Moto

Marca Márqueze čeká další operace

Jezdec MotoGP a osminásobný mistr světa Marc Márquez o uplynulém víkendu oznámil, že podstoupí další operaci pažní kosti, kterou si zlomil v Jerezu v roce 2020.


Během Velké ceny Itálie v Mugellu minulý víkend svolal tým Repsol Honda společně s Marcem Márquezem mimořádnou tiskovou konferenci. Na té bylo oznámeno, že španělského jezdce čeká další, v pořadí už čtvrtá, operace pravé pažní kosti.

Márquez si ruku zlomil při závodě v Jerezu v roce 2020 a od té doby ho sužují zdravotní problémy. Španěl se necítí na motocyklu tak dobře, jako dřív. Už absolvoval tři operace, ale stále se cítil být limitovaný. Proto se po konzultaci s lékaři rozhodl pro další operaci. Ta se uskuteční 18 měsíců po předchozí operaci.

Márquez odjel celou Velkou cenu Itálie, kde skončil desátý. V úterý 31. května se vydal do Spojených států amerických, kde ho v nejbližších dnech čeká operace.. Operován bude na soukromé klinice Mayo v Rochesteru ve státě Minnesota.

Operace by měla proběhnout pod dohledem Dr. Joaquina Sáncheze Sotela. Až bude mít Márquez za sebou pooperační dobu, tak by se měl přesunout do Španělska, kde ho bude čekat rekonvalescence. Až poté budou doktoři schopní odhadnout dobu jeho léčby.

„Bohužel si musím dát od sezony 2022 pauzu. Po mnoha měsících intenzivní práce se svým novým lékařským týmem v Madridu se moje fyzická kondice zlepšila a snížila se bolest v mé pravé ruce, takže jsem byl schopný závodit, ale stále mám zřejmá omezení, kvůli kterým nemůžu řídit motocykl pořádně a nemůžu dosahovat cílů, které jsem si stanovil,“ uvedl Marc Márquez v oficiálním prohlášení.

„Společně se svým lékařským týmem, Dr. Samuelem Antuñou a Dr. Ángelem Cotorrou, jsme se po konzultaci se specialisty z kliniky Mayo rozhodli, že provedeme další operaci s cílem zlepšit mou pozici na motocyklu, která mi dovolí závodit bez současných omezení,“ pokračoval Márquez.

„Abych pravdu řekl, mám mnoho motivace a nadšení pokračovat v práci a pokusit se vrátit zpět do závodění na nejvyšší úrovni,“ dodal.

Přidal také poděkování. „Chci poděkovat za veškerou podporu mojí rodině, lidem, kteří jsou okolo mě, týmu Repsol Honda, celému lékařskému týmu a především mým fanouškům, kteří tu jsou vždy pro mě v dobrých a špatných časech.“

Své prohlášení vydal také Dr. Sánchez Sotelo, který nastínil, co se bude se španělským závodníkem dít.

„Kvůli nedostatku klinického zlepšení po rehabilitaci a po poradě s jeho lékařským týmem se Marc Márquez podrobí novému chirurgickému zákroku na klinice Mayo v USA, aby se zlepšily obtíže s jeho pravou rukou, které jsou odvozené od ztráty pohyblivosti v ruce.“

Operace bude obsahovat osteosyntézu ramena spojenou s osteotomií pažní kosti, aby se zvýšila vnější hybnost ruky a udržela se stabilita ramene.“

Marca Márqueze v nadcházející Velké ceně Katalánska opět nahradí testovací jezdec Hondy Stefan Bradl. Zatím nebylo řečeno, jestli se německý závodník zúčastní i dalších závodů, ale lze předpokládat, že ano.

Jestli se Marc Márquez vrátí do sedla svého motocyklu ještě v letošní sezoně zatím nelze předpovídat. Vše se bude odvíjet od výsledku operace a od doby léčení.

administrator

Recent Posts

Estre, Lotterer a Vanthoor potřebují k zisku titulu pouhých pět bodů

Porsche Penske 6 vede už od prvního závodu letošní sezony, jelikož jezdci v Kataru zvítězili.…

3 dny ago

Porsche Penske 6 slaví druhé letošní vítězství ve FIA WEC

Lídři šampionátu odjíždějí z Japonska s plným počtem bodů. Estre, Lotterer a Vanthoor ovládli předposlední…

3 dny ago

Pepper a Wittmann kritizují Rasta, komisaři ale trest nedali

Tovární jezdec Lamborghini Jordan Pepper reagoval na Reneho Rasta po jejich kolizi v nedělním závodě…

1 týdnem ago

Mercedes se po roce dočkal vítězství v závodě DTM!

Luca Stolz vrací slávu Mercedesu. Němec přivezl značce vítězství na Sachsenringu poté, co startoval jako…

2 týdny ago

Jack Aitken vítězí na Sachsenringu

Britský pilot Jack Aitken zvítězil na Sachsenringu po startu z pole position. Stupně vítězů doplnili…

2 týdny ago

Jules Gounon se vrací do WEC pro Fuji

Jules Gounon se vrátí do sestavy hypercarů FIA WEC příští týden pro 6h Fuji, kde…

2 týdny ago