Moto

Moto3 vstupuje do své druhé dekády

Nejnižší kategorie mistrovství světa silničních motocyklů, Moto3, má za sebou prvních 10 let své existence. Za tuto dobu titul mistra světa získalo 10 různých závodníků a zrodila se řada sportovních hvězd.


O uplynulém víkendu se jela první Velká cena sezony 2022, takže kategorie Moto3 zahájila svou jedenáctou sezonu jako součást šampionátu Grand Prix. První závod se jel 8. dubna 2012.

Kategorie Moto3 nahradila kubaturu 125cc, která byla součástí MotoGP po řadu let. V Moto3 závodí jednoválcové čtyřtaktní motocykly o objemu 250cc. Minimální věk pro vstup do šampionátu je 16 let, nicméně od příští sezony bude tato hranice zvýšena na 18 let.

Za uplynulých 10 let své existence dokázalo v kategorii Moto3 získat vítězství 44 různých závodníků. Nejvíc vítězství získal Romano Fenati, který jich má k dnešnímu dni 13. Za ním následují Joan Mir s 11 výhrami a Luis Salom, který vyhrál 9krát.

Historicky prvním vítězem závodu Moto3 je Maverick Viñales, který vyhrál úvodní závod sezony 2012, kterým byla Velká cena Kataru.

Nejmladším vítězem závodu Moto3 je Can Öncü, který vyhrál ve Valencii v roce 2018, když mu bylo 15 let a 115 dní. Vzhledem k tomu, že se věková hranice bude měnit, tak tento rekord pravděpodobně jen tak někdo nepřekoná.

Největší počet umístění na stupních vítězů v Moto3 má na svém kontě také Romano Fenati. Italský jezdec stál na podiu v nejnižší kategorii 29krát. Za ním v této statistice následují Enea Bastianini s 24 podiovými úspěchy a Alex Rins, který získal 23 umístění na stupních vítězů.

Celkem se na stupně vítězů za uplynulých 10 sezon dokázalo probojovat 63 různých jezdců.

Z pole position v uplynulé dekádě startoval nejčastěji Jorge Martín, který získal 20 startů z prvního místa na roštu. Ze 13 pole position se radoval Alex Rins, 9krát z pole position startovali shodně Enea Bastianini a Niccolò Antonelli.

Celkem získalo pole position v Moto3 mezi lety 2012 a 2021 44 jezdců.

Nejvíce startů v Moto3 měl John McPhee, který se dostal do 164 závodů. Jelikož Brit v této kategorii i nadále pokračuje, tak se tohle číslo bude zvyšovat.

Za uplynulých 10 let slavilo titul mistra světa Moto3 10 různých závodníků. Je to dáno tím, že mistr světa Moto3 většinou následující rok zamíří do vyšší kategorie, takže trůn pro toho nejlepšího zůstane volný.

Prvním mistrem světa Moto3 se v roce 2012 stal Sandro Cortese. Následovali Maverick Viñales, Alex Márquez, Danny Kent, Brad Binder, Joan Mir, Jorge Martín, Lorenzo Dalla Porta, Albert Arenas a Pedro Acosta. Loňský mistr světa Acosta se zároveň stal prvním nováčkem, který ve své debutové sezoně získal mistrovský titul, a také se stal ve věku 17 let a 166 dní nejmladším mistrem světa Moto3.

Během uplynulé dekády se toho v závodních víkendech Moto3 stalo hodně a je nemožné to vše shrnout do jednoho článku. Každý fanoušek, který závody Moto3 sleduje, si jistě vzpomene na momenty, které sám považuje za zajímavé či mimořádné.

Další mimořádné momenty jistě přijdou v nadcházejícím období. Šampionát Moto3 totiž právě vstoupil do své druhé dekády.

administrator

Recent Posts

Estre, Lotterer a Vanthoor potřebují k zisku titulu pouhých pět bodů

Porsche Penske 6 vede už od prvního závodu letošní sezony, jelikož jezdci v Kataru zvítězili.…

14 hodinami ago

Porsche Penske 6 slaví druhé letošní vítězství ve FIA WEC

Lídři šampionátu odjíždějí z Japonska s plným počtem bodů. Estre, Lotterer a Vanthoor ovládli předposlední…

15 hodinami ago

Pepper a Wittmann kritizují Rasta, komisaři ale trest nedali

Tovární jezdec Lamborghini Jordan Pepper reagoval na Reneho Rasta po jejich kolizi v nedělním závodě…

1 týdnem ago

Mercedes se po roce dočkal vítězství v závodě DTM!

Luca Stolz vrací slávu Mercedesu. Němec přivezl značce vítězství na Sachsenringu poté, co startoval jako…

1 týdnem ago

Jack Aitken vítězí na Sachsenringu

Britský pilot Jack Aitken zvítězil na Sachsenringu po startu z pole position. Stupně vítězů doplnili…

1 týdnem ago

Jules Gounon se vrací do WEC pro Fuji

Jules Gounon se vrátí do sestavy hypercarů FIA WEC příští týden pro 6h Fuji, kde…

1 týdnem ago