Moto

Sezona 2022: Koho považovat za favority v Moto2 a Moto3?

Mistrovství světa silničních motocyklů vstupuje do své sezony roku 2022. To se samozřejmě týká také kategorií Moto2 a Moto3. Koho považovat za favority?


Favorité se v motoristickém sportu před začátkem sezony určují těžko. Někdo, s kým se podle předchozích výsledků počítá, nemusí zažívat výsledkově výborný rok, a naopak někdo, kdo je před sezonou spíše podceňován, může zazářit.

Obecně se ale dá říct, že v kategorii Moto2 by mezi ty nejlepší měl opět patřit tým Red Bull KTM Ajo. Tento tým doslova ovládl loňskou sezonu, když získal titul mezi týmy a jejich jezdci skončili v pořadí šampionátu jako první a druhý. Navíc ještě v jezdcích vyhráli titul nováčka roku.

Letos tým nastoupí s kompletně novou dvojicí. Augusto Fernández už je v kategorii Moto2 stálým jezdcem, je to i vítěz závodů. Loni prožil spíše průměrnou sezonu, takže letos v barvách jednoho z nejlepších týmů této kubatury by rád zaútočil na nejvyšší mety.

Jeho týmovým kolegou je úřadující mistr světa Moto3 Pedro Acosta. Acosta zažil neuvěřitelný rok 2021, když jako nováček získal titul šampiona. V Moto3 se tedy moc nezdržoval a po roce a s titulem v kapse povýšil u stejného týmu do Moto2. V předsezonních testech si vedl výborně snad od prvního okamžiku, kdy na motorku sednul. Vypadá to, že v Moto2 bude velmi silný už od své první sezony.

Dobrými časy se v testech předvedl Aron Canet, který změnil barvy a letos bude závodit pro tým Flexbox HP40. Canet stále čeká na vítězství v Moto2 a dá se predikovat, že dříve nebo později nějaké získá.

Mezi širší okruh favoritů by se dali zahrnout oba jezdci týmu Aspar. Jake Dixon závodil pro tento tým v roce 2019, pak působil v týmu Petronas, ten ale na konci loňské sezony ukončil v motocyklovém šampionátu svou činnost. Dixon se tak dohodl na svém návratu do týmu Aspar a v předsezonních testech patřil na čelo pole.

Druhým jezdcem týmu Aspar zůstává Albert Arenas, který by, dle toho, jak se předvedl v testech, mohl zaznamenat výrazné zlepšení v porovnání s loňským rokem.

V Moto2 se letos objeví tři američtí závodníci a dva z nich se v testech umisťovali v Top 10. Joe Roberts zůstává v týmu Italtrans, Cameron Beaubier pokračuje v týmu American Racing a oba by mohli patřit k černým koním letošního ročníku.

Svými výkony v testech zaujal také japonský závodník Ai Ogura. V dobré formě se zdá být Fermín Aldeguer, který bude startovat na motocyklu Boscoscuro týmu Speed Up.

V dobré formě vypadal také Marcel Schrötter, ale během testování se zranil a podstoupil operaci levé ruky. Mnoho času na rekonvalescenci neměl, nicméně v Kataru by se chtěl pokusit startovat.

Pokračující problémy s rukou zkomplikovaly testovací dny také Samovi Lowesovi. To je jeden z nejzkušenějších jezdců v poli. V testech si nevedl zle, ale třetí den testování v Portimau už vynechal. Těžko říct, v jaké situaci se nachází a jak moc by ho případné další problémy mohly ovlivnit.

Lowes má nového týmového kolegu, kterým je Tony Arbolino. Italský jezdec také patřil v testech k těm lepším a mohl by to být další černý kůň této sezony.

Z dalších jezdců, kteří by mohli zabojovat o výsledky v Top 5, jmenujme například Celestina Viettiho či Jorge Navarra, překvapit může Somkiat Chantra.

Ve startovním poli Moto2 najdeme také českého zástupce. Tím je Filip Salač, který má před sebou ve střední kategorii svou debutovou sezonu. Tu si odbude na motocyklu Kalex týmu Gresini Racing. Ve výsledkových listinách předsezonních testů se pohyboval ve druhé desítce. Uvidíme, jak rychle si na novou kategorii zvykne, ale boj o bodované pozice není nemožný.

