Formule

Oblíbená Toyota Racing Series se letos konat nebude

Velká cena Nového Zélandu je víkendem, který letos jako jediný tvoří závodní kalendář šampionátu Toyota Racing Series. Můžou za to covidová opatření, které země zavedla, kvůli kterým se někteří závodníci nemohou dostat do země.


Toyota Racing Series je zimní šampionát monopostů Tatuus FT-60 na Novém Zélandu. Standardně se šampionát skládá z 15 závodů na různých tratích, ale kvůli coronavirové pandemii se počet závodů zmenšuje. Letos to měl být dokonce jen jeden a to právě Velká cena Nového Zélandu. 

Oficiálně první velká cena Nového Zélandu se jela už v roce 1954 na okruhu Ardmore, jižně od města Auckland. Od té doby se víkend zrušil pouze šestkrát, a letos poprvé kvůli koronaviru. 

Mezi některé novější vítěze tohoto šampionátu patří například piloti F1 Lance Stroll a Lando Norris, ale také bývalí piloti F2 a to Robert Shwartzman a Liam Lawson. Velkou Cenu Nového Zélandu ale také v minulosti vyhrál Keke Rosberg, Jackie Stewart nebo Graham Hill. 

,,Čekali jsme do posledního možného okamžiku, abychom dali potenciálním jezdcům šanci dostat se na Nový Zéland na velkou cenu,” vysvětlil manažer TGRNZ Motorsport Nicolas Caillol.

„Avšak vzhledem k současným omezením na hranicích a všem těm jezdcům, kteří prostě nemohou najít místa MIQ (karanténový systém na NZ. Nevěříme, že dokážeme zajet Velkou cenu, kterou bychom my nebo diváci chtěli vidět,  nebo kterou by si akce sama o sobě zasloužila. Takže velmi neochotně jsme se rozhodli zrušit letošní závod.

Těch osm (mezinárodních jezdců) by pro závod udělalo velký rozdíl v kvalitě a velikosti našeho startovního roštu, a kdyby se sem dokázali dostat, byli bychom schopni předvést skvělou show.

V současné ekonomické situaci zůstává pro mladé jezdce velmi náročné získat sponzory zde na Novém Zélandu. A to navzdory vítané podpoře, kterou nabízí Nadace Tonyho Quinna, Castrol a řada dalších společností a organizací, které investují do našich mladých závodních talentů.

Jsme tak vděční, že se mnoho Kiwi skvělých jezdců chtělo vrátit, aby pomohli podpořit tuto skvělou akci a naše mladé jezdce. Rád bych poděkoval všem zúčastněným, toto rozhodnutí nebylo navzdory vašemu úsilí.”

Tereza Černá

Recent Posts

Ferrari podalo protest na výsledky závodu 6H Spa

Tým Ferrari AF Corse podal protest proti rozhodnutím sportovních komisařů, že závod bude restartován po…

2 dny ago

Hertz Team Jota vítězí v prodlouženém závodě ve Spa

Dvoučlenná posádka týmu Herzt Team Jota, Callum Ilott a Will Stevens, si připisují vítězství ve…

4 dny ago

Mick Schumacher: Eau Rouge není zatáčka ve formuli 1, ale v Hypercars rozhodně ano

Mick Schumacher letos jezdí v kategorii Hypercars ve WEC s vozem Alpine. Ve Spa absolvoval…

4 dny ago

Naše tempo je ve Spa stejné jako v Imole a Kataru, říká Kvyat

Dojmy pilotů po kvalifikaci na šestihodinový závod ve Spa se liší, Toyota se svým tempem…

5 dny ago

Ferrari AF Corse s číslem 50 přichází o svou pole position, první je nakonec Porsche

Hypercar Ferrari s číslem 50 získalo pole position do šesti-hodinového závodu ve Spa, avšak bylo…

5 dny ago

Vettelův start ve WEC s Porsche Penske není vyloučen

Sebastian Vettel testoval Hypercar Porsche, Porsche 963 LMDh, minulý měsíc v Aragonu. Spekulace o jeho…

6 dny ago