Novinky - formule

Liam Lawson poprvé vyzkoušel monopost formule 1

Dnes už bývalý závodník DTM dostal příležitost, o které rozhodně snil už od dětství. Junior Red Bullu poprvé usedl do monopostu formule 1 týmu AlphaTauri.


Testování není jen tak náhodné, protože Lawson bude podle slov poradce Red Bullu Dr. Helmuta Marka i jezdit příští rok během pátečních tréninků formule 1.

“Kiwi driver” kromě DTM startoval letos i ve formuli 2 pro tým Hitech, přičemž si připsal vítězství hned ve svém prvním závodě zde. Vyhrál také v Monaku, ale poté byl vyloučen.

Lawson měl ale dnes určitě velký důvod k úsměvu, protože absolvoval svůj debut s týmem formule 1. Celková druhá pozice a 125 kol na kontě, to jsou základní čísla po prvním dni.

,,Úžasný den, je neuvěřitelné, jak neuvěřitelně rychlá tato auta jsou. Samozřejmě jsem už na simulátoru jezdil, a když jsem tam, vždy si říkám, že není možné, aby auto mohlo být ve skutečnosti tak rychlé, ale je tomu tak.

Obrovské poděkování Red Bullu, doktoru Markovi a všem, kteří mi umožnili být tady a dnes jezdit za Scuderii AlphaTauri. Bylo to něco, o čem jsem snil už od dětství, takže je to prostě neuvěřitelné a jsem opravdu, opravdu šťastný.

Při prvním výjezdu z garáže jsem byl určitě nervózní, snažil jsem se to nedávat najevo, ale rozhodně jsem to cítil. Chvíli mi trvalo, než jsem se dostal na plný plyn, ale když jsem to udělal, pomyslel jsem si ‚svatý bože, to je hodně síly!‘”,” říká Lawson.

Letošní pilot Ferrari 488 GT3 a monopostu Dallary ve formuli 2 má tak jistě možnost srovnávat jednotlivé vozy.

,,Největší rozdíl je jen v přítlaku, je toho podstatně víc, než na co jsem zvyklý. Pracovali jsme na mnoha různých věcech, na krátkých i dlouhých jízdách s různými pneumatikami a jedna věc, která byla opravdu skvělá a pro mě nová, byla živá data. Možnost, aby mě tým informoval, když jsem na trati, pro mě byla něco nového.

Získání zpětné vazby od Yukiho bylo také opravdu skvělé, byli jsme týmovými kolegy již dříve, takže bylo dobré získat jeho zpětnou vazmu a poučení a bylo příjemné s ním zase jezdit. Opravdu se mi dnes nechtělo vylézt z auta, bylo úžasné poprvé ochutnat F1.”

Jiří Košta

Recent Posts

Ferrari podalo protest na výsledky závodu 6H Spa

Tým Ferrari AF Corse podal protest proti rozhodnutím sportovních komisařů, že závod bude restartován po…

3 hodinami ago

Hertz Team Jota vítězí v prodlouženém závodě ve Spa

Dvoučlenná posádka týmu Herzt Team Jota, Callum Ilott a Will Stevens, si připisují vítězství ve…

2 dny ago

Mick Schumacher: Eau Rouge není zatáčka ve formuli 1, ale v Hypercars rozhodně ano

Mick Schumacher letos jezdí v kategorii Hypercars ve WEC s vozem Alpine. Ve Spa absolvoval…

3 dny ago

Naše tempo je ve Spa stejné jako v Imole a Kataru, říká Kvyat

Dojmy pilotů po kvalifikaci na šestihodinový závod ve Spa se liší, Toyota se svým tempem…

3 dny ago

Ferrari AF Corse s číslem 50 přichází o svou pole position, první je nakonec Porsche

Hypercar Ferrari s číslem 50 získalo pole position do šesti-hodinového závodu ve Spa, avšak bylo…

4 dny ago

Vettelův start ve WEC s Porsche Penske není vyloučen

Sebastian Vettel testoval Hypercar Porsche, Porsche 963 LMDh, minulý měsíc v Aragonu. Spekulace o jeho…

4 dny ago