V kategorii Moto3 se v předsezonních testech výborně ukázali oba jezdci týmu Leopard Racing. Dennis Foggia se bude snažit navázat na své výborné výsledky z loňské sezony, kdy bojoval o titul mistra světa. Jeho novým týmovým kolegou je Tatsuki Suzuki, pro kterého je přestup do nového týmu snahou o jakýsi restart a novou motivací do soubojů o podiové příčky.

Další tým, jehož jezdci by se měli objevovat na předních pozicích, je GasGas Aspar. Izán Guevara byl v testech pravidelně mezi nejlepšími a v závodní sezoně by oproti loňsku mohl zaznamenat významný posun. Jeho týmový kolega Sergio García skončil v testech trochu za očekáváním, ale v sezoně se s ním určitě musí počítat.

Zraky fanoušků se budou upírat také k týmu Red Bull KTM Ajo. Jaume Masia pojede v tomto týmu svou další sezonu a také on se bude chtít zapojit do soubojů o titul. Jeho novým týmovým kolegou je nováček v Moto3 Daniel Holgado, který se loni stal juniorským mistrem světa Moto3. Holgado by mohl zaujmout hned ve své první sezoně.

Výborně se v předsezonních testech předvedl jiný nováček, a sice David Muñoz. Jezdec týmu BOE patřil pravidelně na přední příčky výsledkových listin testů. Nutno ale dodat, že se testovalo na trati, kterou velmi dobře zná. O jeho talentu a schopnostech není pochyb, otázkou ale je, jak se dokáže vyrovnat s nástrahami tratí, které pro něj budou nové.

Navíc si na svou Moto3 premiéru počká, protože je mu 15 let a nemůže ještě v této kategorii závodit. To bude moct až v květnu, kdy oslaví 16. narozeniny. Do té doby ho nahradí Gerard Riu.

Do šampionátu se vrací Ana Carrasco, která bude týmovou kolegyní právě Davida Muñoze. Ana v předsezonních testech sice uzavírala výsledkovou listinu, ale v závodech může být vše nakonec jinak.

V kategorii Moto3 platí více než kde jinde, že o umístění na stupních vítězů může bojovat kdokoliv. Přesto mezi další jezdce, kteří by se dali považovat za favority, zařazujeme zejména dvojici týmu Tech 3 Denize Öncü a Adriána Fernándeze, podle výsledků testů to vypadá, že dobrou formu by mohli mít Andrea Migno, Carlos Tatay nebo Ayumu Sasaki, který pojede na motocyklu Husqvarna.

Česká republika v této kategorii letos své zastoupení nemá.

Sezona MotoGP začíná o tomto víkendu Velkou cenou Kataru.

administrator

Recent Posts

Estre, Lotterer a Vanthoor potřebují k zisku titulu pouhých pět bodů

Porsche Penske 6 vede už od prvního závodu letošní sezony, jelikož jezdci v Kataru zvítězili.…

15 hodinami ago

Porsche Penske 6 slaví druhé letošní vítězství ve FIA WEC

Lídři šampionátu odjíždějí z Japonska s plným počtem bodů. Estre, Lotterer a Vanthoor ovládli předposlední…

15 hodinami ago

Pepper a Wittmann kritizují Rasta, komisaři ale trest nedali

Tovární jezdec Lamborghini Jordan Pepper reagoval na Reneho Rasta po jejich kolizi v nedělním závodě…

1 týdnem ago

Mercedes se po roce dočkal vítězství v závodě DTM!

Luca Stolz vrací slávu Mercedesu. Němec přivezl značce vítězství na Sachsenringu poté, co startoval jako…

1 týdnem ago

Jack Aitken vítězí na Sachsenringu

Britský pilot Jack Aitken zvítězil na Sachsenringu po startu z pole position. Stupně vítězů doplnili…

1 týdnem ago

Jules Gounon se vrací do WEC pro Fuji

Jules Gounon se vrátí do sestavy hypercarů FIA WEC příští týden pro 6h Fuji, kde…

1 týdnem ago