Formule

Šest pilotů formule 2 naskočilo do F1

V úterý usedlo několik jezdců, kteří nezávodí v f1, do monopostů formule 1 v rámci tzv. young driver tests. 6 pilotů z formule 2 se tak tedy posadilo do svých vysněných sedaček, aby si vyzkoušeli pár kol na okruhu v Yas Marina.


Všech 10 týmů mělo v provozu alespoň jeden monopost. Každá stáj prováděla závěrečný test se svými vozy na letošních třinácti-palcových pneumatikách pro nové piloty. 

Letošní šampion formule 2, Oscar Piastri, usedl do monopostu Alpine. Příští rok bude rezervním polotem onoho týmu. 

,,Byl to velmi zvláštní, první den ve vozech pro rok 2021, což byl pěkný krok kupředu oproti vozům F1 2018,” řekl Oscar.

„Plán stintů byl hodně smíšený, ráno jsme udělali docela dost věcí v nastavení, což bylo fajn, mám pocit, že jsem se dostal do tempa docela rychle. Je fajn, že mi v tom tým věří.

Odpoledne jsme udělali nějaké věci pro jezdce, delší jízdy s větším množstvím paliva a pak jsme den zakončili také nějakou kvalifikací (simulací). Dnes jsme toho dosáhli opravu hodně.”

Robert Shwartzman, letošní vicemistr formule 2 usedl rovnou do dvou různých monopostů. První testovací den testoval pro tým Ferrari, ten druhý si vyzkoušel auto týmu Haasu. Na příští rok Shwartzman ještě žádné plány neoznámil, ale už bylo víme, že se formule 2 týkat nebudou. 

Liam Lawson a Jüri Vips, jakožto junioři Red Bullu také byli součástí těchto testů. Liam Lawson testoval s vozem Alpha Tauri a Jüri Vips s vozem Red Bullu, po boku letošního šampiona formule 1, který ve stejném stintu testoval osmnácti-palcové pneumatiky. 

„Už nějakou dobu jsem se na tento test těšil, je to privilegium řídit vůz formule 1, ještě více ten mistrovský. Trvalo mi nějakou dobu, než jsem si zvykl na rychlost RB16B, protože tempo je prostě šílené, ale pak je to jako každé jiné auto, stačí si na to zvyknout a dělat svou práci.”

Guanyu Zhou byl již minulý měsíc oznámen jako pilot Alfy Romeo pro rok 2022 a dnes poprvé usedl do jejich auta. Mladý číňan se do auta posadí i druhý testovací den, ale to už v rámci testování osmnácti-palcových pneumatik. 

Jako posledním jezdcem F2, který se zúčastnil juniorských testů, je Logan Sargeant. Americký jezdec, který bude závodit v šampionátu F2 za Carlin v příštím roce.  Do Williams Driver Academy se připojil teprve v listopadu a dnes už měl svůj debut ve formuli 1. 

„Jak úžasné to bylo? Pravděpodobně nejlepší den mé závodní kariéry, to je jisté,“ řekl Sargeant. „Bylo to všechno, co jsem očekával a mnohem víc. Bylo to úžasné.

Nejprve se snažte cítit se co nejpohodlněji (je to možné) – poté se dáte do toho. Měl jsem pocit, že jsem se přizpůsobil množství síly docela rychle. Myslím, že to, co trvalo trochu déle a vyžadovalo více kol na přizpůsobení, byla přilnavost a přítlak. V prvním kole si říkáte: ‚Páni, tahle věc má pořádnou sílu‘.”

Tereza Černá

Recent Posts

Ferrari podalo protest na výsledky závodu 6H Spa

Tým Ferrari AF Corse podal protest proti rozhodnutím sportovních komisařů, že závod bude restartován po…

21 hodinami ago

Hertz Team Jota vítězí v prodlouženém závodě ve Spa

Dvoučlenná posádka týmu Herzt Team Jota, Callum Ilott a Will Stevens, si připisují vítězství ve…

3 dny ago

Mick Schumacher: Eau Rouge není zatáčka ve formuli 1, ale v Hypercars rozhodně ano

Mick Schumacher letos jezdí v kategorii Hypercars ve WEC s vozem Alpine. Ve Spa absolvoval…

4 dny ago

Naše tempo je ve Spa stejné jako v Imole a Kataru, říká Kvyat

Dojmy pilotů po kvalifikaci na šestihodinový závod ve Spa se liší, Toyota se svým tempem…

4 dny ago

Ferrari AF Corse s číslem 50 přichází o svou pole position, první je nakonec Porsche

Hypercar Ferrari s číslem 50 získalo pole position do šesti-hodinového závodu ve Spa, avšak bylo…

4 dny ago

Vettelův start ve WEC s Porsche Penske není vyloučen

Sebastian Vettel testoval Hypercar Porsche, Porsche 963 LMDh, minulý měsíc v Aragonu. Spekulace o jeho…

5 dny ago