Moto

Třináct nováčků v Moto3 v sezoně 2022! Kdo z nich by mohl zazářit?

Sezona 2022 v mistrovství světa silničních motocyklů už se nezadržitelně blíží, vše se rozběhne už za dva týdny. V nejnižší kategorii Moto3 došlo pro tuto sezonu k jezdeckým změnám, do šampionátu přišlo 13 nováčků! Kdo z nich by mohl zazářit? Představme si je!


Ve startovní listině Moto3 na sezonu 2022 je 30 jezdců, takže téměř polovina z nich jsou nováčci. To je velmi zajímavá statistika. Je tedy vidět, že nejnižší kategorie v mistrovství světa se omlazuje, když šanci dostávají nadějní talentovaní závodníci.

V mistrovském týmu Red Bull KTM Ajo se objeví Daniel Holgado, což je loňský juniorský mistr světa Moto3. Titul ale získal v barvách týmu Aspar.

Svůj Moto3 debut v mistrovství světa si odbyl už loni, když se objevil ve třech závodních víkendech Grand Prix. Svůj první víkend zažil v Katalánsku, kde v týmu CIP nahrazoval zraněného Maximiliana Koflera a kde dojel do cíle na 15. místě, takže ve svém prvním závodě hned dokázal bodovat.

Poté závodil v barvách týmu Ajo na okruzích Misano a Algarve, kde nahrazoval Denize Öncü, který měl zákaz startů po incidentu v Americe. V Misanu Španěl skončil 20., v Algarve získal 13. místo. Tento rok na něj čeká jeho první kompletní sezona v Moto3 a jeho předešlé výsledky naznačují, že by se rychle mohl zařadit mezi ty nejlepší.

Dalším talentovaným španělským závodníkem je Iván Ortolá. Byl to právě on, kdo s Danim Holgadem loni prohrál souboj o titul v juniorském šampionátu Moto3. Zároveň také s Holgadem prohrál souboj o pořadí v Red Bull Rookies Cupu, když byl čtvrtý a Holgado skončil celkově třetí.

Letos bude Ortolá hájit barvy týmu MTA, který nově vstupuje do šampionátu Grand Prix. Právě v tomto týmu mladý Španěl závodil loni v šampionátu CEV Moto3.

Do Moto3 letos zasáhne i druhý muž pořadí Red Bull Rookies Cupu z loňské sezony, David Muñoz. A jedná se tedy o dalšího španělského talentovaného jezdce, který do Grand Prix přichází.

Podobně jako Holgado a Ortolá, také Muñoz slavil úspěchy nejen v Rookies Cupu, ale také v juniorském šampionátu Moto3. V loňském roce skončil na celkové třetí příčce, když prohrál s jezdci již výše zmíněnými.

Muñoz bude v sezoně 2022 hájit barvy týmu BOE. Kvůli svému nízkému věku ale nebude moct závodit v první třetině sezony. Své 16. narozeniny totiž oslaví až v polovině května, do té doby se nesmí na rošt Moto3 postavit. Tým BOE již oznámil, že ho v úvodu sezony zastoupí Gerard Riu.

Gerard Riu je dalším jezdcem, kterého můžeme počítat mezi nováčky, i když pravděpodobně celou sezonu 2022 nakonec neodjede. Již 22letý španělský závodník se dlouhodobě pohybuje v šampionátu FIM CEV Repsol (který se letos přejmenovává na Junior GP). V posledních pěti letech závodil v juniorském mistrovství světa Moto3, ovšem bez výraznějších úspěchů.

Nejlepší sezonu v CEV Moto3 zažil v roce 2020, když se jednou probojoval na stupně vítězů a celkově skončil na osmém místě.

Do Moto3 vstupuje také brazilský závodník Diogo Moreira. O jeho vstupu do Grand Prix se spekulovalo již před pár lety, jelikož byl velmi nadějným jezdcem akademie Estrelly Galicie. Jenomže tým Estrella Galicia ukončil svou činnost v Moto3, takže se Moreirova cesta do Moto3 trochu zkomplikovala.

Nicméně, nyní přichází jeho šance. V sezoně 2022 ho uvidíme v barvách dalšího nového týmu v Moto3, MT Helmets-MSI.

Podobně jako ostatní jezdci, také Moreira se do Moto3 probojoval přes Rookies Cup a přes šampionát CEV. V roce 2019 dokonce vyhrál závod v kategorii European Talent Cup. Loni skončil v juniorském šampionátu Moto3 na jedenáctém místě. Zároveň byl v loňské sezoně na pátém místě v Rookies Cupu.

S dvojicí nováčků se představí tým Avintia, i když oba jezdci už si závodění v Grand Prix vyzkoušeli.

Elia Bartolini je jezdec akademie VR46 a v loňském roce jel několik závodů na divokou kartu. Vlastně, svůj Grand Prix debut si odbyl už v sezoně 2019, když startoval na okruhu v Misanu. Tam hned vybojoval svůj první bod.

V roce 2021 jel pro tým Akademie VR46 v Moto3 na divokou kartu závody v Mugellu a Misanu, k tomu ještě přidal několik závodů v týmu Avintia, kde nejprve nahrazoval zraněného Carlose Tataye, poté zaskočil za zraněného Niccola Antonelliho. Bartoliniho nejlepším výsledkem bylo 12. místo ze závodu na Sachsenringu.

