Moto

Toprak Razgatlioglu by rád vstoupil do továrního týmu Yamahy v MotoGP

O tom, že by se letošní mistr světa superbike Toprak Razgatlioglu mohl v budoucnu přesunout do šampionátu MotoGP, se v médiích už nějaký čas hovoří. Jeho manažer Kenan Sofuoglu se k tomuto tématu nedávno vyjádřil.


Ještě před několika měsíci to vypadalo, že by fanoušci mohli Topraka Razgatliogla vidět v MotoGP už v nadcházející sezoně 2022. Údajně ho totiž kontaktoval tým WithU RNF Yamaha (bývalý tým Petronas), ten se ale nakonec dohodl s Darrynem Binderem.

Toprak Razgatlioglu se navíc už dávno zařekl, že do MotoGP nepůjde dřív než poté, co získá titul v šampionátu superbiků. To se mu nakonec v roce 2021 opravdu povedlo, ale tou dobou už byla místa v MotoGP pro další sezonu obsazená.

Nyní to vypadá, že by se Razgatlioglu mohl jako stálý jezdec objevit v MotoGP v roce 2023, i přesto, že je do tohoto roku pod smlouvou u týmu Pata Yamaha WSBK.

Jeho manažer Kenan Sofuoglu se nedávno na toto téma rozpovídal v rozhovoru pro web speedweek.com. Sofuoglu řekl, že případný Razgatlioglův přestup do MotoGP je ovlivněn mnoha faktory.

Navíc, pokud by Razgatlioglu přešel do týmu Yamahy v MotoGP, tak by ho Sofuoglu rád viděl u továrního týmu, tedy u týmu Monster Energy Yamaha.

„I kdyby nám Yamaha nabídla místo v továrním týmu, tak to není jisté. Ohledně Toprakovy kariéry budu velmi opatrný. Nechci udělat žádnou chybu, abych tím zničil jeho dobré pocity,“ uvedl Kenan Sofuoglu.

„V současnosti si velmi užívá závodění, a to mu nechci zničit. Razlan Razali (pozn. šéf týmu RNF Yamaha) už se nás několikrát dotazoval na další sezonu, ale my nemáme zájem,“ pokračoval Sofuoglu.

„Ujasnil jsem si s ním, že budeme zvažovat pouze nabídku od továrního týmu. Nebudeme závodit ani pro B tým, ale jenom pro tovární tým.“

Dostat se do továrního týmu Yamahy v MotoGP ale může být problém. Franco Morbidelli má smlouvu až do konce roku 2023 a Yamaha by si ve svém továrním týmu také ráda udržela úřadujícího mistra světa Fabia Quartarara.

Nicméně, Toprak Razgatlioglu by si měl motocykl Yamaha M1 vyzkoušet během letošních předsezonních testů. Původně bylo potvrzeno, že si turecký závodník vyzkouší motocykl MotoGP během soukromého testu. Kenan Sofuoglu však nedávno nevyvrátil spekulace, že by se Razgatlioglu mohl na Yamaze objevit během některého z oficiálních předsezonních testů MotoGP.

„Plánujeme soukromý test a možná bychom se také mohli zúčastnit oficiálního testu, pokud načasování sedí našemu kalendáři,“ řekl Sofuoglu.

„Ještě jsem nic nepotvrdil, ale předpokládám, že Toprak bude tuto zimu na motocyklu MotoGP.“

Razgatlioglu by se mohl objevit při testech MotoGP v Sepangu nebo na okruhu Mandalika. Oba testy se konají na začátku února.

administrator

Recent Posts

Estre, Lotterer a Vanthoor potřebují k zisku titulu pouhých pět bodů

Porsche Penske 6 vede už od prvního závodu letošní sezony, jelikož jezdci v Kataru zvítězili.…

15 hodinami ago

Porsche Penske 6 slaví druhé letošní vítězství ve FIA WEC

Lídři šampionátu odjíždějí z Japonska s plným počtem bodů. Estre, Lotterer a Vanthoor ovládli předposlední…

15 hodinami ago

Pepper a Wittmann kritizují Rasta, komisaři ale trest nedali

Tovární jezdec Lamborghini Jordan Pepper reagoval na Reneho Rasta po jejich kolizi v nedělním závodě…

1 týdnem ago

Mercedes se po roce dočkal vítězství v závodě DTM!

Luca Stolz vrací slávu Mercedesu. Němec přivezl značce vítězství na Sachsenringu poté, co startoval jako…

1 týdnem ago

Jack Aitken vítězí na Sachsenringu

Britský pilot Jack Aitken zvítězil na Sachsenringu po startu z pole position. Stupně vítězů doplnili…

1 týdnem ago

Jules Gounon se vrací do WEC pro Fuji

Jules Gounon se vrátí do sestavy hypercarů FIA WEC příští týden pro 6h Fuji, kde…

1 týdnem ago