Moto

Jorge Lorenzo uveden do síně slávy MotoGP

Během víkendu Velké ceny Španělska byl pětinásobný mistr světa Jorge Lorenzo uveden do síně slávy MotoGP a zařadil se tak mezi legendy motocyklového závodění.


Ceremonie se uskutečnila v sobotu v tiskovém středisku na okruhu v Jerezu. Tohle  místo nebylo vybráno náhodně – Jerez je pro Jorge Lorenza domácí tratí, navíc poslední zatáčka na okruhu nese jeho jméno.

„Jorge je pro MotoGP něčím speciálním,“ uvedl hlavní představitel Dorny Carmelo Ezpeleta. „Dle mého názoru je navíc Jorge skvělým člověkem. Je velmi emotivní, je to můj přítel, je to člověk, který se vždy snažil odvést své maximum a je to neuvěřitelný jezdec.“

„Pro nás byl Jorge v této generaci velmi speciálním, dovolil nám růst a rosteme i nadále,“ pokračoval Carmelo Ezpeleta. „Pro MotoGP je to výjimečný moment a také je to speciální moment pro mě, abych Jorgemu poděkoval a uvedl ho jako 33. legendu MotoGP. Je součástí nejvýznamnějších jezdců historie MotoGP a jsem velmi hrdý na to, že mu mohu předat tuto cenu. Děkuji, Jorge,“ dodal emotivně Ezpeleta.

„Přišel jsem sem před 20 lety, abych si odbyl svůj debut, ale v pátek mi bylo stále jen 14. Takže jsem vše sledoval z některých zatáček na svém skútru a viděl jsem jezdit závodníky jako Cecchinello, Ueda, Vincent, Pedrosa, Poggiali,“ začal Jorge Lorenzo ve své děkovné řeči. „Pro mě to byli hrdinové. A já jsem je viděl jet tak agresivně a tak rychle, že jsem přemýšlel, jestli budu někdy schopný se dostat na stejnou úroveň.“

„Nyní mám tu čest stát se MotoGP legendou a ocenění dostávám od Dorny a od Carmela, kteří se ke mně vždy chovali hezky a to pro mě znamená mnohem víc než šampionáty, které jsem vyhrál,“ pokračoval.

„Všechny legendy MotoGP jsou skvělými šampiony, ale ne všichni šampioni jsou jmenováni jako legendy, takže jsem velmi hrdý, že mohu být součástí této skvělé skupiny a takových jmen. Mám štěstí, jsem velmi vděčný za život, jaký díky MotoGP mám,“ dodal Jorge Lorenzo.

Jorge Lorenzo debutoval v kategorii 125cc v Jerezu v roce 2002. V roce 2005 přestoupil do kubatury 250cc a v letech 2006 a 2007 zde získal své první dva tituly mistra světa.

V roce 2008 se dostal do královské kubatury MotoGP a stal se týmovým kolegou Valentina Rossiho v Yamaze. Své první vítězství v této kategorii získal už ve svém třetím závodě.

V roce 2009 skončil v šampionátu na druhém místě, o rok později už slavil svůj první mistrovský titul. V roce 2011 byl hlavním rivalem Caseyho Stonera a nakonec skončil druhý. V roce 2012 získal svůj další titul mistra světa a v roce 2013 byl opět druhý. Následovalo celkové třetí místo v roce 2014, pak v roce 2015 se opět stal mistrem světa.

Rok 2016 byl pro něj posledním na motocyklu Yamaha. V roce 2017 přesedlal na Ducati, kde zůstal dva roky. Roku 2019 závodil na Hondě. Během této sezony se nakonec rozhodl pověsit závodní helmu na hřebík.

Během své kariéry vyhrál 68 závodů, z toho 47 v kategorii MotoGP. Na stupních vítězů stál 152krát, z toho 114krát v MotoGP. Získal 5 titulů mistra světa, 2 v kubatuře 250cc a 3 v kategorii MotoGP.

Díky těmto výsledkům byl zařazen mezi legendy historie MotoGP. Dalšími jezdci v této výjimečné síni slávy jsou Valentino Rossi, Giacomo Agostini, Mick Doohan, Geoff Duke, Wayne Gardner, Mike Hailwood, Daijiro Kato, Eddie Lawson, Anton Mang, Ángel Nieto, Wayne Rainey, Phil Read, Jim Redman, Kenny Roberts, Kenny Roberts Jr., Jarno Saarinen, Kevin Schwantz, Barry Sheene, Marco Simoncelli, Freddie Spencer, Casey Stoner, John Surtees, Carlo Ubbiali, Alex Crivillé, Franco Uncini, Marco Lucchinelli, Randy Mamola, Kork Ballington, Dani Pedrosa, Stefan Dörflinger, Jorge Martínez a Nicky Hayden.

Již dříve bylo potvrzeno, že kromě Jorge Lorenza budou do síně slávy MotoGP letos uvedeni ještě další dva jezdci. Max Biaggi se stane legendou v pátek během Velké ceny Itálie a Hugh Anderson bude uveden mezi legendy na konci sezony, v plánu je, že by se tak mohlo stát během Velké ceny Austrálie.

administrator

Recent Posts

Estre, Lotterer a Vanthoor potřebují k zisku titulu pouhých pět bodů

Porsche Penske 6 vede už od prvního závodu letošní sezony, jelikož jezdci v Kataru zvítězili.…

3 dny ago

Porsche Penske 6 slaví druhé letošní vítězství ve FIA WEC

Lídři šampionátu odjíždějí z Japonska s plným počtem bodů. Estre, Lotterer a Vanthoor ovládli předposlední…

3 dny ago

Pepper a Wittmann kritizují Rasta, komisaři ale trest nedali

Tovární jezdec Lamborghini Jordan Pepper reagoval na Reneho Rasta po jejich kolizi v nedělním závodě…

1 týdnem ago

Mercedes se po roce dočkal vítězství v závodě DTM!

Luca Stolz vrací slávu Mercedesu. Němec přivezl značce vítězství na Sachsenringu poté, co startoval jako…

2 týdny ago

Jack Aitken vítězí na Sachsenringu

Britský pilot Jack Aitken zvítězil na Sachsenringu po startu z pole position. Stupně vítězů doplnili…

2 týdny ago

Jules Gounon se vrací do WEC pro Fuji

Jules Gounon se vrátí do sestavy hypercarů FIA WEC příští týden pro 6h Fuji, kde…

2 týdny ago