Moto

Razgatlioglu vstupuje do WSBK sezony 2022 jako obhájce titulu

Další superbiková sezona se blíží a turecký závodník Toprak Razgatlioglu do ní vstupuje jako obhájce titulu mistra světa.


Sezona 2022 v mistrovství světa superbike se výrazně přiblížila. První závody na jezdce čekají během druhého dubnového víkendu na španělském okruhu Motorland Aragón. V letošní sezoně nebude chybět ani český závodní víkend v Mostě, kde se bude závodit na konci července.

Jako obhájce titulu vstupuje do nové sezony Toprak Razgatlioglu. Jezdec týmu Pata Yamaha pojede letos s číslem 1 na své kapotě. Jeho cílem je bojovat o vítězství v každém závodě. Vzhledem k jeho nedávné formě k tomu rozhodně má dobře našlápnuto. Navíc v předsezonních testech se mu dařilo a zajížděl dobré časy jak na suché trati, tak také na mokré trati, i když v těchto podmínkách míval v minulosti potíže.

Razgatlioglův týmový kolega zůstává stejný jako loni, opět jím je Andrea Locatelli. Ital pojede svou druhou sezonu v kategorii superbike a tím pádem má větší ambice než v minulé sezoně. Rád by se dál zlepšoval a chtěl by se pokusit bojovat o vítězství v závodech.

Mezi jezdce na špičce by měli letos opět patřit oba jezdci továrního týmu Kawasaki Jonathan Rea a Alex Lowes. Jonathan Rea se po dlouhé době vrací k závodnímu číslu 65, ale doufá, že ono speciální číslo 1 si letos vybojuje zpátky. Alex Lowes by se rád vrátil na přední pozice.

V předsezonních testech zajížděl skvělé časy Álvaro Bautista, který se od letošní sezony vrací do týmu Aruba it. Racing-Ducati. Španělský jezdec by tedy mohl být černým koněm sezony 2022. V týmu jako jeho týmový kolega pojede Michael Ruben Rinaldi, který doufá ve zlepšení v porovnání s loňskou sezonou.

Černým koněm šampionátu by mohl být také Scott Redding, který bude v letošním roce hájit barvy továrního týmu BMW. Pro Reddinga je to nová éra a nová svěží šance v jeho závodní kariéře. Druhým jezdcem týmu BMW je Michael van der Mark, který se ale před sezonou potýká se zdravotními problémy.

Nizozemský závodník si totiž při tréninku zlomil pravou nohu a nyní ji má v sádře. Není jasné, jak dlouho bude jeho rekonvalescence trvat a jestli stihne úvodní závodní víkend sezony.

S kompletně novou závodní dvojicí se letos představí tým HRC. Honda letos vsadila na dva talentované jezdce, kteří mají zkušenosti z paddocku Grand Prix, zejména z kategorie Moto2. Jak Xavi Vierge, tak Iker Lecuona by mohli zajímavě zamíchat výsledky. Oba jsou velmi natěšení a motivovaní. Vierge se ale před sezonou potýká s problémy se zlomeným žebrem. Toto zranění si přivodil po pádu v předsezonních testech.

Dalším jezdcem, který by mohl být považován za černého koně, je Garrett Gerloff z týmu GRT Yamaha. Americký závodník se předvedl dobrými výsledky v testech a rád by na své výkony navázal také v závodní sezoně. S Gerloffem se v týmu stejně jako loni objeví Kohta Nozane.

Kromě týmu GRT Yamaha se v šampionátu letos objeví také celá řada dalších soukromých týmů, ve kterých můžeme najít zajímavé jezdce.

V týmu Puccetti se představí Lucas Mahias, který by také mohl patřit k jezdcům na čelních pozicích. V týmu Pedercini se objeví Loris Cresson. Z dalších týmů s motocyklem Kawasaki se objeví Orelac Racing, pro který bude závodit český jezdec Oliver König.

Na Ducati týmu GoEleven se objeví Philipp Oettl, další Ducati, tentokrát v týmu Barni, bude pilotovat Luca Bernardi. V poli WSBK bude opět také Axel Bassani, který se představí v barvách týmu Motocorsa.

Kromě hlavního týmu bude mít BMW v poli ještě tým Bonovo Action, ve kterém budou závodit zkušení jezdci Eugene Laverty a Loris Baz. Tihle dva závodníci by také mohli patřit k černým koním letošního ročníku.

V týmu MIE Honda bude závodit Leandro Mercado, jeho novým týmovým kolegou se stane Hafizh Syahrin, který přichází ze šampionátu MotoGP, a oba jezdci mají před touto sezonou velká očekávání.

S Yamahou v rodinném týmu Gil Motor Sport-Yamaha se představí Christophe Ponsson a v týmu Yamaha Motoxracing byl ohlášen Isaac Viñales. Krátce před začátkem sezony však tento tým oznámil jako svého jezdce Roberta Tamburiniho a dle dostupných informací zatím není jasné, zda došlo k výměně závodníka nebo barvy týmu budou hájit dva jezdci.

Každý závodní víkend kategorie superbike se skládá ze dvou hlavních závodů a závodu Superpole. Šampionát začne o víkendu 8. až 10. dubna ve španělském Aragónu, jezdci dále navštíví Assen, Estoril, Misano, Donington Park, Most, Magny-Cours, Barcelonu, Algarve a v říjnu se přesunou do Argentiny na okruh San Juan. Následovat bude Mandalika v Indonésii. Nejasný je zatím osud závodního víkendu na australském Phillip Islandu.

administrator

Recent Posts

Valentino Rossi vyhrává v Misanu!

GT World Challenge zamířilo do italského Misana, kde se z vítězství v obou závodech radovala…

2 dny ago

Ferrari podalo protest na výsledky závodu 6H Spa

Tým Ferrari AF Corse podal protest proti rozhodnutím sportovních komisařů, že závod bude restartován po…

6 dny ago

Hertz Team Jota vítězí v prodlouženém závodě ve Spa

Dvoučlenná posádka týmu Herzt Team Jota, Callum Ilott a Will Stevens, si připisují vítězství ve…

1 týdnem ago

Mick Schumacher: Eau Rouge není zatáčka ve formuli 1, ale v Hypercars rozhodně ano

Mick Schumacher letos jezdí v kategorii Hypercars ve WEC s vozem Alpine. Ve Spa absolvoval…

1 týdnem ago

Naše tempo je ve Spa stejné jako v Imole a Kataru, říká Kvyat

Dojmy pilotů po kvalifikaci na šestihodinový závod ve Spa se liší, Toyota se svým tempem…

1 týdnem ago

Ferrari AF Corse s číslem 50 přichází o svou pole position, první je nakonec Porsche

Hypercar Ferrari s číslem 50 získalo pole position do šesti-hodinového závodu ve Spa, avšak bylo…

1 týdnem ago