Moto

Oliver König stálým jezdcem WSBK!

Po několika letech bude mít Česká republika opět svého zástupce v hlavní kategorii Superbike v mistrovství světa. Oliver König podepsal smlouvu s týmem Orelac.


Oliver König pojede v roce 2022 v šampionátu WSBK v kategorii Superbike na motocyklu Kawasaki týmu Orelac Racing VerdNatura.

Český jezdec tak bude nejmladším závodníkem v poli, krátce před začátkem sezony oslaví teprve 20. narozeniny. Zároveň se také stává prvním jezdcem, který skáče z kategorie WSSP300 rovnou do kategorie WSBK.

Česká republika tak bude mít v hlavní kategorii Superbike své zastoupení a stane se tak poprvé od roku 2018, kdy byl stálým závodníkem v poli Ondřej Ježek.

König si závodění na motocyklu Superbike vyzkoušel už loni v závěru sezony, když startoval v Indonésii v týmu Pedercini. V náročných povětrnostních podmínkách se mu příliš nevedlo, v prvním závodě nedojel do cíle a do druhého nenastoupil.

Nyní dostává šanci předvést svůj talent.

„Co k tomu můžu říct? Je to splněný sen!“ uvedl König pro oficiální stránky WSBK.

„Stále nemůžu uvěřit, že jsem tento krok opravdu udělal. Jsem velmi šťastný, protože v Indonésii, v závodním víkendu, ve kterém to nebylo dobré, ani zábavné, všichni věděli, že jsem spadl. Moje ztráta nebyla velká, na to, že jsem jel ve WSBK poprvé. Všechno pro mě bylo nové.“

„Z této smlouvy a z tohoto přestupu mám velkou radost. Jediné, co můžu říct, je, že jsem šťastný. Děkuji týmu Orelac a všem, kteří mi věřili, a doufám, že letos se mi bude dařit a dokážu udělat nějaký pokrok,“ pokračoval český jezdec.

„Letošní sezona bude o učení, jak závodit na této motorce, jak pracovat na motorce a jak pracovat v týmu. Nemůžu se dočkat prvního testu a také prvního závodu. Jsem velmi šťastný a nadšený do sezony. Děkuji týmu Orelac a hlavně José Calerovi, protože už nyní se cítím jako součást této rodiny. Potkali jsme se ve Valencii jeden večer a proběhlo to velmi dobře. Jsem spokojený a nemůžu se dočkat, až s týmem začnu pracovat. Je to nová éra mého života a bude to velká změna. Nyní je čas na to, abych se na tuto změnu připravil jak nejlépe dovedu.“

Také majitel týmu José Calero je s vývojem situace spokojený.

„Náš tým byl sestaven nedávno jako nástroj pro hledání mladých mezinárodních talentů a Oliver je jedním z nich. Věříme jeho závodním kvalitám a budeme pracovat tak, aby získal zkušenosti a aby byl v každém závodě silnější. Musí doširoka otevřít své oči a naslouchat. Také si to ale musí užít, což je důležité,“ řekl José Calero.

Součástí závodního kalendáře WSBK je pro rok 2022 také závodní víkend v Mostě. Čeští fanoušci tak jistě budou potěšeni, že budou moct v hlavní kategorii fandit českému jezdci. Víkend v Mostě je naplánován na 29. až 31. července.

administrator

Recent Posts

Ferrari podalo protest na výsledky závodu 6H Spa

Tým Ferrari AF Corse podal protest proti rozhodnutím sportovních komisařů, že závod bude restartován po…

3 dny ago

Hertz Team Jota vítězí v prodlouženém závodě ve Spa

Dvoučlenná posádka týmu Herzt Team Jota, Callum Ilott a Will Stevens, si připisují vítězství ve…

5 dny ago

Mick Schumacher: Eau Rouge není zatáčka ve formuli 1, ale v Hypercars rozhodně ano

Mick Schumacher letos jezdí v kategorii Hypercars ve WEC s vozem Alpine. Ve Spa absolvoval…

6 dny ago

Naše tempo je ve Spa stejné jako v Imole a Kataru, říká Kvyat

Dojmy pilotů po kvalifikaci na šestihodinový závod ve Spa se liší, Toyota se svým tempem…

6 dny ago

Ferrari AF Corse s číslem 50 přichází o svou pole position, první je nakonec Porsche

Hypercar Ferrari s číslem 50 získalo pole position do šesti-hodinového závodu ve Spa, avšak bylo…

6 dny ago

Vettelův start ve WEC s Porsche Penske není vyloučen

Sebastian Vettel testoval Hypercar Porsche, Porsche 963 LMDh, minulý měsíc v Aragonu. Spekulace o jeho…

7 dny ago