Moto

David Muñoz se skvěle uvedl v Grand Prix Moto3

David Muñoz je letošním nováčkem v mistrovství světa silničních motocyklů. Do šampionátu Moto3 kvůli věkovému limitu nastoupil až v průběhu sezony, ale už stihnul všechny překvapit bojem o vítězství.


David Muñoz je španělský závodník, který se poprvé posadil na motocykl, když mu byly čtyři roky. Závodit začal v devíti letech. Ve své rodné zemi zaujal v motocyklové branži od samotného začátku.

Stal se šampionem v pohárech MiniGP ve Španělsku, následně vyhrál titul v kategorii Moto5 v místním šampionátu v Andalusii. Zúčastnil se také šampionátu RFME.

V roce 2018 vstoupil do šampionátu FIM CEV Repsol, kde nejprve závodil v kategorii ETC (Evropský talentový pohár), později přestoupil do Juniorského mistrovství světa Moto3.

V ETC začal pozvolna, ve své první sezoně, kterou jel v roce 2018, byl celkově třináctý, ale dokázal vyhrát jeden závod. O rok později se sice na nejvyšší stupínek na podiu nepostavil, avšak získal dvě podiová umístění a celkově bral jedenácté místo.

V roce 2020 přestoupil do Juniorského šampionátu Moto3. I v tomto případě byla jeho první sezona spíše pozvolná, když posbíral nějaké body a v šampionátu skončil jako dvacátý.

V roce 2021 už ale patřil k hlavním hvězdám této kategorie a pravidelně bojoval na čele pole o umístění na stupních vítězů. Nakonec získal dvě výhry, dvě druhá místa a jedno třetí místo a v šampionátu mu patřilo třetí místo za Danielem Holgadem a Ivanem Ortolou. Všichni tři následně vstoupili do Moto3 v mistrovství světa.

Závodění v CEV Repsol kombinoval, stejně jako spousta dalších jezdců, se závoděním v Rookies Cupu, kam byl vybrán v roce 2020. Ve své první sezoně zaujal, když vyhrál dva závody a pravidelně bojoval o umístění na stupních vítězů. Nakonec skončil celkově třetí (se stejným počtem bodů jako druhý v pořadí).

Pro sezonu 2021 byl tedy fanoušky pasován na jednoho z favoritů na titul. Svou roli jednoho z hlavních favoritů potvrzoval od začátku sezony, vždy patřil mezi jezdce, kteří bojovali o podium. Nakonec z toho ale bylo celkové druhé místo. Během sezony byl dvakrát třetí, třikrát druhý a vyhrál dva závody.

Na sezonu 2022 byl ohlášen jako jezdec týmu BOE do kategorie Moto3 v šampionátu Grand Prix. Na svůj debut si ale musel počkat až do Velké ceny Itálie, což byl osmý závodní víkend sezony. Důvodem byl věkový limit pro vstup do šampionátu. V květnu Muñoz oslavil šestnácté narozeniny, a krátce poté už mohl závodit v šampionátu Moto3.

Jeho vstup do Moto3 byl působivý. Hned v Itálii si začal dobře rozumět se svým motocyklem a kvalifikoval se na patnáctém místě. Během závodu se dokázal vypracovat do skupiny bojující o umístění v Top 10. Nakonec byl klasifikován na jedenáctém místě, což bylo na debutový závod velmi dobré.

V Katalánsku se kvalifikoval až jako dvacátý, ale potvrdil, že tuto španělskou trať zná perfektně a věřil si a během závodu se propracoval až do skupiny, která bojovala o umístění na stupních vítězů. Své debutové podium opravdu získal, když vybojoval druhé místo.

Ze své rychlosti a dravosti nic neztratil ani v dalších závodech. V Německu předvedl dobrý kvalifikační výkon, když byl sedmý. Dařilo se mu i v závodě, kde bral deváté místo. Následně v Nizozemsku získal zatím své nejlepší kvalifikační umístění, neboť byl čtvrtý. V závodě bojoval o umístění na podiu, dokonce se na chvíli podíval i do vedení. V posledním kole, při souboji o stupně vítězů, ale chyboval, havaroval a odnesl to i jeden z jeho soupeřů.

Pro následující závod dostal penalizaci, to ale nemění nic na faktu, že do šampionátu Grand Prix vstoupil velmi rázně a svým dosavadním vystoupením zaujal motocyklový svět.

V pořadí šampionátu mu patří sedmnácté místo a je na tom lépe než mnoho závodníků, kteří se účastní celé této sezony. Mezi nováčky se dostal už na čtvrté místo a na vedoucího mezi nováčky Holgada ztrácí jen šestnáct bodů. Zatím jako jediný z letošních nováčků dokázal získat umístění na stupních vítězů.

administrator

Recent Posts

Estre, Lotterer a Vanthoor potřebují k zisku titulu pouhých pět bodů

Porsche Penske 6 vede už od prvního závodu letošní sezony, jelikož jezdci v Kataru zvítězili.…

3 dny ago

Porsche Penske 6 slaví druhé letošní vítězství ve FIA WEC

Lídři šampionátu odjíždějí z Japonska s plným počtem bodů. Estre, Lotterer a Vanthoor ovládli předposlední…

3 dny ago

Pepper a Wittmann kritizují Rasta, komisaři ale trest nedali

Tovární jezdec Lamborghini Jordan Pepper reagoval na Reneho Rasta po jejich kolizi v nedělním závodě…

1 týdnem ago

Mercedes se po roce dočkal vítězství v závodě DTM!

Luca Stolz vrací slávu Mercedesu. Němec přivezl značce vítězství na Sachsenringu poté, co startoval jako…

2 týdny ago

Jack Aitken vítězí na Sachsenringu

Britský pilot Jack Aitken zvítězil na Sachsenringu po startu z pole position. Stupně vítězů doplnili…

2 týdny ago

Jules Gounon se vrací do WEC pro Fuji

Jules Gounon se vrátí do sestavy hypercarů FIA WEC příští týden pro 6h Fuji, kde…

2 týdny ago