Blog

Formule 1 ženám nepřeje. Podívejte se, které slečny chtějí zvrátit osud

Poslední ženou, která závodila ve formuli 1 byla Lella Lombardi v roce 1976. Od té doby jsme žádnou pilotku v tomto šampionátu nepotkali. To ale neznamená, že ve světě nejsou holky jejichž cílem by právě bylo se do královny motorsportu dostat. V tomto článku si dovolím vypíchnout pět závodnic, o kterých se myslím, že by se do formule 1 jednoho dne mohly dostat.


1. Irina Sidorkova

Jako první je Ruská závodnice Irina Sidorkova. Tato mladá Ruska momentálně závodí v ženském šampionátu, který působí pod hlavičkou formule 1; W Series. V tomto  šampionátu zatím startovala pětkrát, z toho se jednou dostala na pódium a momentálně je v průběžném pořadí 7. Závodit začala ve svých šesti letech na motokárách. V 11 letech se potom přesunula do rally. Ve 13 letech začala jezdit na okruzích a to a to si jí všimli v  SMP Racing, což jsou dodnes její hlavní sponzoři. Na to, že je nováčkem v W Series si vede velice dobře.

2. Abbi Pulling

Druhá závodnice je Britská Abbi Pulling, které je taktéž 18 let. Momentálně jezdí v britské formuli 4, kde je osmá v celkovém pořadí šampionátu. Také již dvakrát zaskakovala jako náhradnice v W Series, kde ve dvou závodech získala dohromady 10 bodů. Abbi začala závodit ve svých v devíti letech v motokárách, odkud se i přes Ginetta GT5 Challenge dostala až do britské formule 4.

3. Nerea Marti

Nerea Marti je další závodnicí, která závodí v W Series. V roce 2019 začala jezdit ve Španělské formuli 4, kde ve svém prvním závodě dojela až na pódium. V celkovém šampionátu skončila patnáctá. V šampionátu W Series je momentálně čtvrtá s jedním pódiem a zatím ve všech závodech pravidelně bodovala, což jen dokazuje jak silná je.

4. Maya Weug

Kandidátkou je také Maya Weug, která se stala součástí jezdecké akademie Ferrari v lednu tohoto roku. Tento rok rovněž zahájila svou kariéru v monopostech, kde jezdí v Italské formule 4 a vybrané závody ADAC německé formule 4. Maya teprve začala se svou kariérou v autech, avšak pestrou budoucnost má ještě před sebou a být součástí jezdecké akademie Ferrari jí nesmírně pomůže na cestě do Formule 1.

5. Lola Lovinfosse

Teprve patnáctiletá Francouzka Lola Lovinfosse. Lola také teprve zahájila svou kariéru v autech, a to ve Španělské formuli 4.  Stejně jako Maya si vůbec nevedla špatně v motokárách a také se zúčastnila výběrového řízení FIA Girls on Track. Bohužel místo v jezdecké akademii Ferrari připadlo Maye. Nicméně Lola rozhodně není bez šance na formuli 1 v budoucnu, spíše naopak. Její výsledky zatím byly velice obdivuhodné.

I když všechny slečny, které jsem zmínila, jsou relativně mladé a ještě nemají takové zkušenosti s řízením monopostů, věřím, že alespoň některé z nich se v budoucnosti přiblíží nebo dostanou do formule 1. Nový šampionát W Series je výhradně jen pro ženy a měl by umožnit holkám snazší cestu do formule 1 a seznámit je s jejím prostředím. Tato iniciativa od FIA věří, že určitě některé své pilotky v budoucnu do onoho šampionátu dostane…

Tereza Černá

Recent Posts

Ferrari podalo protest na výsledky závodu 6H Spa

Tým Ferrari AF Corse podal protest proti rozhodnutím sportovních komisařů, že závod bude restartován po…

9 hodinami ago

Hertz Team Jota vítězí v prodlouženém závodě ve Spa

Dvoučlenná posádka týmu Herzt Team Jota, Callum Ilott a Will Stevens, si připisují vítězství ve…

2 dny ago

Mick Schumacher: Eau Rouge není zatáčka ve formuli 1, ale v Hypercars rozhodně ano

Mick Schumacher letos jezdí v kategorii Hypercars ve WEC s vozem Alpine. Ve Spa absolvoval…

3 dny ago

Naše tempo je ve Spa stejné jako v Imole a Kataru, říká Kvyat

Dojmy pilotů po kvalifikaci na šestihodinový závod ve Spa se liší, Toyota se svým tempem…

3 dny ago

Ferrari AF Corse s číslem 50 přichází o svou pole position, první je nakonec Porsche

Hypercar Ferrari s číslem 50 získalo pole position do šesti-hodinového závodu ve Spa, avšak bylo…

4 dny ago

Vettelův start ve WEC s Porsche Penske není vyloučen

Sebastian Vettel testoval Hypercar Porsche, Porsche 963 LMDh, minulý měsíc v Aragonu. Spekulace o jeho…

4 dny ago