezi lety 2013 a 2020 závodil pro Ducati a byly to jeho nejúspěšnější roky. Ve všech těchto letech reprezentoval barvy továrního týmu.

Mezi jeho nejlepší období patřily roky 2017 až 2019, ve kterých bojoval o titul mistra světa. Vždy se ale nakonec musel spokojit s druhým místem, když souboj o mistrovskou trofej prohrál s Marcem Márquezem.

Na konci sezony 2020 Dovizioso oznámil, že vynechá závodní sezonu 2021. Nějakou dobu se o něm hovořilo v souvislosti se závodním místem u Aprilie, ale to nakonec padlo. Na závěr sezony 2021 se přeci jen do MotoGP vrátil, když u týmu Petronas Yamaha nahradil Franca Morbidelliho, který byl povýšen do továrního týmu Yamahy, protože Maverick Viñales se s Yamahou rozešel.

Doviziosovi se ale na Yamaze příliš nedařilo. Jeho nejlepším výsledkem bylo dvanácté místo z Velké ceny Valencie.

Pro rok 2022 zůstal u Yamahy a zůstal i ve stejném týmu, který ale mezi sezonami 2021 a 2022 prošel personální změnou a stal se z něj tým WithU Yamaha RNF. Doviziosovy špatné výsledky však pokračovaly. K dnešnímu dni získal pouze 10 bodů.

Andrea Dovizioso získal 15 podiových umístění v kategorii 125cc, 26 v kategorii 250cc a 62 v MotoGP. V kategorii 125cc vyhrál 5 závodů, v kategorii 250cc zvítězil 4krát a v MotoGP vybojoval 15 výher.

administrator

Recent Posts

Estre, Lotterer a Vanthoor potřebují k zisku titulu pouhých pět bodů

Porsche Penske 6 vede už od prvního závodu letošní sezony, jelikož jezdci v Kataru zvítězili.…

3 dny ago

Porsche Penske 6 slaví druhé letošní vítězství ve FIA WEC

Lídři šampionátu odjíždějí z Japonska s plným počtem bodů. Estre, Lotterer a Vanthoor ovládli předposlední…

3 dny ago

Pepper a Wittmann kritizují Rasta, komisaři ale trest nedali

Tovární jezdec Lamborghini Jordan Pepper reagoval na Reneho Rasta po jejich kolizi v nedělním závodě…

1 týdnem ago

Mercedes se po roce dočkal vítězství v závodě DTM!

Luca Stolz vrací slávu Mercedesu. Němec přivezl značce vítězství na Sachsenringu poté, co startoval jako…

2 týdny ago

Jack Aitken vítězí na Sachsenringu

Britský pilot Jack Aitken zvítězil na Sachsenringu po startu z pole position. Stupně vítězů doplnili…

2 týdny ago

Jules Gounon se vrací do WEC pro Fuji

Jules Gounon se vrátí do sestavy hypercarů FIA WEC příští týden pro 6h Fuji, kde…

2 týdny ago