Kromě toho slavil Bartolini velký úspěch v italském šampionátu CIV, kde v kategorii Moto3 loni získal titul.

Bartoliniho týmovým kolegou bude Matteo Bertelle. Bude to velmi zajímavá dvojice, jelikož Bertelle loni prohrál právě s Bartolinim souboj o titul v Moto3 italského šampionátu CIV.

Kromě CIV prošel Bertelle také šampionátem CEV a v posledních třech letech se objevoval v Rookies Cupu. Ve všech sezonách Rookies Cupu se mu dařilo. Největší úspěch zaznamenal loni, když dokázal vyhrát závod na Sachsenringu a v celkovém pořadí mu patřilo sedmé místo.

Loni si také vyzkoušel závodit v Grand Prix, když nastoupil na divokou kartu v barvách akademie VR46 do Velké ceny San Marina. Tam bral v závodě 18. místo.

Dalším jezdcem, který zná prostředí Grand Prix, ale příští rok ho čeká první kompletní sezona, je Joel Kelso.

Mladý Australan bude závodit pro tým CIP, ve kterém se objevil již v loňském roce. Loni závodil v Moto3 ve čtyřech Velkých cenách a jeho nejlepším výsledkem bylo 14. místo ze závodu v portugalském Algarve.

V minulých sezonách závodil Kelso v juniorském šampionátu Moto3. V loňské sezoně se mu dařilo, když v CEV Moto3 vyhrál tři závody a v šampionátu získal celkové čtvrté místo.

Italský jezdec Alberto Surra loni ve druhé polovině sezony naskočil do týmu Snipers a v tomto týmu pojede také v letošní sezoně.

V kategorii Moto3 už tak měl poměrně hodně času na zvyknutí si. Loni bodoval pouze jednou, v Algarve skončil na 15. pozici. Alberto Surra se v minulosti pohyboval v italském šampionátu CIV a ve druhé polovině loňského roku ho do své akademie přijal Valentino Rossi.

Do šampionátu Moto3 vstupuje tým britského talentového poháru, který bude soutěžit pod názvem VisionTrack Racing. V jeho barvách budou závodit dva britští nováčci.

Scott Ogden je jezdec, který v sezoně 2019 vyhrál titul v poháru British Talent. Loni skončil na konečném 14. místě v Rookies Cupu, objevil se také v juniorském mistrovství světa Moto3, kde loni v barvách týmu Aspar vyhrál jeden závod a celkově skončil na šestém místě.

Jeho týmovým kolegou bude Joshua Whatley. Také Whatley prošel přes British Talent Cup, kde byl v roce 2018 na čtvrtém místě, a závodil i v juniorském šampionátu Moto3. Loni skončil Whatley v CEV Moto3 ve velké konkurenci na konečném 19. místě.

Dalším týmem, který letos vsadí na dva nováčky, je Honda Team Asia. Ten totiž angažoval jako své jezdce Taiya Furusata z Japonska a Maria Ajiho z Indonésie.

Mario Aji, přezdívaný jako SuperMario, je ve fanouškovské obci poměrně populárním jezdcem už teď. V roce 2019 skončil pátý v asijském talentovém poháru, zároveň byl 16. v Rookies Cupu.

V roce 2020 byl v Rookies Cupu 11., loni skončil celkově 16. Aji závodil také v juniorském šampionátu Moto3. Loni získal konečné 12. místo. Kromě toho si Aji loni vyzkoušel jeden závod v Grand Prix, v kategorii Moto3 byl v závodě v Misanu na 21. místě.

Taiyo Furusato v roce 2021 vyhrál titul v šampionátu Asia Talent Cup. Postoupil pak do Rookies Cupu, kde hned vyhrál první závod, do kterého startoval. Později už se mu v sezoně tak nedařilo a nakonec v tomto poháru získal celkové 11. místo.

Bude tedy velmi zajímavé sledovat, který z těchto mladíků získá titul nejlepšího nováčka roku. Zároveň bude zajímavé pozorovat, zda někdo z nich dokáže napodobit neuvěřitelný úspěch Pedra Acosty z loňského roku, který získal titul mistra světa ve své první sezoně v Grand Prix.

administrator

Recent Posts

Estre, Lotterer a Vanthoor potřebují k zisku titulu pouhých pět bodů

Porsche Penske 6 vede už od prvního závodu letošní sezony, jelikož jezdci v Kataru zvítězili.…

3 dny ago

Porsche Penske 6 slaví druhé letošní vítězství ve FIA WEC

Lídři šampionátu odjíždějí z Japonska s plným počtem bodů. Estre, Lotterer a Vanthoor ovládli předposlední…

3 dny ago

Pepper a Wittmann kritizují Rasta, komisaři ale trest nedali

Tovární jezdec Lamborghini Jordan Pepper reagoval na Reneho Rasta po jejich kolizi v nedělním závodě…

1 týdnem ago

Mercedes se po roce dočkal vítězství v závodě DTM!

Luca Stolz vrací slávu Mercedesu. Němec přivezl značce vítězství na Sachsenringu poté, co startoval jako…

2 týdny ago

Jack Aitken vítězí na Sachsenringu

Britský pilot Jack Aitken zvítězil na Sachsenringu po startu z pole position. Stupně vítězů doplnili…

2 týdny ago

Jules Gounon se vrací do WEC pro Fuji

Jules Gounon se vrátí do sestavy hypercarů FIA WEC příští týden pro 6h Fuji, kde…

2 týdny ago