Moto

Další světový šampion ze Španělska. Tohle je Adrián Huertas

Španělský motoristický sport zásobuje svět velkým množstvím talentovaných motocyklových jezdců. Jedním z nich je také Adrián Huertas, který se stal letošním mistrem světa kategorie Supersport 300.


Kategorie Supersport 300 se jezdí v rámci mistrovství světa superbike. Ačkoliv se její závody konají převážně na evropském kontinentu, je tento šampionát nazvaný jako mistrovství světa.

Tato kategorie je součástí WSBK od roku 2017 a za těchto dosavadních pět let se z titulu mistra světa radovali hned čtyři španělští jezdci, pouze v loňském roce zvítězil závodník z jiné země, konkrétně z Nizozemska.

Prvním mistrem světa v této kategorii se v roce 2017 stal Marc García, následovala Ana Carrasco, která se stala první ženou, která vyhrála mistrovský titul v závodech motocyklů na okruzích. V dalších letech titul získali Manuel González, Jeffrey Buis, no a v letošním roce se k nim přidal Adrián Huertas.

Adrián Huertas se narodil v létě roku 2003 ve španělském Madridu. Jeho první nadšení pro motocykly přišlo, když jeho sestra dostala minibike a on ji viděl na něm jezdit a chtěl si to zkusit také.

O nějaký čas později ho jeho rodiče přihlásili do motocyklové školy. S tréninkem začal v roce 2010, o rok později už slavil celkové druhé místo v madridském šampionátu Alevin B.

Huertas postupem času prošel různými minibikovými kategoriemi v rámci španělského šampionátu. V každé kategorii, ve které závodil, se mu vedlo velmi dobře. Vždy byl v konečném pořadí šampionátu v Top 3.

V roce 2016 se posunul do kategorie PreMoto4 šampionátu Cuna de Campeones. Celkově skončil třetí. O rok později už skončil celkově druhý. Zároveň také v roce 2017 závodil v závodech PreMoto3 šampionátu RFME CEV. Také v této kategorii se mu dařilo, získal celkové třetí místo.

Velký skok ve své kariéře zaznamenal v roce 2018, kdy se dostal do Rookies Cupu. První polovina sezony se mu vydařila, ve druhé polovině sezony ale zažil několik nešťastných momentů, navíc byl zraněný. Nakonec bral celkové dvanácté místo. Jeho nejlepším výsledkem v závodě bylo sedmé místo v Mugellu.

V Rookies Cupu zůstal také v roce 2019. Nakonec se ale v sezoně objevil pouze ve třech závodech.

Zároveň se také v letech 2018 a 2019 objevoval v kategorii European Talent Cup šampionátu FIM CEV Repsol.

V roce 2020 dostal šanci v kategorii mistrovství světa supersport 300. Do sezony naskočil až od třetího závodního víkendu, závodil na Yamaze týmu ProGP Racing. Jeho nejlepším výsledkem bylo šesté místo ve druhém závodě na francouzském okruhu Magny-Cours. Celkově skončil sedmnáctý.

Pro letošní sezonu přestoupil do týmu MTM Kawasaki. Oproti loňské sezoně zaznamenal poměrně výrazné zlepšení a od začátku sezony patřil k favoritům letošního roku.

Ve třech závodních víkendech startoval z pole position, osmkrát stál na stupních vítězů, z toho šestkrát vyhrál. Titul mistra světa si sice definitivně zajistil až během posledního závodního víkendu sezony, ale jeho náskok na druhého v pořadí byl nakonec 66 bodů.

„Jsem rád, že jsem vyhrál mistrovství světa. Do týmu MTM Kawasaki jsem se přesunul díky svému manažerovi. Je to vítězný tým a všichni mi důvěřovali. Viděl jsem, co letos můžu dokázat a jsem vděčný MTM, protože mi dali tuto příležitost,“ řekl Adrián Huertas pro stránky Kawasaki.

„Děkuji jim, protože bez jejich pomoci by tohle nebylo možné. Jsem velmi šťastný, protože nedávné roky pro mě byly těžké, ale letos jsem přišel do tohoto týmu a stal jsem se mistrem světa.“

administrator

Recent Posts

Estre, Lotterer a Vanthoor potřebují k zisku titulu pouhých pět bodů

Porsche Penske 6 vede už od prvního závodu letošní sezony, jelikož jezdci v Kataru zvítězili.…

3 dny ago

Porsche Penske 6 slaví druhé letošní vítězství ve FIA WEC

Lídři šampionátu odjíždějí z Japonska s plným počtem bodů. Estre, Lotterer a Vanthoor ovládli předposlední…

3 dny ago

Pepper a Wittmann kritizují Rasta, komisaři ale trest nedali

Tovární jezdec Lamborghini Jordan Pepper reagoval na Reneho Rasta po jejich kolizi v nedělním závodě…

1 týdnem ago

Mercedes se po roce dočkal vítězství v závodě DTM!

Luca Stolz vrací slávu Mercedesu. Němec přivezl značce vítězství na Sachsenringu poté, co startoval jako…

2 týdny ago

Jack Aitken vítězí na Sachsenringu

Britský pilot Jack Aitken zvítězil na Sachsenringu po startu z pole position. Stupně vítězů doplnili…

2 týdny ago

Jules Gounon se vrací do WEC pro Fuji

Jules Gounon se vrátí do sestavy hypercarů FIA WEC příští týden pro 6h Fuji, kde…

2 týdny ago