Moto

Somkiat Chantra se zapsal do historie MotoGP

O uplynulém víkendu zvítězil Somkiat Chantra v kategorii Moto2 ve Velké ceně Indonésie. Stal se prvním thajským vítězem závodu Grand Prix.


Somkiat Chantra předvedl ve Velké ceně Indonésie na okruhu Mandalika vynikající výkon. Thajský závodník skvěle odstartoval do závodu, který byl ještě před jeho zahájením zkrácen kvůli teplotě na trati a problémům s výdrží pneumatik. Thajský jezdec se po startu ujal vedení a na prvním místě odjel všechna kola a stal se vítězem.

Somkiat Chantra je 23letý závodník pocházející z thajského města Chombury. V roce 2015 o sobě dal poprvé více vědět, když patřil k protagonistům série Asia Talent Cup. Jeho dobrou sezonu však narušilo zranění. O rok později už v tomto šampionátu slavil titul. V letech 2017 a 2018 závodil v Moto3 v šampionátu FIM CEV Repsol. Jeho nejlepším výsledkem bylo 4. místo ze závodu v Le Mans 2018.

Svůj Grand Prix debut si odbyl ve své domácí Velké ceně Thajska, kde v roce 2018 startoval na divokou kartu v Moto3. Odjel výborný závod a skončil na 9. místě.

Od roku 2019 je stálým jezdcem Grand Prix, účastní se kategorie Moto2 a celou svou kariéru zatím tráví v barvách týmu Honda Asia.

Jeho vstup do Moto2 v roce 2019 nebyl špatný, a, i přesto, že některé závody musel kvůli zranění vynechat, skončil na celkovém 21. místě. Rok 2020 byl pro něj ale těžký, Chantra získal pouze 10 bodů a skončil 25.

Zlepšení přišlo v sezoně 2021. V některých trénincích či kvalifikacích o sobě začal dávat vědět. Také některé závody se mu vydařily. Jeho nejlepším výsledkem bylo 5. místo z Velké ceny Rakouska. Celkově skončil v sezoně se ziskem 37 bodů na 18. místě.

Do sezony 2022 vtrhnul skvělými výsledky v předsezonních testech. Do úvodní Velké ceny Kataru ale nakonec kvůli zranění z kvalifikace nenastoupil. Na premiéru Velké ceny Indonésie na nové trati Mandalika už byl připraven a předvedl skvělý výkon. Stal se prvním thajským závodníkem, který vyhrál závod v Grand Prix a zapsal se tak do motocyklové historie.

Co se týče asijských motocyklových jezdců, tak nejúspěšnějšími jsou Japonci. Země vycházejícího slunce má nejen vítěze závodů, ale také mistry světa.

Z jezdců jihovýhodní Asie jsou známí spíše Malajci, nejvíce startů má Hafizh Syahrin, který odjel 109 závodů v Moto2 a 37 závodů v MotoGP. Jeho nejlepším výsledkem bylo 2. místo. Z thajských jezdců má na svém kontě nejvíc startů Ratthapark Wilairot, který odjel 49 závodů v kategorii 250cc a 84 závodů v Moto2. Jeho nejlepším výsledkem je 4. místo.

Wilairota nyní Somkiat Chantra překonal a nejen, že v mistrovství světa silničních motocyklů dostal thajskou vlajku poprvé na stupně vítězů, ale rovnou se dostal na stupínek nejvyšší.

administrator

Recent Posts

Estre, Lotterer a Vanthoor potřebují k zisku titulu pouhých pět bodů

Porsche Penske 6 vede už od prvního závodu letošní sezony, jelikož jezdci v Kataru zvítězili.…

14 hodinami ago

Porsche Penske 6 slaví druhé letošní vítězství ve FIA WEC

Lídři šampionátu odjíždějí z Japonska s plným počtem bodů. Estre, Lotterer a Vanthoor ovládli předposlední…

15 hodinami ago

Pepper a Wittmann kritizují Rasta, komisaři ale trest nedali

Tovární jezdec Lamborghini Jordan Pepper reagoval na Reneho Rasta po jejich kolizi v nedělním závodě…

1 týdnem ago

Mercedes se po roce dočkal vítězství v závodě DTM!

Luca Stolz vrací slávu Mercedesu. Němec přivezl značce vítězství na Sachsenringu poté, co startoval jako…

1 týdnem ago

Jack Aitken vítězí na Sachsenringu

Britský pilot Jack Aitken zvítězil na Sachsenringu po startu z pole position. Stupně vítězů doplnili…

1 týdnem ago

Jules Gounon se vrací do WEC pro Fuji

Jules Gounon se vrátí do sestavy hypercarů FIA WEC příští týden pro 6h Fuji, kde…

1 týdnem ago